Στα 600 εκατομμύρια οι δωρεές για την επισκευή της Παναγίας των Παρισίων

Δωρεές από L’Oreal, Total, Μπερνάρντ Αρνό, Φρανσουά - Ανρί Πινό, αλλά και από απλό κόσμο.
|
Open Image Modal
LIONEL BONAVENTURE via Getty Images

Μερικές ώρες μετά την καταστροφική φωτιά στον εμβληματικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στη Γαλλία, δισεκατομμυριούχοι και τοπικές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν δωρεές περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της εκκλησίας.

Επιπλέον, ιδρύματα και διαδικτυακές πλατφόρμες διοργανώνουν κινητοποιήσεις βοήθειας.

Open Image Modal
Ο Μπερνάρ Αρνό και η σύζυγός του.
ASSOCIATED PRESS

Οι Γάλλοι δισεκατομμυριούχοι Μπερνάρντ Αρνό, της LVMH, και Φρανσουά - Ανρί Πινό της Kering δωρίζουν αντίστοιχα 100 και 200 εκατομμύρια ευρώ από τις περιουσίες τους για να βοηθήσουν στην ανέγερση του ναού.

«Η οικογένεια Αρνό και ο όμιλος LVMH, σε αλληλεγγύη σε αυτήν την εθνική τραγωδία, συνεργάζονται για την ανοικοδόμηση αυτού του διακεκριμένου καθεδρικού, συμβόλου της Γαλλίας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ενότητάς της» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Ο πατέρας μου (Φρανσουά Πινό) και εγώ αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε από τα κεφάλαια της Άρτεμις το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχουμε και εμείς στην προσπάθεια που χρειάζεται για την πλήρη ανοικοδόμηση του ναού της Παναγίας των Παρισίων», έγραψε ο Πινό σε δήλωσή του.

Ο Φρανσουά Πινό είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς πολυτελούς ομίλου Kering, ο οποίος περιλαμβάνει τους Gucci και Saint Laurent αλλά και πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας Groupe Artémis, η οποία κατέχει τη δημοπρασία Christie’s

Open Image Modal
Ο Φρανσουά - Ανρί Πινό με την σύζυγό του, ηθοποιό Σέλμα Χάγιεκ.
Axelle/Bauer-Griffin via Getty Images

Επίσης, η οικογένεια που έχει κληρονομήσει τη L’Oreal, Μπετανκούρ-Μεγέρ, μαζί με τον παγκόσμιο κολοσσό καλλυντικών ανακοίνωσαν επίσης δωρεά συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ

Αλλά 100 εκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε ότι δωρίζει η Γαλλική πολυεθνική βιομηχανία πετρελαίου Total

Παράλληλα, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες.

Επίσης η Air France-KLM ανακοίνωσε ότι θα παρέχει δωρεάν εισιτήρια σε όσους εργαστούν στην αποκατάσταση του κτηρίου. 

Δωρεά από την Ουγγαρία

Η ουγγρική πόλη Σέγκετ, η οποία είχε καταστραφεί από πλημμύρα πριν από έναν και πλέον αιώνα, ανακοίνωσε την Τρίτη μια δωρεά 10.000 ευρώ για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι, σε ανάμνηση της βοήθειας που είχε λάβει από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Open Image Modal
Ο Καθεδρικός ναός της Σεγκετ.
Barcroft Media via Getty Images

«Πριν από 140 χρόνια, το Παρίσι χορήγησε βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Σέγκετ μετά τη μεγάλη πλημμύρα∙ τώρα, σε πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Σέγκετ βοηθά το Παρίσι», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η πόλη αυτή, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χλμ. από τη Βουδαπέστη, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στις 12 Μαρτίου 1879, η πλειονότητα των κτιρίων της Σέγκετ, στις όχθες του ποταμού Τίσα ―ενός παραποτάμου του Δούναβη― καταστράφηκαν από πλημμύρα που κόστισε επίσης τη ζωή σε περισσότερους από 160 ανθρώπους.

Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, είχαν στείλει τότε οικονομική βοήθεια προκειμένου να ανοικοδομηθεί η πόλη και από ευγνωμοσύνη η Σέγκετ έδωσε σε πολλές λεωφόρους το όνομα πόλεων που τη βοήθησαν, κυρίως το Παρίσι, η Βιέννη και το Λονδίνο.

Ο δήμος της πόλης αυτής των 160.000 κατοίκων, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης στην Ουγγαρία, αναφέρει επίσης ότι συγκεντρώνει δωρεές από ιδιώτες για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων όπου σημειώθηκε πυρκαγιά στη διάρκεια της νύχτας.

Δωρεά Ακτής Ελεφαντοστού

Ο βασιλιάς του Κρενζαμπό, της πρωτεύουσας του βασιλείου του Σανουί, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ακτής Ελεφαντοστού, στη δυτική Αφρική, θα κάνει μια δωρεά για την ανοικοδόμηση του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων, όπου το 1687 βαπτίστηκε ο Λουδοβίκος Ανιαμπά, ένας πρίγκιπας του βασιλείου.

″Είμαι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμβούλους μου, θα κάνουμε μια δωρεά για την ανοικοδόμηση του μνημείου αυτού”, δήλωσε ο βασιλιάς Αμόν Ν΄Ντουφού Ε’.

″Οι εικόνες (της πυρκαγιάς) τάραξαν τον ύπνο μου και πέρασα μια πολύ κακή νύχτα, γιατί αυτός ο καθεδρικός ναός αντιπροσωπεύει έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ του βασιλείου μου (το Σανουί είναι γαλλικό προτεκτοράτο από τον Ιούλιο του 1843) και της Γαλλίας”, υπογράμμισε ο μονάρχης του βασιλείου ’Ακαν ―μεγάλη εθνοτική ομάδα που εκτείνεται από την Ακτή Ελεφαντοστού έως το Τόγκο.

Σε ηλικία 15 ετών, ο πρίγκιπας Ανιαμπά, ευγενής της περιοχής αυτής, οδηγήθηκε στη Γαλλία το 1687 από τον ιππότη του Αμόν σε ένδειξη πίστης στον Λουδοβίκο ΙΔ’. Βαπτίστηκε από τον ιερωμένο και θεολόγο Ζαν-Μπενίν Μποσυέ και πήρε το όνομα του νονού του: Λουδοβίκος. Ονομάστηκε Λουδοβίκος Ανιαμπά, πριν διοριστεί αξιωματικός στο βασιλικό τάγμα, με τον βαθμό του λοχαγού.

Ο Λουδοβίκος ΙΔ′ θα τον τιμήσει με το μετάλλιο της ”Τάξης του Αστεριού της Παναγίας των Παρισίων” και στις 12 Φεβρουαρίου 1701, ο Λουδοβίκος Ανιαμπά έλαβε τα παράσημα της τάξης του μέσα στον Καθεδρικό Ναό πριν επιστρέψει στην Ακτή Ελεφαντοστού. 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)