Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Σαϊντού Καμαρά

Ο νεαρός από τη Γουινέα έχει ζητήσει να παραμείνει στην Ελλάδα – Οι Αρχές επανεξετάζουν το αίτημα του.
Open Image Modal
Σαϊντού Καμαρά
TWITTER/ARETI ATHANASIOU

Η ιστορία του θα μπορούσε να γίνει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Ο 18χρονος σήμερα Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα, έφτασε στην Κάλυμνο μέσω Τουρκίας, ως ασυνόδευτος ανήλικος, το 2019. Αρχικά έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης διαβίωσης. Μόλις έφτασε στην Αθήνα, άρχισε να φοιτά στο 1ο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου, με την τοπική κοινωνία να τον αγκαλιάζει, βοηθώντας τον έτσι να ενταχθεί άμεσα στους κόλπους της.

Την 25 Μαρτίου ήταν ένας από τους μαθητές που παρέλασαν στους δρόμους του Αγίου Δημητρίου. Ήξερε ότι αυτή η εκδήλωση μπορεί να ήταν η τελευταία που θα συμμετείχε στην Ελλάδα, καθώς τον Δεκέμβριο απορρίφθηκε πρωτόδικα η αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει, ενώ η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό έχει οριστεί για τις 30 Μαρτίου. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η υπόθεση του προκάλεσε το προσωπικό ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τον κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση τους θα γίνει το μεσημέρι, στις 16:30.

Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, το αίτημα του μαθητή από την Γουϊνέα να παραμείνει στην Ελλάδα πρόκειται -όπως προβλέπεται- να επανεξεταστεί και τονίζουν ότι ήδη, έχουν γίνει από την πλευρά της Πολιτείας όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ενισχύουν το αίτημά του. «Χωρίς κορώνες και κινήσεις εντυπωσιασμού το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019 στο Υπουργείο Παιδείας κάνει το ίδιο ακριβώς για όσα παιδιά το χρειάζονται. Αξίζει να αναφερθεί ότι τη σχολική χρονιά 2021-22 είχαμε τα υψηλότερα ποσοστά εγγραφής και φοίτησης, μαθητών-προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ενόψει και της συνάντησης του Σαϊντού Καμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παρέλαση εκδηλώθηκε ένα κύμα συμπαράστασης προς τον 18χρονο μαθητή, αρχικά από τους συμμαθητές του, τον διευθυντή του σχολείου και την τοπική κοινωνία και στη συνέχεια από πολιτικά κόμματα. Κοινό αίτημα ο Σαϊντού Καμαρά να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας και να του χορηγηθεί άσυλο.