Μιχαήλ Θ. Ρασσιάς: Ο 28χρονος Έλληνας επιστήμονας που έγραψε βιβλίο με τον Τζον Νας

Μιχαήλ Θ. Ρασσιάς: Ο 28χρονος Έλληνας επιστήμονας που έγραψε βιβλίο με τον Τζον Νας
Open Image Modal
After being named the winner of the Nobel Peace Prize for economics, Princeton University professor John Nash speaks during a news conference at the University in Princeton, N.J. Oct. 11, 1994. (AP Photo/Charles Rex Arbogast)
ASSOCIATED PRESS

Αφιέρωμα στον Μιχαήλ Θ. Ρασσιά, έναν νεαρό Έλληνα επιστήμονα που βρέθηκε στο πλευρό του αποθανόντα Τζον Νας, τους τελευταίους μήνες έως και τον θάνατο του νομπελίστα μαθηματικού, παρουσιάζει στο φύλλο της 30-31 Μαίου, η εφημερίδα Έθνος.

Με τον Τζον Νας, ο 28χρονος Έλληνας επιστήμονας ήρθε σε επαφή στο πλαίσιο των μεταδιδακτορικών του σπουδών, που πραγματοποιεί στο πανεπιστήμιο του Princeton σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης.

Από κοινού, μάλιστα, εργάζονταν πάνω σε ένα βιβλίο, στο οποίο θα παρουσιάζονται τα γνωστότερα προβλήματα των Μαθηματικών, που παραμένουν άλυτα έως και σήμερα. Το βιβλίο, όπως σημειώνεται στο άρθρο του Έθνους, αναμένεται να εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Springer, εντός του τρέχοντος έτους.

Η εκτίμηση που έτρεφε ο Μιχαήλ Θ. Ρασσιάς, για τον μαθηματικό που συνέβαλε με την προσφορά του στο πεδίο της Θεωρίας των Παιγνίων, είναι προφανής:

«Αν ένας άνθρωπος σαν τον Τζον Νας έδινε τόσο απλόχερα τον χρόνο του σε έναν νέο ερευνητή σαν εμένα, 27-28 χρόνων, τότε τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς, εγώ ή άλλοι επιστήμονες από τις νεότερες γενιές, όταν μεγαλώσουμε;», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Συνοψίζει, μάλιστα, την μαθηματική προσωπικότητα του, όπως εκείνος την εξέλαβε μέσα από τη γνωριμία τους ως εξής:

«Θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μια αποφθεγματική φράση του Άλμπερτ Αϊνστάιν: Να μαθαίνεις από το παρόν, να ζεις για το σήμερα και να ελπίζεις για το αύριο. Το σημαντικότερο είναι να μην πάψεις να διερωτάσαι».

Ο 86χρονος μαθηματικός- που έδινε μάχη, για περίοδο πολλών χρόνων, με τη σχιζοφρένεια από την οποία έπασχε- παρουσιάζεται ως ένας απλός, πρόσχαρος, προσιτός και εργατικός επιστήμονας, ακόμη και κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του. «Ήταν ακούραστος», υπογραμμίζει ο Έλληνας επιστήμονας, «και είχε αφιερώσει δεκάδες ώρες σε συζητήσεις μας για το περιεχόμενο του βιβλίου που ετοιμάζαμε».

Ενώ συμπληρώνει πως ο Τζον Νας «δεν σταμάτησε να ευελπιστεί πως θα κάνει κι άλλα σημαντικά πράγματα και τις τελευταίες ημέρες έλεγε ότι είχε κάποιες ιδέες που θα ήθελε να εφαρμόσει στην Κοσμολογία, παρότι ποτέ του δεν είχε ασχοληθεί με αυτήν».

Σημειώνεται πως ο Μιχαήλ Θ. Ρασσιάς, απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο στα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο του Cambridge το 2011 και το 2014 έλαβε το διδακτορικό του τίτλο από το ETH της Ζυρίχης.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Βασιλικής Νοταρά από την Ακαδημία Αθηνών, έχει συγγράψει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε επιθεωρήσεις και επιστημονικά περιοδικά και έχει κερδίσει σε διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς.

Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα επιστημονικά βιβλία, μέχρι στιγμής, και κατά τους- περίπου- εννέα τελευταίους μήνες πραγματοποιεί το μεταδιδακτορικό του στο Princeton, το πανεπιστήμιο στο οποίο ο Τζον Νας διακρίθηκε.