Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο, παρά το γεγονός πως η χώρα του εξέδωσε νέα παράνομη Navtex που παρατείνει τις έρευνες του Oruc Reis έως τις 29 Νοεμβρίου, πυροδοτώντας εκ νέου τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για την δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο συνέδριο του κόμματός του AKP.
«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη», διαβεβαίωσε.
«Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας», τόνισε ο ίδιος.
«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να «χρησιμοποιήσει ενεργά τις παλιές και στενές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ για να βρεθεί μια λύση στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα».
Να αναφερθεί πως την παράνομη τουρκική Navtex καταδίκασε ρητά μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας, όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ακυρώνει στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
«Δυστυχώς, η Τουρκία για ακόμα μια φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική Navtex ήταν άμεση, αφού αμέσως μετά την έκδοση της, αντι-Navtex εξέδωσε και η ελληνική πλευρά, αναφέροντας ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το Παρίσι εξετάζει να πιέσει «πολύ περισσότερο» την Τουρκία
Ακολουθώντας σκληρή ρητορική απέναντι στο θέμα της Τουρκίας, σήμερα Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ, διεμήνυσε πως το επόμενο ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της Τουρκίας και ενδέχεται να την πιέσει «πολύ περισσότερο» λόγω της «απαράδεκτης» συμπεριφοράς της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France Inter, ο Ριστέρ κατήγγειλε τη στάση της Άγκυρας σχετικά με τις προτροπές για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, με φόντο την αντιπαράθεση για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.
«Η Τουρκία διαδραματίζει έναν καταδικαστέο ρόλο σε ό,τι αφορά την εργαλειοποίηση της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ή τις θέσεις της Γαλλίας, προκειμένου να βλάψει τη Γαλλία και να βλάψει τις αξίες που πρεσβεύει η Γαλλία», είπε ο Γάλλος υπουργός.
«Ευχόμαστε η Τουρκία να αλλάξει, ευχόμαστε αυτή η συμπεριφορά να αλλάξει, αυτή η επεκτατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο με αυτές τις έρευνες που πλήττουν την κυπριακή και ελληνική κυριαρχία».
Ο Ριστέρ κάλεσε επίσης την Τουρκία «να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά κυρίως στη Βόρεια Αφρική με τις διακινήσεις όπλων» και να «σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα σε σχέση με την Ευρώπη».
«Η Τουρκία είναι ένας σπουδαίος λαός, μια σπουδαία χώρα με την οποία επιθυμούμε να έχουμε διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, όμως πρέπει να έχουμε έναν διάλογο αλήθειας, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», επισήμανε.
«Είναι ένας λόγος που φέρει η Ευρώπη κι όχι απλά η Γαλλία και είναι ο λόγος για τον οποίο, για μία ακόμη φορά στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό το τουρκικό ζήτημα θα αναφερθεί για να δούμε με ποιον τρόπο θα πιέσουμε ίσως λίγο περισσότερο, ή πολύ περισσότερο, την Τουρκία, διότι η συμπεριφορά της, ιδίως στην κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε ο ίδιος.