Ο εγγονός του Τζον Κένεντι αντιδρά στο "άνοιγμα" των απόρρητων φακέλων για τη δολοφονία

"Τροφή" για τους συνωμοσιολόγους που δεν πίστεψαν ποτέ-όπως και πολλοί Αμερικανοί-πως ο Όσβαλντ ο οποίος συνελήφθη ως δράστης, έδρασε μόνος (ειδικά αφού δολοφονήθηκε λίγο αργότερα)
Open Image Modal
O αμερικανός πρόεδρος, Τζον Κένεντι με την συζυγό του Τζάκι, στο πίσω μέρος στο Ντάλλας του Τέξας λίγο πριν την δολοφονία του πρώτου (22 Νοεμβρίου 1963)
Bettmann via Getty Images

Αρνητικός στην κίνηση του Ντόναλντ Τράμπ να δώσει εντολή να ”ανοίξουν” οι απόρρητοι φάκελοι που αφορούν την δολοφονία του παππού του Τζον Κένεντι (JFK) δηλώνει ο εγγονός του του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως χθες, Πέμπτη ο νέος πρόεδρος έδωσε εντολή στους αρμόδιους ανώτατους αξιωματούχους, εντός 15 ημερών να έχουν καταρτίσει πρόταση-σχέδιο για τον αποχαρακτηρισμό των σχετικών απόρρητων εγγράφων.

Μάλιστα, η απόφαση δεν αφορά μόνο την δολοφονία του JFK αλλά και του αδελφού του, Ρόμπερτ Κένεντι που ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ όσο και του ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. 

Ο εγγονός όμως του JFK, Τζακ Σλόσμπεργκ είναι αρνητικός.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media o Τραμπ επιχειρεί να μετατρέψει τον παππού του σε ”πολιτικό prop” προς ίδιον όφελος.

″Η αλήθεια είναι πολύ πιο θλιβερή από τον μύθο – μια τραγωδία που δεν έπρεπε να έχει συμβεί. Δεν ήταν μέρος κάποιου αναπόφευκτου, μεγάλου σχεδίου. Ο αποχαρακτηρισμός των εγγράφων χρησιμοποιεί τον JFK ως πολιτικό prop, ενώ εκείνος δεν είναι εδώ για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό σε αυτό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βέβαια, το πιθανότερο είναι πως η αντίδραση του, θα προκαλέσει πλήθος σχολίων μεταξύ οπαδών θεωριών συνωμοσίας που εδώ και δεκαετίες συνεχίζουν να εξάπτουν την φαντασία πολλών. Διαχρονικά άλλωστε πλήθος δημοσκοπήσεων έχει δείξει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι το άτομο που τελικά συνελήφθη για την δολοφονία του JFK ήταν και ο μόνος υπαίτιος. Η δολοφονία του φερόμενου δράστη μάλιστα, θεωρήθηκε πως ήταν μια πράξη για να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις.   

 

Η δολοφονία Κένεντι και η δολοφονία του φερόμενου δράστη

Ο JFK δολοφονήθηκε στο Ντάλας το 1963, ο αδελφός του Ρόμπερτ στην Καλιφόρνια το 1968 ενώ ήταν υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ και μάλιστα δυο μόλις μήνες πριν δολοφονηθεί και η ηγετική μορφή του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο Μέμφις του Τενεσί.

Πολλά από τα έγγραφα που σχετίζονται με τις έρευνες για την δολοφονία του JFK έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι όλα, όπως σημειώνει το BBC.

O JFK, πυροβολήθηκε από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, έναν βετεράνο πεζοναύτη που είχε αυτομολήσει στην Σοβιετική Ένωση και ακολούθως είχε επιστρέψει στις ΗΠΑ. Ο Όσβαλντ κατηγορήθηκε αλλά αρνήθηκε την ευθύνη για τη δολοφονία ενώ δύο μέρες αργότερα δολοφονήθηκε και ο ίδιος από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, Τζακ Ρούμπι μέσα στο υπόγειο του αρχηγείου της αστυνομίας του Ντάλας και μάλιστα κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης.

Open Image Modal
O Λι Χάρβεϊ Όσβαλν που συνελήφθη ως δράστης της δολοφονίας του Τζον Κένεντι στο αρχηγείο της αστυνομίας το Ντάλλας στις 23 Νοεμβρίου 1963. Δολοφονήθηκε μια ημέρα ενώ δεν παραδέχτηκε ποτέ πως ήταν ο δράστης
via Associated Press

 

Μια κυβερνητική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως Όσβαλντ έδρασε μόνος. Αλλα πολλοί δεν έχουν πειστεί  εξ ου και οι θεωρίες συνωμοσίας, που τώρα αναμένεται να φουντώσουν ξανά, στις οποίες οι εμπνευστές του εμπλέκουν κυβερνητικούς παράγοντες, μέλη της μαφίας κ.α.

Σημειώνεται πως το 1992, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο για τη δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που σχετίζονται με την έρευνα για την δολοφονία του JFK εντός 25 ετών.

Τόσο ο Τραμπ στην πρώτη του θητεία, όσο και ο τέως πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δημοσίευσαν σωρεία εγγράφων που σχετίζονται με το JFK, αλλά χιλιάδες - σε σύνολο εκατομμυρίων - εξακολουθούν να παραμένουν εν μέρει ή πλήρως απόρρητα.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να αποχαρακτηρίσει όλα τα αρχεία κατά την πρώτη του θητεία, αλλά δεν το έπραξε του αφού αξιωματούχοι της CIA και του FBI τον έπεισαν να κρατήσει απόρρητα ορισμένα αρχεία.

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ τονίζει πως η παρατεταμένη μυστικότητα ”δεν συνάδει με το δημόσιο συμφέρον”. 

-- --