Ο Έλον Μασκ κατέθεσε νέα μήνυση κατά του OpenAI εξαιτίας της συμφωνίας με την Microsoft

Ο Μασκ υποστηρίζει τώρα με την μήνυσή του, ότι το OpenAI έχει επιτύχει το AGI αλλά δεν το ανακοινώνει ακόμη για οικονομικό όφελος του.
Open Image Modal
Tom Williams via Getty Images

Νέα μήνυση κατά του OpenAI και του διευθύνοντος συμβούλου του Σαμ Άλτμαν κατέθεσε ο Έλον Μασκ, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι η start-up τεχνητής νοημοσύνης στην οποία ήταν μεταξύ των ιδρυτών, λοξοδρόμησε από την αποστολή της να ωφελήσει την ανθρωπότητα όταν υπέγραψε εμπορική συνεργασία με τη Microsoft.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η αγωγή του δισεκατομμυριούχου κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια τη Δευτέρα, περίπου δύο μήνες αφότου απέσυρε ξαφνικά μια παρόμοια υπόθεση στο πολιτειακό δικαστήριο.

Στην τελευταία μήνυση ωστόσο, ισχυρίζεται ακόμη ότι ο Άλτμαν και ένας άλλος συνιδρυτής του OpenAI, ο Γκρεγκ Μπρόκμαν, παραβίασαν τους ομοσπονδιακούς νόμους περί εκβιασμού καθώς τόσο ο Μασκ όσο και άλλοι επενδυτές, δέχθηκαν να επενδύσουν στο OpenAI μη γνωρίζοντας ότι ήταν μια «ψεύτικη ανθρωπιστική αποστολή».

«Η μήνυση του Έλον Μασκ εναντίον του Σαμ Άλτμαν και του OpenAI είναι μια στάση αλτρουισμού εναντίον της απληστίας. Ο Άλτμαν, μαζί με άλλους κατηγορούμενους, σκόπιμα εξαπάτησε τον Μασκ, προκαλώντας την ανθρωπιστική ανησυχία του Μασκ για τους υπαρξιακούς κινδύνους που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη» αναφέρει το δικαστικό έγγραφο.

Αναφέρει ακόμη ότι ο Άλτμαν και ο Μπρόκμαν «χειραγώγησαν επιμελώς τον Μασκ για να συνιδρύσουν το ψεύτικο μη κερδοσκοπικό εγχείρημά τους, υποσχόμενοι ότι θα χαράξει μια ασφαλέστερη, πιο ανοιχτή πορεία από τους τεχνολογικούς γίγαντες που βασίζονται στα κέρδη».

 «Μόλις η τεχνολογία του OpenAI πλησίασε την τεχνητή νοημοσύνη, ο Άλτμαν ανέτρεψε την αφήγηση και στράφηκε στο κέρδος. Σε συνεργασία με τη Microsoft, ο Altman δημιούργησε έναν αδιαφανή ιστό κερδοσκοπικών θυγατρικών του OpenAI, χρησιμοποιώντας συστηματικά την πολύτιμη τεχνολογία και προσωπικό του όφελος».

Η Open AI υπέγραψε συμφωνία με τη Microsoft τον Ιανουάριο του 2023 αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έδωσε στον τεχνολογικό γίγαντα μερίδιο από τα κέρδη της και της επέτρεψε να ενσωματώσει την τεχνολογία του OpenAI στο cloud και τις υπηρεσίες μηχανών αναζήτησης.

Από το 2019, η Microsoft έχει επενδύσει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI, δίνοντάς της ένα πρώιμο προβάδισμα έναντι άλλων τεχνολογικών κολοσσών της Silicon Valley, ανεβάζοντάς την στην κορυφή της AI.

Ωστόσο, η περίπλοκη επενδυτική δομή της Microsoft στο OpenAI έχει πυροδοτήσει αντιμονοπωλιακές έρευνες από ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τι είναι το λογισμικό AGI

Η τελευταία αγωγή του Μασκ ζήτησε από το δικαστήριο να αποφασίσει εάν τα τελευταία μοντέλα του OpenAI έχουν επιτύχει AGI — λογισμικό ικανό να μιμείται την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Η αγωγή ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα καθιστούσε «άκυρη» τη συμφωνία άδειας χρήσης του OpenAI με τη Microsoft, καθώς η επένδυση της Microsoft της δίνει μερίδιο μόνο στα κέρδη «προ-AGI» του OpenAI.

Ο Μασκ υποστηρίζει τώρα με την μήνυσή του, ότι το OpenAI έχει οικονομικό συμφέρον να καθυστερήσει να ανακοινώσει ότι έχει επιτύχει το AGI.

Ζητά μάλιστα να λάβει μερίδιο για όλα τα κέρδη που έχει πετύχει το OpenAI και στα οποία συνέβαλλε ο ίδιος.

Η νέα δικαστική μάχη είναι η τελευταία ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άνδρες της Silicon Valley, που ανταγωνίζονται για το πιος θα κυριαρχήσει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν ο Μασκ αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI το 2018 μετά από μια διαφωνία σχετικά με την κατεύθυνση της έρευνάς του. Το κερδοσκοπικό τμήμα του OpenAI ιδρύθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Μετά από αυτό, ο Μασκ ξεκίνησε τη δική του start-up τεχνητής νοημοσύνης, την xAI, πέρυσι. Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της Tesla, ώστε να επενδυθούν 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην xAI, η οποία αποτιμήθηκε στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο.

Όμως η αξία της OpenAI είναι πολλαπλάσια (86 δισεκατομμύρια δολάρια) με τον Μασκ να εκτιμά ότι ξεπερνα τα 100 δισ. δολάρια.