Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, εμβόλιο κάθε χρόνο

Νέες διευκρινίσεις για τα ραντεβού και τις παρενέργειες της τρίτης δόσης.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού και στην επαναμόλυνση ατόμων, σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα το απόγευμα της Δευτέρας (15/11).

«Ο κορονοϊός θα μείνει μαζί μας ως ένας ενδημικός ιός, όπως η γρίπη» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν έγινε πράξη η εξαφάνιση του ιού», ωστόσο «τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν και είναι αποτελεσματικά για την βαριά νόσηση και τον θάνατο». «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή», συμπλήρωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «θα διατυπωθούν σε λίγα 24ωρα οι λεπτομερείς οδηγίες για την χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα που έχουν νοσήσει, είτε πριν είτε μετά τον εμβολιασμό τους».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι με την τρίτη δόση ολοκληρώνεται το παρόν εμβολιαστικό σχήμα και πως από εκεί και πέρα θα χρειάζεται εμβολιασμός κάθε χρόνο, σε ετήσια βάση πλέον.

Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Αναφερόμενη στις πιθανές παρενέργειες από την τρίτη δόση, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι ενδέχεται να υπάρχει πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος, συμπτώματα που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες.

«Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια σύστοιχη διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία», τόνισε.

Ραντεβού για τρίτη δόση

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι έως την προσεχή Παρασκευή θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση. Οπως είπε, η πλατφόρμα θα ανοίγει στους 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση.

Οσοι έκαναν το εμβόλιο της Astrazeneca, στην αναμνηστική του δόση θα κάνουν είτε με το σκεύασμα της Pfizer είτε με της Moderna. Για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson , καλούνται να κάνουν την αναμνηστική τους δόση 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, τονίζοντας ότι «είναι αναγκαίο να γίνει, ειδικά φέτος που βλέπουμε να υπάρχουν περιστατικά γρίπης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά». Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο της covid, δεν χρειάζεται να περάσουν μεσοδιαστήματα από κάθε εμβόλιο.

Σημαντική αύξηση για πρώτη δόση

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι σε σχέση με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, τις τελευταίες 7 ημέρες «έχουμε μια καλή συμμετοχή στο κλείσιμο των ραντεβού» και έχουν κλειστεί περισσότερα από 200.000 ραντεβού.

Σήμερα, Δευτέρα, ξεπεράστηκαν οι 13.450.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.800.000 πολίτες, δηλαδή το 64,8% του γενικού πληθυσμού και το 74,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 69,6% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Εχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.500.000 πολίτες, δηλαδή το 61,8% του γενικού πληθυσμού και 71,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 66,2% του γενικού πληθυσμού και 76% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών και στην 18η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στους εμβολιασμούς μιας δόσης.