Ο κορονοϊός επιτείνει τις επιπτώσεις των κλιματικών καταστροφών αλλά έδειξε και κάτι πολύ θετικό

Πόσο εφικτό είναι να τηρήσεις φυσικές αποστάσεις όταν γίνεται εκκένωση περιοχής;
Open Image Modal
Ένας άνδρας κόβει κλαδιά από ένα ξεριζωμένο δέντρο μετά τον κυκλώνα Αμφαν, στην Καλκούτα της Ινδίας, 21 Μαΐου 2020. REUTERS/Rupak De Chowdhuri/Files
Rupak De Chowdhuri via REUTERS

Ο κορονοϊός έχει δυσκολέψει τις αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκαλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή. Πλέον προκαλούνται πιο σοβαρές καταιγίδες, πλημμύρες και καύσωνες που επηρεάζουν σχεδόν 140 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, λέει ο Ερυθρός Σταυρός.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους ζουν στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Η ανάκαμψη από τις καταστροφές είναι πολύ πιο δύσκολη όταν τα μέσα διαβίωσης έχουν πληγεί σκληρά από το COVID-19 και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του», δήλωσε ο Μάρτεν Βαν Αλστ, διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα του Ερυθρού Σταυρού και συντάκτης της έκθεσης.

Ένα παράδειγμα της πρόσθετης επιβάρυνσης που έχει επιφέρει η COVID-19 σε όσους ανταποκρίνονται στις καταστροφές ήταν η ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση κατά τη διάρκεια εκκενώσεων που προκαλούνται από καταιγίδες, ανέφερε η ομάδα στην έκθεση.

Open Image Modal
Σύννεφα καλύπτουν τον ουρανό πάνω από τον ποταμό Γάγγη πριν από τον κυκλώνα Αμφαν, στην Καλκούτα της Ινδίας, 19 Μαΐου 2020. REUTERS/Rupak De Chowdhuri/Files
RUPAK DE CHOWDHURI via REUTERS

Καθώς ο υπερκυκλώνας Αμπάν χτυπούσε το Μπαγκλαντές τον περασμένο Μάιο, οι αρχές έσπευσαν να ανοίξουν 14.000 κέντρα -τριπλάσιος αριθμός από τον κανονικό- για να εξασφαλίσουν την τήρηση της φυσική αποστασιοποίηση των 2,4 εκατομμυρίων πληγέντων, ανέφερε η ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού.

Όταν η Ονδούρα χτυπήθηκε από δύο διαδοχικούς τυφώνες τον Νοέμβριο, η τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό έγινε δυσκολότερη, καθώς η παροχή νερού διακόπηκε και το πλύσιμο των χεριών δεν ήταν εφικτό, ανέφερε.

«Οι επιπτώσεις χωρίς την COVID-19 θα ήταν λιγότερο σοβαρές», δήλωσε ο Βαν Αλστ, αναφερόμενος στις επιπτώσεις των καταστροφών που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.

Αλλά η αντίδραση στην πανδημία του κορονοϊού έδειξε ότι μπορεί να αναληφθεί συντονισμένη δράση σε όλο τον κόσμο μπροστά στον κίνδυνο, δήλωσε ο πρόεδρος της IFRC, Φρανσέσκο Ρόκα, σε δήλωσή του.

«Η μαζική χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των επιπτώσεων της COVID-19 αποδεικνύουν ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να δράσουν γρήγορα και δραστικά μπροστά στις παγκόσμιες απειλές», δήλωσε ο Rocca.

«Είναι καιρός να μετατρέψουμε τα λόγια σε πράξεις και να αφιερώσουμε την ίδια ενέργεια στην κλιματική κρίση».