O Κρέτσος «αποκεφαλίζει» την ΕΡΤ

O Κρέτσος «αποκεφαλίζει» την ΕΡΤ
|
Open Image Modal

Τις παραιτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Θαλασσινού, ζήτησε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος.

Ως εξήγηση για την αποπομπή των δύο στελεχών, πηγές του υφυπουργού προέβαλαν την αδυναμία αρμονικής συνεργασίας μεταξύ τους, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια της κυβέρνησης μετά τα όσα είπε στην Επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη ο κ. Κωστόπουλος.

Το ζήτημα της ΕΡΤ τέθηκε επί τάπητος στη χτεσινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα και όπως έγινε γνωστό διήρκησε πολλή ώρα η συζήτηση για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Ας σημειωθεί ότι το πρωί, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς είχε πει, «υπάρχει ένας θόρυβος που είναι αναντίστοιχος της προσπάθειας που γίνεται και πρέπει να ληφθούν τα μέτρα για να υπερβούμε την κατάσταση».

Σύντομα το Υπουργείο θα προκηρύξει τις δύο θέσεις ώστε να βρει τους αντικαταστάτες τους.

 Για παραδιοίκηση μιλούσε ο Νίκος Φίλης

Δεν πάει καιρός από τότε που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μίλησε ανοιχτά για παραδιοίκηση και φαύλες πρακτικές στην ΕΡΤ. Ο Νίκος Φίλης είχε δηλώσει μάλιστα ότι «Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το μαύρο», εντείνοντας την εσωκομματική αντιπαράθεση με τον Νίκο Παππά.

Open Image Modal

Εσωτερική κόντρα στα άκρα

Σε προ δύο ημερών επιστολή της ΕΡΤ (δηλαδή του Βασίλη Κωστόπουλου) προς τον Γιώργο Θαλασσινό, ο διευθύνων σύμβουλος κατηγορούσε τον αναπληρωτή του για παραδιοίκηση και για μηδενικό έργο. Συγκεκριμένα, ανέφερε στην επιστολή:

«Ο κ. Θαλασσινός μιλάει για «παραδιοίκηση» όταν όλη η συμπεριφορά του εδώ και 15 μήνες αποδεικνύει ότι η μόνη παραδιοίκηση είναι αυτή που προσπάθησε να εγκαθιδρύσει ο ίδιος [...] Παρεμπιπτόντως, πού είναι και το πρόγραμμα που λέει πως σχεδίασε για τα ραδιόφωνα της -όπως λέει- ευθύνης του τόσον καιρό; Έπειτα από 15 μήνες, ποια προγράμματα έχει προτείνει και γιατί ένα ραδιόφωνο ευθύνης του όπως το Δεύτερο π.χ. δεν παίζει μόνο ελληνική μουσική, όπως περιγράφει το τρέχον οργανόγραμμα της εταιρείας; Πού είναι ο έλεγχος και η δική του εποπτεία στο περιεχόμενο; Πού είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις του επί του περιεχομένου των ραδιοφώνων και όχι οι γνωστές γενικόλογες τοποθετήσεις του επί παντός επιστητού;».

Επιπλέον, ο Βασίλης Κωστόπουλος, που βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από τον Ιούλιο του 2017, μόλις χτες, Πέμπτη, είχε καταγγείλει υπονόμευση εκ των έσω και ανηλεή πόλεμο στο κρατικό κανάλι, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου είχε κληθεί για να παρουσιάσει την ετήσια οικονομική έκθεση της δημόσιας τηλεόρασης για το 2017.

Ο κύριος Κωστόπουλος επιτέθηκε στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ, επικρίνοντας την διοίκηση Τσακνή επειδή δεν διεκδίκησε πλήρη δικαιώματα μετάδοσης του Μουντιάλ υποστηρίζοντας ότι εξασφαλίστηκαν μετά από δική του παρέμβαση. Επιπλέον, διέψευσε καταγγελίες ότι υπάρχουν γενικοί διευθυντές στην ΕΡΤ που δεν έχουν το απαραίτητο πτυχίο, ενώ άφησε υπονοούμενα για την χρονική ταύτιση των καταγγελιών με την αποχώρηση στελεχών από την ΕΡΤ.

 

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, ζήτησε σήμερα επισήμως ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σε επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

 

Οι καταγγελίες της ΠΟΕΣΥ

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και οι Ενώσεις όλης της χώρας καταγγέλλουν απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο, λογοκρισία, μεθοδεύσεις,αναξιοκρατία και παραδιοίκηση, σχετικά με τον τρόπο που πορεύεται η διοίκηση του Βασίλη Κωστόπουλου στην ΕΡΤ. 

Αφορμή για την αντίδραση της Ομοσπονδίας και των δημοσιογραφικών Ενώσεων αποτέλεσε η ενέργεια του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ να τοποθετήσει «τελείως αυθαίρετα και αντιδεοντολογικά» στη θέση των προϊσταμένων των περιφερειακών σταθμών ΕΡΤ, πρόσωπα που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το επάγγελμα του δημοσιογράφου.

 

Μπαράζ παραιτήσεων

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου παραιτήθηκε από την ΕΡΤ ο διευθυντής ενημέρωσης, Βασίλης Ταλαμάγκας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν εκείνες τις μέρες πως η παραίτησή του συνδεόταν και με την κατάσταση που επικρατεί στην κρατική ραδιοτηλεόραση.

Τον Μάιο είχε παραιτηθεί και ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, Νίκος Μιχαλίτσης, εκφράζοντας έντονες διαφωνίες για τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης. Στην επιστολή παραίτησής του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«-Ξεδοντιάζετε την ΕΡΤ απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη
- Έχετε εξοργίσει παραδοσιακούς φίλους της ΕΡΤ (κινηματογραφιστές, παραγωγούς, δημοσιογράφους) και τους στρέφετε εναντίον της
- Έχετε αντικαταστήσει τη θεσμική λειτουργία της ΕΡΤ με μηχανισμούς παραδιοίκησης με ποικίλα κέντρα ανεύθυνης εξουσίας, όπου κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι ενός λούμπεν πελατειακού ”συνδικαλισμού”, με αποκρουστικό για την κοινωνία πρόσωπο και αισθητική, δυσφημώντας κάθε έννοια υγιούς και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη οποιασδήποτε εταιρείας.
Αρνούμαι να υπηρετήσω τέτοιες πολιτικές από θέση ευθύνης».

Τον Οκτώβριο του 2017, είχε υποβάλει παραίτηση και ο ως τότε πρόεδρος της ΕΡΤ,  Διονύσης Τσακνής μετά από δυόμισι χρόνια παραμονής του σε αυτή τη θέση, μετά από αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη.