Ο Ερντογάν απειλεί στα ελληνικά: Να συνετιστεί η Ελλάδα αλλιώς θα μετανιώσει όπως πριν ένα αιώνα

Νέα ακραία πρόκληση από τον Τούρκο πρόεδρο με tweets γραμμένα στα ελληνικά.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Στα άκρα οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο προκλητικός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στο σημείο να μας απειλεί και στα ελληνικά.

Σε ένα μπαράζ από tweets γραμμένα πρώτα στα αγγλικά, ακολούθως στα ελληνικά και στη συνέχεια στα τουρκικά, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε το κρεσέντο απειλών κατά της Ελλάδας, στο οποίο έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα.

«Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν» έγραψε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν», κάνοντας έμμεσες αλλά ξεκάθαρες - σαφώς απαράδεκτες - αναφορές στα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής.

«Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών» κατέληξε, με ένα ακόμη εμπρηστικό τιτίβισμα.

Νωρίτερα, εξάλλου, ο Ερντογάν είχε φροντίσει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά εγκαλώντας την Ελλάδα ότι «δεν θα φτάσετε πουθενά έτσι».

Με κιάλια, στρατιωτικό στυλ και υψωμένο δάχτυλο, ο Τούρκος Πρόεδρος παρακολούθησε στρατιωτική άσκηση, ξιφουλκώντας κατά της στρατιωτικοποίησης νησιών στο Αιγαίο.

«Δεν μπορείτε να φτάσετε πουθενά έτσι», δήλωσε απευθυνόμενος στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν να πρόκειται για τουριστικές υποδομές στα νησιά του Αιγαίου (ενώ εξοπλίζει τα νησιά).

Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες, είπε, ενώ κλιμακώνοντας την ρητορική του και απευθυνόμενος στην Ελλάδα, ζήτησε από τη χώρα μας να απέχει από «όνειρα, ενέργειες που θα την κάνουν να μετανιώσει, όπως πριν από έναν αιώνα» και να «συνέλθει».

Οικονόμου: Η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου

«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές» σχολίασε δηκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

 

 

Απαντώντας νωρίτερα στις νέες προκλητικές δηλώσεις από πλευράς Αγκυρας, ο Γ. Οικονόμου, διεμήνυσε ότι «έωλα μυθεύματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο» και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ελληνική απάντηση με χάρτες

Στο μεταξύ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από 16 χάρτες, όπου απεικονίζονται οι τουρκικές παράνομες μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις, στο πλαίσιο, όπως αναφέρεται, μιας προσπάθειας «βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού».

Οι χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΞ ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947). Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν, όπως σημειώνεται, «την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ’80, τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” τη δεκαετία του ’90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, το “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου».

«Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας» καταλήγει η ανακοίνωση.