Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πάτησε το κουμπί: Ανατίναξε δρόμο που ένωνε τη Βόρεια Κορέα με τη Νότια (Βίντεο)

Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί την Σεούλ για προβοκάτσια από αέρος μέσω drones στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.
Open Image Modal
Κανάλι της Νότιας Κορέας μεταδίδει την στιγμή της καταστροφής ενός δρόμου, που κάποτε ένωνε την χώρα με την Βόρεια Κορέα.
via Associated Press

Σε μια συμβολική κίνηση, η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τον δρόμο που συνέδεε κάποτε την Βόρεια με τη Νότια Κορέα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάζουν απειλές, λίγες μέρες μετά τις καταγγελίες της Πιονγκγιάνγκ για προβοκάτσια από αέρος μέσω drone.

Αναλυτές αναφέρουν ότι μία περεταίρω κλιμάκωση από την πλευρά της Βόρειας Κορέας είναι απίθανη, εξαιτίας του φόβου που υπάρχει για αντίποινα από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Η Σεούλ καταδικάζει τις εκρήξεις της Βόρειας Κορέας και χαρακτηρίζει τις κινήσεις αυτές ως οπισθοδρομικές, που παραβιάζουν προηγούμενες διακορεατικές συμφωνίες.

Αρκετά είναι τα βίντεο στο X που δείχνουν την στιγμή της έκρηξης, κοντά στην πόλη Kaesong, στα σύνορα των δύο χωρών. Στα βίντεο διακρίνονται φορτηγά του καθεστώτος της Β. Κορέας, να μεταβαίνουν στο σημείο για να απομακρύνουν δομικές ύλες και άλλα σκουπίδια.

Η Βόρεια Κορέα κρύβει μια μακρά ιστορία με καταστροφές εγκαταστάσεων σε δικά της εδάφη, στέλντοντας με αυτόν τον τρόπο πολιτικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Το 2018 το καθεστώς κατέστρεψε σήραγγες σε σημεία πυρηνικών δοκιμών, κατά την έναρξη της πυρηνικής διπλωματίας της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα, το 2008 η Β.Κορέα κατέστρεψε τον πύργο ψύξης μιας κύριας πυρηνικής εγκατάστασης, εξαιτίας των συζητήσεων με τις ΗΠΑ για κατάργηση του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν κατηγορεί την Σεούλ ότι πέταξε drones με προπαγανδιστικά φυλλάδια πάνω από την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ και μάλιστα 3 φορές μέσα στον Οκτώβριο. Η Νότια Κορέα αρνείται τις κατηγορίες και την ίδια στιγμή προειδοποιεί ότι εάν απειληθούν οι ζωές πολιτών της, τότε το καθεστώς θα βιώσει τις τελευταίες του στιγμές.