Ο επιστήμονας Ντέιβιντ Γκούνταλ, 104 ετών, αρχίζει το ταξίδι για να βάλει τέλος στη ζωή του

Το τολμηρό βήμα του Δρ. Γκούνταλ
|
Open Image Modal
BBC/Youtube

Την Τετάρτη, ο 104 ετών επιστήμονας Ντέιβιντ Γκούνταλ, αποχαιρέτησε την οικογένεια και το σπίτι του στην Αυστραλία για ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο, με σκοπό να δώσει τέλος στη ζωή του.

Ο δημοφιλής οικολόγος και βοτανολόγος δεν πάσχει από κάποια ασθένεια αλλά ελπίζει να τερματίσει τη ζωή του και ο λόγος, όπως αναφέρει στο BBC, είναι η στέρηση των πρωτύτερων ελευθεριών του. 

«Μετανιώνω που έχω φτάσει σε αυτή την ηλικία. Δεν είμαι ευτυχισμένος, θέλω να πεθάνω», είπε ο Δρ. Γκούνταλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα γενέθλιά του, τον προηγούμενο μήνα.

Η υποβοηθούμενη ευθανασία νομιμοποιήθηκε στην Αυστραλία τον προηγούμενο χρόνο μετά από μια έντονη και διχαστική συζήτηση, όμως το άτομο θα πρέπει να είναι ασθενής σε τελευταίο στάδιο της αρρώστιας. Σε άλλες πολιτείες, είναι παράνομο.

Ο Δρ. Γκούνταλ θα ταξιδέψει σε μια κλινική στην Ελβετία για να τερματίσει τη ζωή του. Ωστόσο, παραδέχεται ότι αισθάνεται άσχημα που θα αφήσει την Αυστραλία για αυτή την κίνηση. 

Συνοδός του στο ταξίδι εκτός Αυστραλίας, είναι η φίλη του Κάρολ Ο‘Νιλ και εκπρόσωπος της ομάδας υποβοηθούμενης ευθανασίας «Exit International». Η Ο’Νιλ λέει ότι η διαμάχη στο εργασιακό περιβάλλον και η ικανότητα να μετακινηθεί, τον επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό.

Η επιθυμία του Δρ.Γκουντάλ να τερματίσει τη ζωή του έγινε πιο έντονη όταν πρόσφατα έπεσε και τραυματίστηκε στο διαμέρισμά του και αγνοούνταν για δυο μέρες. Οι γιατροί του είπαν ότι χρειάζεται 24ωρη φροντίδα, ή μια νέα κατοικία σε γηροκομείο.

«Είναι ανεξάρτητος άνδρας, δεν θέλει ανθρώπους τριγύρω του συνέχεια και κυρίως έναν άγνωστο να τον φροντίζει», είπε η Ο’Νιλ.

Η Ο’Νιλ περνάει τις τελευταίες ημέρες διορθώνοντας τα τελευταία γράμματα και συζητώντας με την ευρύτερη οικογένεια του Γκούνταλ, μαζί με τα εγγόνια του.

 

Εδώ, ο Δρ.Γκούνταλ σε παλαιότερη συνέντευξή του στο BBC, μιλάει για τη «νίκη» της μάχης για να συνεχίσει να διδάσκει στο πανεπιστήμιο Edith Cowen. 

 

 

Πηγή: BBC