Ο Καναδάς νομιμοποιεί την πώληση και χρήση μαριχουάνας

Ο Καναδάς νομιμοποιεί την πώληση και χρήση μαριχουάνας
|
Open Image Modal
Κάτοικοι του Τορόντο ετοιιμάζονταν να γιορτάσουν μόλις οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν μεσάνυχτα.
Ian Willms via Getty Images

Ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά την Ουρουγουάη, που νομιμοποιεί την κατοχή και χρήση μαριχουάνας για διασκέδαση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η εθνική αγορά κάνναβης άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, τον νόμο και τη δημόσια ασφάλεια.

Πληροφοριακό υλικό απεστάλη σε 15 εκατομμύρια νοικοκυριά σχετικά με τους νέους νόμους και τις καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται προβληματισμοί, ειδικά για το κατά πόσον είναι έτοιμη η αστυνομία να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Η Ουρουγάη ήταν η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τη χρήση μαριχουάνας για διασκέδαση, αν και η Πορτογαλία και η Ολλανδία την έχουν επίσης αποποινικοποιήσει.

Οι επαρχίες και οι δήμοι του Καναδά ετοιμάζονταν εδώ και μήνες για το τέλος της απαγόρευσης. Σημειώνεται πως η αυτοδιοίκηση είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες ως προς την αγορά, πώληση και χρήση κάνναβης εντός των δικαιοδοσιών επαρχιών, δήμων κ.α. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα «ψηφιδωτό» κανονισμών ανά τη χώρα.

Όπως υπογραμμίζει το BBC, εξακολουθούν να υφίστανται αναπάντητα ερωτήματα σε κάποια σημαντικά ζητήματα ως προς το πώς θα πωλείται νόμιμα η κάνναβη στον Καναδά: Αναλυτές προβλέπουν έλλειψη τα πρώτα χρόνια, καθώς η παραγωγή και οι αδειοδοτήσεις θα προσπαθούν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση. Επίσης, η αγορά είναι ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια: Το Οντάριο, η επαρχία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα, θα αρχίσει να ανοίγει καταστήματα λιανικής την επόμενη άνοιξη, αν και οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα online παραγγελιών κάνναβης. Επίσης, η Βρετανική Κολούμπια, μια από τις επαρχίες με τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης, θα έχει μόνο ένα νόμιμο κατάστημα ανοιχτό την Τετάρτη.

Μέχρι να αυξηθούν τα σημεία πώλησης, κάποιοι πωλητές χωρίς άδεια, που «ανθούσαν» τα προηγούμενα χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Είναι άγνωστο εάν η αστυνομία θα κινηθεί εναντίον τους, ή αν θα «κάνει τα στραβά μάτια».

 

Open Image Modal
Getty Creative

 

Σημειώνεται πως ένα από τα σημαντικότερα σημεία της όλης υπόθεσης είναι πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να προχωρήσει την Τετάρτη με σχέδια για τη διευκόλυνση των διαδικασιών παραγραφής του αδικήματος της απλής κατοχής κάνναβης: Σύμφωνα με το Canadian Press, η σχετική ανακοίνωση για την παραγραφή μικροκαταδικών για μαριχουάνα στο παρελθόν θα γίνει την ίδια ημέρα με την άρση της απαγόρευσης πώλησης και χρήσης κάνναβης. 

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, δέχεται πιέσεις για το ζήτημα, λόγω των επιπτώσεων που έχουν οι κατηγορίες για κατοχή στους περιθωριοποιημένους Καναδούς. Μέχρι τώρα, η απλή κατοχή τιμωρούνταν με πρόστιμο μέχρι 1.000 δολαρίων και έξι μήνες φυλάκισης. Η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για παραγραφή υπάρχει πέντε χρόνια μετά την καταδίκη. Η περίοδος αναμονής και το κόστος της αίτησης (631 δολάρια) για «record suspension», όπως είναι γνωστό, έχουν δυσκολέψει τη διαδικασία για πολλούς. 

Παρόλα αυτά, πηγή εκ των έσω διευκρίνισε πως οι ανακοινώσεις της Τετάρτης δεν θα περιλαμβάνουν μαζικές διαγραφές αρχείων, μα θα ομαλοποιήσουν τη διαδικασία. Το «record suspension» δεν διαγράφει αρχεία, αλλά κάνει ευκολότερη την εύρεση εργασίας, τα ταξίδια κ.α.