Ο Μακρόν ζει το όνειρο κάθε ποδοσφαιρόφιλου: Ξανά στο Κατάρ για τον τελικό του Μουντιάλ

Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν πτοείται - ούτε από την κριτική για το σκάνδαλο διαφθοράς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με τις υποψίες να στρέφονται στο Κατάρ.
Open Image Modal
ODD ANDERSEN via Getty Images

 

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να ταξιδέψει στο Κατάρ για δεύτερη φορά(!) μέσα σε μια εβδομάδα, παρά τις έντονες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον του εμιράτου. Γιατί;

Επειδή η Γαλλία είναι στον τελικό του Μουντιάλ και ο Μακρόν είναι πραγματικά φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου — καθώς και εξέχων υποστηρικτής της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ένα βίντεο που μεταδόθηκε μετά τη νίκη της Γαλλίας επί του Μαρόκου στον ημιτελικό αποκάλυψε έναν ενθουσιασμένο Μακρόν να ανακατεύεται με τους Γάλλους παίκτες στα αποδυτήρια το απόγευμα της Τετάρτης στο στάδιο της Ντόχα, χειροκροτώντας υπό τον ήχο της μουσικής επιτυχίας “Freed from wish” που έγινε «ύμνος» για τις νίκες της ομάδας. 

 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ έχει πυροδοτήσει πολλαπλές διαμάχες - από τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργαζομένων, μέχρι τον αντίκτυπο των κλιματιζόμενων σταδίων στο περιβάλλον και την αντιμετώπιση των LGBTQ ατόμων στο Κατάρ, καθώς και των γυναικών και των μειονοτήτων. Πολλοί ακτιβιστές, ειδικά στην Ευρώπη, είχαν ζητήσει μποϊκοτάζ του τουρνουά.

Μερικοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσαν επίσης, ότι η εξάωρη πτήση από το Παρίσι στη Ντόχα είναι ενεργοβόρα και όχι φιλική προς το Κλίμα — σε προφανή αντίφαση με τις προηγούμενες δεσμεύσεις του Μακρόν.

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες (Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου), ο Μακρόν δήλωσε ότι εμμένει πλήρως στην απόφασή του: «Υποστηρίζω την εθνική ομάδα της Γαλλίας και νομίζω ότι το ίδιο κάνουν και οι Γάλλοι», είπε.

Open Image Modal
Jean Catuffe via Getty Images

 

Αναφέρθηκε, ως επιχείρημα, στους περισσότερους από 20 εκατομμύρια τηλεθεατές που παρακολούθησαν τον ημιτελικό στη γαλλική τηλεόραση TF1 - ένα ρεκόρ για αγώνα Μουντιάλ από το 2006. «Τα στοιχεία υπάρχουν. Αγαπάμε την εθνική μας ομάδα, είμαστε περήφανοι για αυτήν, θέλουμε να κερδίσει», είπε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είναι 44 ετών και λάτρης του αθλητισμού. Ο Μακρόν έπαιξε ποδόσφαιρο με την ομάδα της γαλλικής σχολής διοίκησης, τη δεκαετία του 2000. Είναι υποστηρικτής του συλλόγου της Μασσαλίας, στη νότια Γαλλία, και έπαιξε πέρυσι σε έναν φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου - ο πρώτος για έναν Γάλλο πρόεδρο στην εξουσία - κατά τον οποίο σκόραρε από το σημείο του πέναλτι.

Ο Μακρόν εθεάθη επίσης να πυγμαχεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, στα βόρεια προάστια του Παρισιού τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, λίγο πριν επανεκλεγεί για δεύτερη προεδρική θητεία.

Open Image Modal
Jean Catuffe via Getty Images

 

Στο συγκεκριμένο άθλημα λέγεται ότι κάνει και προπονήσεις, με μερικούς από τους αξιωματικούς που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλειά του.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ανακοινώσει εκ των προτέρων ότι θα παρευρεθεί στον ημιτελικό και στον τελικό, εάν η Γαλλία προκρινόταν - ακριβώς όπως έκανε στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, που κέρδισαν οι Γάλλοι στη Ρωσία το 2018.

Απαντώντας στην κριτική, είπε τον περασμένο μήνα ότι «ο αθλητισμός δεν πρέπει να πολιτικοποιείται».

Το Παρίσι και ορισμένες άλλες γαλλικές μεγάλες πόλεις αποφάσισαν να μην μεταδίδουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε γιγαντιαίες οθόνες, σε δημόσιες ζώνες φιλάθλων, εν μέσω ανησυχιών για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ.

Open Image Modal
FRANCK FIFE via Getty Images

 

Ο Μακρόν, ο οποίος είπε ότι θα συναντηθεί την Κυριακή με αξιωματούχους του Κατάρ, φαίνεται να εμμένει στην παραδοσιακή του προσέγγιση στη διπλωματία, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για δύσκολα ζητήματα, μαζί με άλλους ηγέτες, «όποτε χρειάζεται», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που έχουν διατηρήσει ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η σχέση Γαλλίας-Κατάρ, η οποία χρονολογείται από την ανεξαρτησία του εμιράτου στη δεκαετία του 1970, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών συμφωνιών και συμφωνιών ασφαλείας, συμβάσεις πετρελαίου, πωλήσεις όπλων και πολιτιστικές ανταλλαγές. Η κορυφαία γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν ανήκει στην Qatar Sports Investments για περισσότερα από 11 χρόνια.

Open Image Modal
GIUSEPPE CACACE via Getty Images

 

Όταν ο Μακρόν επισκέφθηκε το Κατάρ πριν από ένα χρόνο, εξέδωσε κοινή δήλωση με τον κυβερνώντα εμίρη της χώρας, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Και οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία και «να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση».

Η ομάδα πολιτικής εκστρατείας Avaaz δημοσίευσε μια διαφήμιση σε δύο γαλλικές εφημερίδες για να καταγγείλει το ταξίδι του Μακρόν στο Κατάρ, λέγοντας: «Οι παίκτες δεν σε χρειάζονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο πλανήτης σε χρειάζεται».

Open Image Modal
DeFodi Images via Getty Images

 

«Σκεφτήκαμε ότι ήταν μια συγκλονιστική αποτυχία της ηγεσίας, που ο Εμανουέλ Μακρόν πήγε να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο», αντί να συμμετάσχει σε μια εν εξελίξει διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στον Καναδά, δήλωσε στο Twitter ο διευθυντής της εκστρατείας του Avaaz, Όσκαρ Σόρια.

Ορισμένοι Γάλλοι αριστεροί πολιτικοί επέκριναν επίσης τα ταξίδια του Μακρόν στο εμιράτο.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό, δήλωσε ότι η μετάβαση στο Κατάρ είναι «πολιτικό λάθος» ειδικά την ώρα του σκανδάλου διαφθοράς, που οδήγησε το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστείλει τις εργασίες του, σε όλους τους φακέλους που αφορούν το Κατάρ.