Σε αίνιγμα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξελίσσεται η πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς στη Γερμανία επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο ενώ στην Ισπανία επιταχύνθηκε.
Ενόψει της πιθανής νέας αύξησης των επιτοκίων στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις προς όφελος όλων των μελών, γεγονός που προκαλεί και πάλι διχασμό μεταξύ των μελών της.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αριθμοί που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη υποδεικνύουν την πιθανότητα μιας νέας σημαντικής αύξησης των επιτοκίων, η οποία ωστόσο θα διαμορφωθεί από την γενική εικόνα των 27 λίγο πριν την κρίσιμη απόφαση στις 14 Σεπτεμβρίου.
Αγκάθι η Γερμανία
Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, αυξήθηκαν στο 6,4% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, υπερβαίνοντας τη μέση εκτίμηση του 6,3% των οικονομολόγων του Bloomberg.
Από την πλευρά της η Ισπανία, που εφάρμοσε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο κι πετυχημένο μοντέλο πέρυσι, μειώνοντας τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 0% από 4% για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει την επανεμφάνισή του. Φέτος, ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην ΕΕ αυξήθηκε στο 2,4% τον Ιούλιο από 2,1% τον Ιούνιο εξαιτίας των υψηλών τιμών στα καύσιμα.
Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει συνεχίσει την πολιτική των αυξήσεων στα επιτόκια δανεισμού.
Οι αξιωματούχοι της σταθμίζουν εάν οι υποκείμενες πιέσεις είναι πολύ ισχυρές για να διακινδυνεύσουν μια παύση ή εάν μια αποδυναμωμένη οικονομία μπορεί να φρενάρει τον πληθωρισμό χωρίς περαιτέρω σύσφιξη.
Τα λεγόμενα «γεράκια» όπως ο Robert Holzmann, κεντρικος τραπεζίτης της Αυστρίας πιέχουν ήδη για συνέχιση των αυξήσεων, ενώ ο Φινλανδός συνάδελφός του Tuomas Valimaki επιμένει ότι το αποτέλεσμα είναι «εντελώς ανοιχτό».
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην ομιλία της στο Τζάκσον Χόλ της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει αήττητος, αποφεύγοντας να αποκαλύψει ποιο όπλο θα χρησιμοποιήσει αυτή τη φορά για να τον αντιμετωπίσει.
Πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πάντως, ότι το επιτελείο της ΕΚΤ θα περιμένει τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις 27 χώρες για να λάβει οριστικές αποφάσεις.
Ωστόσο τα στοιχεία που έρχονται από τη Γαλλία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός εκεί επιμένει στο 5,4% και στην Ιταλία είναι οριακά πάνω από 5%, πολύ πιο πάνω δηλαδή από το επίπεδο του 2% που στοχεύει η ΕΚΤ.
Οι αξιωματούχοι πάντως επικεντρώνονται περισσότερο στον πληθωρισμό (χωρίς να υπολογίζουν την ενέργεια και τα τρόφιμα) ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι τον Αύγουστο στο 5,3%, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση.
Ο άλλος παράγοντας που μπαίνει στη ζυγαριά, είναι εάν οι ευρωπαίοι καταναλωτές να λάβουν εντέλει αυξήσεις στους μισθούς τους, που θα εδραιώσουν τον πληθωρισμό.
Έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη έδειξε ότι τα νοικοκυριά αυτόν τον μήνα θεωρούν ότι οι τιμές στα προιόντα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το επόμενο έτος.
«Ένα μεγάλο μέρος του πληθωρισμού προέρχεται από τις υψηλές τιμές εισαγωγής ενέργειας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Το καλό νέο είναι ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει και μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα παραμείνουν έτσι και ότι ίσως μειωθούν περαιτέρω».