Ο κορονοϊός «πέταξε στα σκουπίδια» 25 χρόνια παγκόσμιας προόδου μέσα σε 25 εβδομάδες

Για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του περασμένου έτους, θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2030.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

«Επιδεινώνει τις καραστροφές». Με αυτόν τον τρόπο το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates περιγράφει τον Covid-19 και τις επιπτώσεις του, στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεσή του σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας υγείας και ανάπτυξης για το 2020.

Αυτά λέει ένας οργανισμός, ο οποίος έχει ως αποστολή να αναδεικνύει με συνέπεια τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και πλέον παραδέχεται ευθέως ότι η πρόκληση είναι τεράστια από εδώ και πέρα. 

Βρεφική και παιδική θνησιμότητα, μητρική υγεία, οικονομική βιωσιμότητα της γεωργίας, επιπτώσεις HIV, φυματίωσης και ελονοσίας, πρόσβαση στην εκπαίδευση, ισότητα των φύλων, πρόσβαση σε τουαλέτες και καθαρό νερό: Όλοι αυτοί οι δείκτες παγκόσμιας ανάπτυξης επιδεινώθηκαν το 2020 ή δεν έδειξαν πρόοδο για πρώτη φορά μέσα σε περίπου τρεις δεκαετίες. Ο Covid-19 χρειάστηκε 25 εβδομάδες για να επαναφέρει τον κόσμο περίπου 25 χρόνια από την άποψη της ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση.

Δύο από αυτά είναι αμιγώς ανησυχητικά: Το παγκόσμιο ποσοστό εμβολιασμού και το ποσοστό απόλυτης φτώχειας.

Open Image Modal
Τα ποσοστά απόλυτης φτώχεια αυξήθηκαν.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε για πρώτη φορά μέσα σε 30 χρόνια, από 6,7% το 2019 σε 7,1% πέρυσι. Ακόμη χειρότερα, προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται στο 7,3% το 2021, καθώς γίνονται αισθητές οι οικονομικές συνέπειες της ύφεσης. Για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του περασμένου έτους, θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2030. 

Η αλλαγή στην απόλυτη φτώχεια είναι ένας σημαντικός δείκτης σε αυτό το στάδιο, καθώς είναι ο πρώτος απτός δείκτης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Παρομοίως, ο ρυθμός ανοσοποίησης είναι ανάλογος της συνολικής λειτουργίας των συστημάτων υγείας. Η πτώση ήταν δραματική: Το 2019, το 84% των παιδιών παγκοσμίως εμβολιάστηκαν για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη (DTP), έναν βασικό εμβολιασμό που συνδέεται άμεσα με τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Το 2020, περίπου 14 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχασαν μία ή περισσότερες δόσεις του εμβολίου, τα οποία στη συνέχεια θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας τα επόμενα χρόνια.

Open Image Modal
Λιγότερα παιδιά εμβολιάστηκαν.

 

Όπως και με άλλες παγκόσμιες κρίσεις , οι αφρικανικές χώρες, οι οποίες έχουν δείξει αξιοσημείωτη ετοιμότητα για το Covid-19 και κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωσή της, είναι ακόμα έτοιμες να πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα για την ύφεση.

Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Gates Foundation Μαρκ Σούζμαν πιστεύει ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά δεν χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Εάν χώρες - ιδιαίτερα πλούσιες - είναι πρόθυμες να διατηρήσουν - στην πραγματικότητα, αυξήσουν - τη δέσμευσή τους για τους στόχους που είχαν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι το 2030, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ξανά προς το καλύτερο. «Θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά είναι σχεδόν πιθανό», είπε ο Σούζμαν.

 

(Με πληροφορίες από Quartz