Ο καύσωνας «πολιορκεί» την Ευρώπη: Ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην ιστορία της Γαλλίας

Σε επίπεδα άνευ προηγουμένου ο υδράργυρος.
|
Open Image Modal
Pascal Rossignol / Reuters

Τη μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από τότε που υπάρχουν αρχεία βιώνει η Γαλλία, εν μέσω του κύματος καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη.

Όπως σημειώνει το Reuters, o υδράργυρος έπιασε τους 45,9 βαθμούς Κελσίου στο Γκαλάργκ λε Μοντουέ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France. Ενδεικτικά, το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 44,1 βαθμοί, κατά το κύμα καύσωνα του 2003.

Σύμφωνα με το BBC, οι γαλλικές αρχές έχουν βγάλει «κόκκινες» προειδοποιήσεις άνευ προηγουμένου για τέσσερις περιοχές στα νότια της χώρας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Γαλλίας παραμένει στο αμέσως προηγούμενο επίπεδο (πορτοκαλί).

 

Open Image Modal
Eric Gaillard / Reuters

 

Το κύμα καύσωνα σαρώνει μεγάλο μέρος της Ευρώπης: Στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Τσεχία έχουν καταγραφεί οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ τον Ιούνιο, ενώ στην Ισπανία οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για την κατάσβεση των χειρότερων πυρκαγιών στην Καταλονία τα τελευταία 20 χρόνια. Οκτώ επαρχίες είναι σε κατάσταση ερυθρού συναγερμού, ενώ οι θερμοκρασίες αναμένονται να υπερβούν τους 42 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές. Όσον αφορά στην Ιταλία, το υπουργείο Υγείας έχει αναφέρει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας σε 16 πόλεις.

Αρκετοί θεωρείται πως είναι οι θάνατοι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών: Όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ, ο πέμπτος νεκρός αυτού του καύσωνα  είναι ένας 60χρονος εργάτης, που ένιωσε έντονη αδιαθεσία, ενώ εργαζόταν σε μια σκαλωσιά στο Ρίμινι, στις ακτές της Αδριατικής.  Στη δυτική Γαλλία καταγράφηκε ο τέταρτος νεκρός: ένας 33χρονος στεγοποιός λιποθύμησε ενώ εργαζόταν σε μια στέγη κοντά στη Ρεν, με τη θερμοκρασία στους 35 βαθμούς υπό σκιάν. Στην Ισπανία, όπου ο υδράργυρος έχει ήδη ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ένας 17χρονος που έκανε αγροτικές εργασίες στην Ανδαλουσία πέθανε από θερμοπληξία, σύμφωνα με τις αρχές. Επίσης ένας 93χρονος άνδρας κατέρρευσε το βράδυ της Πέμπτης, ενώ περπατούσε στο κέντρο της πόλης Βαγιαδολίδ (βόρεια Ισπανία). Ο πρώτος νεκρός αυτού του καύσωνα, ένας 72χρονος άστεγος, καταγράφηκε την Πέμπτη στο Μιλάνο, στην Ιταλία.

Οι λόγοι των υψηλών θερμοκρασιών

Μετεωρολόγοι αναφέρουν πως για τον καύσωνα ευθύνεται ο θερμός αέρας που προέρχεται από τη βόρεια Αφρική, λόγω της υψηλής πίεσης πάνω από την κεντρική Ευρώπη και μιας θύελλας στον Ατλαντικό.

Αν και η πρώτη σκέψη πολλών θα μπορούσε να είναι πως ο καύσωνας συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, το BBC σημειώνει πως είναι μάλλον παρακινδυνευμένο να συσχετίζεται ένα μεμονωμένο γεγονός με το φαινόμενο. Πάντως, αν και ακραία καιρικά φαινόμενα τέτοιου είδους δεν είναι σπάνια υπό κανονικές συνθήκες, ειδικοί θεωρούν πως θα γίνονται πιο συχνά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής: Ενδεικτικά, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανακοίνωσε πως η φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα είναι από τις πιο ζεστές στην ιστορία και αυτό θα σημάνει πως η περίοδος 2015-2019 θα είναι η πιο ζεστή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο- προσθέτοντας πως είναι πολύ νωρίς για να αποδοθεί οριστικά στην κλιματική αλλαγή το κύμα καύσωνα, όμως ο καύσωνας αυτός είναι «σίγουρα το λογικό επακόλουθο» των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με τις συνέπειες των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανέφερε η εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο έντονα, πιο παρατεταμένα, πιο ακραία, θα αρχίζουν νωρίτερα και θα τελειώνουν αργότερα», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του WMO Κλερ Νάλις.

Open Image Modal
Vincent Kessler / Reuters

 

Στη νότια Γαλλία οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση νερού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κύματος καύσωνα, ενώ 4.000 σχολεία έχουν κλείσει ή έχουν θέσει ειδικά μέτρα σε ισχύ. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Υγείας Άγνκες Μπουζίν είπε ότι ανησυχεί για την αύξηση στις κλήσεις για βοήθεια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η ίδια ζήτηση από τους πολίτες να αποφεύγουν «επικίνδυνες συμπεριφορές» όπως το να αφήνουν παιδιά σε αυτοκίνητα ή να τρέχουν έξω το μεσημέρι.

Μεγάλες γαλλικές πόλεις όπως το Παρίσι, η Λυών, η Μασσαλία και το Στρασβούργο έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό των επιπέδων ρύπανσης στον αέρα, όπως ο περιορισμός στην κίνηση των αυτοκινήτων. Όπως αναφέρει o Guardian, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιθανότατα θα γίνονται πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής, και για αυτό θα χρειαστεί απαραίτητη «προσαρμογή της κοινωνίας και των συνηθειών της».

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian)