Ο καπνός από τις μαινόμενες δασικές πυρκαγιές μπορεί να βλάψει την υγεία μας

Τι γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις στον οργανισμό μας και τι όχι.
Open Image Modal
BORUT ZIVULOVIC via REUTERS

Οι πυρκαγιές αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση σε πολλές χώρες, ενώ ο καπνός που εξαπλώνεται περιέχει επιβλαβή αέρια, χημικές ουσίες και σωματίδια και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Πιο τοξικός από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός της πυρκαγιάς μπορεί να παραμείνει στον αέρα για εβδομάδες και να ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Οι πυρκαγιές «καίνε όχι μόνο φυτικά υλικά και δέντρα, αλλά και πόλεις, καταστρέφοντας εντελώς οχήματα και κτίρια με το περιεχόμενό τους», δήλωσε ο Κεντ Πίνκερτον, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις (UCDavis)

Μαζί με σωματίδια εδάφους και βιολογικών υλικών, ο καπνός της πυρκαγιάς περιέχει συχνά ίχνη μετάλλων, πλαστικών και άλλων συνθετικών υλικών.

Τι γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις στην υγεία

Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι μια δεδομένη ποσότητα καπνού από τις πυρκαγιές προκαλεί περισσότερη φλεγμονή και βλάβες στους ιστούς από την ίδια ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είπε ο Κεντ Πίνκερτον.

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει τον καπνό της πυρκαγιάς με υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και καρδιακών ανακοπών. Αύξηση επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων για άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις καθώς και εξασθενημένη άμυνα του ανοσοποιητικού.

Παράλληλα αυξημένη μετάδοση του κορονοϊού έχει αποδοθεί στην εξάπλωση του ιού μέσα από σωματίδια στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς. Η έκθεση στις πυρκαγιές κατά την εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με απώλεια εγκυμοσύνης, χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρο τοκετό. Οι πυρκαγιές έχουν επίσης συνδεθεί με ερεθισμό των ματιών και φαγούρα στο δέρμα, εξανθήματα και άλλα δερματολογικά προβλήματα.

Έρευνες που έχουν γίνει σε πυροσβέστες αποδεικνύουν με στοιχεία υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο λόγω της μεγάλη έκθεσης, σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες που δεν έχουμε τόσα «γνωστά» στοιχεία.

Καναδοί ερευνητές ανέφεραν σε έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στο The Lancet Planetary Health ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκτός μεγάλων πόλεων και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από μια πυρκαγιά, την τελευταία δεκαετία, είχαν 4,9% υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα και 10% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν γόγκο στον εγκέφαλο, σε σύγκριση με άτομα που δεν εκτέθηκαν σε πυρκαγιές.

Στο UC Davis, οι ερευνητές παρακολουθούν τα ποσοστά καρκίνου σε άτομα που εκτέθηκαν στην πυρκαγιά του 2018 στο Καμπ Φάιερ (Camp Fire), την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια.

Τι δεν γνωρίζουμε

Η συχνότητα των πυρκαγιών σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα εκτίθενται πιο συχνά, αλλά οι μελέτες μόλις τώρα ξεκινούν για τις επιπτώσεις στην υγεία από την επανειλημμένη έκθεση στον καπνό των τελευταίων ετών.

«Η επανειλημμένη έκθεση κάθε καλοκαίρι είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ασθένειες, αλλά είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις γιατί είναι δύσκολο να πούμε σε πόσες πυρκαγιές θα εκτεθούν οι άνθρωποι, πόσο καιρό θα καίνε οι πυρκαγιές ή τι θα περιέχει ο καπνός», δήλωσε ο Κιθ Μπέιν του Κέντρου Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις (UC Davis).

Άλλα σημεία που εστιάζουν πρόσφατες έρευνες περιλαμβάνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των σωματιδίων καπνού στα αποθέματα νερού, στις καλλιέργειες ή στην κατάποση από τα ζώα. Τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνού των αστικών δασικών πυρκαγιών.

Τις επιπτώσεις της έκθεσης σε δασικές πυρκαγιές στην μήτρα, στη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στο αναπνευστικό τους σύστημα όπως και κατά πόσον ο καπνός των δασικών πυρκαγιών ενισχύει τις δυσμενείς επιπτώσεις του εξαιρετικά ζεστού καιρού.