Ο Εμμανουέλ Μακρόν εγκαινίασε από την Αθήνα την ευρωπαϊκή πορεία του

Λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαθέτει δημοκρατική λογοδοσία, ο Εμμανουέλ Μακρόν, από την Αθήνα, ξεκαθάρισε προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες την επιλογή της Γαλλίας να προχωρήσει προς την ουσιαστική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άξονες την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, την προστασία των ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας και των στρατηγικών επενδύσεων, τη θωράκιση της Ευρώπης έναντι των προσφυγικών ροών και τη δημιουργία ευρωπαϊκής άμυνας, θέμα που αρχίζει να αποκτά πλέον τη δική του ευρωπαϊκή δυναμική.
|
Open Image Modal
sooc

Μήπως η Αθήνα, από πρωτεύουσα της οικονομικής κρίσης έχει μετατραπεί στην πόλη από την οποία διεθνούς εμβέλειας ηγέτες εξαγγέλλουν τις πολιτικές προτάσεις τους;

Τον Απρίλιο του 2013, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, επισκεπτόμενη την Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε, ουσιαστικά από την ελληνική πρωτεύουσα τη μακρά προεκλογική της εκστρατεία για να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας τον Δεκέμβριο του 2013. Χαμογελαστή δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό, η Γερμανίδα καγκελάριος πέρασε έξυπνα στη γερμανική κοινή γνώμη ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης, έφεραν αποτέλεσμα. Άρα η Μέρκελ ήξερε τι έκανε και ο γερμανικός λαός μπορούσε να την εμπιστευτεί. Η Μέρκελ μέχρι σήμερα παραμένει Καγκελάριος.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Μπαράκ Ομπάμα με τον λόγο του στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταύρος Νιάρχος αποχαιρέτησε από την Αθήνα προέδρους και πρωθυπουργούς για τα οκτώ παραγωγικά χρόνια συνεργασίας, στέλνοντας ταυτόχρονα στην πατρίδα του ένα συγκεκριμένο μήνυμα δημοκρατίας, καθώς οι ΗΠΑ εισερχόταν στα δύσκολα χρόνια της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Ο λόγος αυτός του Ομπάμα από την Αθήνα παραμένει η λυδία λίθος της αντιπολίτευσης στον Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτόν τον Σεπτέμβρη, λίγες εβδομάδες μετά την θριαμβευτική του είσοδο στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, ο Εμμανουέλ Μακρόν από τον λόφο της Πνύκας με φόντο την Ακρόπολη με έναν λόγο ξεκάθαρα ευρωπαϊκό απηύθυνε προς όλην την Ευρωπαϊκή Ένωση το μεγάλο θέμα της επανεκκίνησή της.

Η Αθήνα είναι το λίκνο της δημοκρατίας με παγκόσμια ακτινοβολία και δίνει την ευκαιρία στον εκάστοτε ομιλητή - ηγέτη να ντύσει τις πολιτικές προτάσεις του με τις πανανθρώπινες αξίες που αντιπροσωπεύουν ο Παρθενώνας και τα υπόλοιπα μνημεία της πόλης. Δυστυχώς οι Έλληνες το αγνοούν ή το υποτιμούν, αλλά για την Δυτική Ευρώπη η Ελλάδα είναι συνειδησιακή και πνευματική πατρίδα τους.

Ο Μακρόν στην Πνύκα

Από την Πνύκα, ο Γάλλος πρόεδρος εκφώνησε έναν εξαιρετικά προσεκτικό λόγο, την στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο αφήνει να διαρρέουν έγγραφα με τα οποία είναι πασιφανές ότι τα σύνορα του με την Ευρώπη θα γίνουν αδιαπέραστα, οι χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης δείχνουν απρόθυμες να ενστερνιστούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, οι ΗΠΑ βυθίζονται στη χειρότερη θεσμική κρίση τους εδώ και δεκαετίες, ο πόλεμος στην Συρία μαίνεται χωρίς τέλος, οι πρόσφυγες διεισδύουν αδιάκοπα στην Ευρώπη, η ακροδεξιά διεκδικεί διαρκώς μεγαλύτερο μερίδιο των Ευρωπαίων ψηφοφόρων και η Γερμανία, ο φυσικός σύμμαχος της Γαλλίας στην Ευρώπη, ετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές της στις 24 Σεπτεμβρίου, με κίνδυνο ανόδου των αντιευρωπαϊστών.

Λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαθέτει δημοκρατική λογοδοσία, ο Εμμανουέλ Μακρόν, από την Αθήνα, ξεκαθάρισε προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες την επιλογή της Γαλλίας να προχωρήσει προς την ουσιαστική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άξονες την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, την προστασία των ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας και των στρατηγικών επενδύσεων, τη θωράκιση της Ευρώπης έναντι των προσφυγικών ροών και τη δημιουργία ευρωπαϊκής άμυνας, θέμα που αρχίζει να αποκτά πλέον τη δική του ευρωπαϊκή δυναμική.

Ήδη από τις προεκλογικές του δηλώσεις ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι η Γαλλία θα επεδίωκε την αναθεώρηση κανόνων της Ευρωζώνης με στόχο την ταχύτερη σύγκλιση των οικονομιών των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό που δεν είχε δηλώσει ξεκάθαρα, πριν εκλεγεί πρόεδρος ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν ότι η Γαλλία θα επεδίωκε την επαναφορά του σχεδίου για ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Μια πορεία που σταμάτησε το 2005, μετά τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και στην Ολλανδία που ακύρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το οποίο είχε εγκριθεί από την Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, το 2003. Μέσα από αυτό το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος προκύπτει η ανάγκη ευρωπαϊκής άμυνας, προοπτική κατά την οποία η Γαλλία θα έχει κύριο ρόλο, καθώς, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι η μόνη χώρα πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει πυρηνικά όπλα και την μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία.

Open Image Modal

Η επόμενη μέρα μετά την Πνύκα

Την επόμενη του λόγου του στην Πνύκα, την Παρασκευή το μεσημέρι, στον κήπο της Γαλλικής Σχολής, στους πρόποδες του Λυκαβηττού, ο Εμμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τους Γάλλους πολίτες που ζουν στην Αθήνα. Προηγουμένως ενημερώθηκε από τον διευθυντή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών στην Δήλο των οποίων των ευθύνη έχει η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, δείγμα της σημασίας που δίνει στον πολιτισμό ως πολιτικό όπλο ο νέος Γάλλος πρόεδρος. Ο λόγος του προς τους συμπολίτες του ήταν ταυτόχρονα ήρεμος, φιλικός και προστατευτικός και αποτύπωνε την βαθιά γνώση του στα θέματα φιλοσοφίας και πολιτισμού. Ταυτόχρονα, όμως, ο λόγος του Εμμανουέλ Μακρόν έδειξε έναν ηγέτη απόλυτα ρεαλιστή και επίμονο, χωρίς διάθεση αδιέξοδης μεγαλομανίας, στην οποία έχουν καταφύγει στο πρόσφατο παρελθόν προηγούμενοι Γάλλοι πρόεδροι, όπως ο Σαρκοζί και ο Σιράκ.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεθοδικές αλλαγές στο εσωτερικό της Γαλλίας και θα επιμείνει στις αλλαγές που θα επανεκκινήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία βιάζεται για τις αλλαγές αυτές, προκειμένου να κερδίσει τον χρόνο που σπατάλησε με λαϊκισμούς, χωρίς μάλιστα να είναι διατεθειμένη να χρονοτριβήσει με τυχόν αντιρρήσεις χωρών - μελών. Όσοι Ευρωπαίοι ηγέτες το επιθυμούν θα συνταχθούν μαζί του και με τον ή την καγκελάριο που θα προκύψει από τις γερμανικές κοινοβουλευτικές εκλογές.

Όσοι αρνηθούν αυτές τις προοπτικές θα βρεθούν στον περιφερειακό κύκλο μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων (σενάριο που πάντα κυκλοφορεί στα ευρωπαϊκά όργανα) και βέβαια χωρίς καρέκλα στην επόμενη εμφάνιση Ευρωπαίου ηγέτη στον λόφο της Πνύκας, τόπο γέννησης της δημοκρατίας.