Ο Μασκ παρουσίασε τα robotaxi της Tesla (βίντεο)

«Θα μπορείς να αποκοιμηθείς και να ξυπνάς στον προορισμό σου». Παρουσιάστηκαν επίσης και τα ρομπότ Optimus «που μπορούν να κάνουν babysit στα παιδιάς σας».
Open Image Modal
via Associated Press

Η Tesla παρουσίασε το πολυαναμενόμενο ρομποτάξι της σε στούντιο του Χόλιγουντ το βράδυ της Πέμπτης, αν και οι λάτρεις της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το 2026 για να είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ιλον Mασκ ανέβηκε σε μια σκηνή στο χώρο του στούντιο της Warner Bros. μ′ ένα από τα «Cybercabs» της εταιρείας, λέγοντας στο πλήθος ότι τα κομψά οχήματα με τεχνητή νοημοσύνη δεν έχουν ούτε τιμόνι ούτε πεταλιέρες. Εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη του στην πρόοδο που έχει σημειώσει η εταιρεία στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης που καθιστά δυνατή την οδήγηση οχημάτων χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. 

Η Tesla άρχισε να πωλεί το λογισμικό, το οποίο ονομάζεται «Full Self-Driving», πριν από εννέα χρόνια. Υπάρχουν όμως αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του.

«Θα περάσουμε από την εποπτευόμενη Πλήρη Αυτοκίνηση στη μη εποπτευόμενη Πλήρη Αυτοκίνηση, όπου θα μπορείς να αποκοιμηθείς και να ξυπνάς όταν φτάσεις στον προορισμό σου», είπε o Μασκ. «Θα είναι ένα ένδοξο μέλλον». 

Η Tesla αναμένει ότι τα Cybercabs θα κοστίζουν κάτω από 30.000 δολάρια, δήλωσε ο Μασκ. Εκτίμησε ότι τα οχήματα θα γίνουν διαθέσιμα το 2026, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε «πριν από το 2027».

Η εταιρεία αναμένει επίσης να διαθέσει την τεχνολογία πλήρους αυτοοδήγησης στα δημοφιλή οχήματα Model 3 και Model Y στο Τέξας και την Καλιφόρνια το επόμενο έτος.

«Αν πρόκειται να φτάσουν τελικά στο ρομποτικό σύστημα οδήγησης, θα πρέπει πρώτα να έχουν επιτυχία με το μη εποπτευόμενο FSD στην τρέχουσα σύνθεση», δήλωσε ο Σεθ Γκόλντσταϊν, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morningstar Research. «Η αποψινή εκδήλωση έδειξε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό το βήμα προς τα εμπρός».

Το πότε η Tesla θα κάνει πραγματικά αυτό το βήμα, ωστόσο, έχει προκαλέσει αρκετή ανησυχία για τους επενδυτές που βλέπουν άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες να αναπτύσσουν παρόμοια τεχνολογία αυτή τη στιγμή. Οι μετοχές της Tesla Inc. σημείωσαν πτώση σχεδόν 7% πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Η Waymo, η μονάδα αυτόνομων οχημάτων της Alphabet Inc. μεταφέρει επιβάτες σε οχήματα χωρίς ανθρώπινο οδηγό ασφαλείας στο Φοίνιξ και σε άλλες περιοχές. Η μονάδα αυτόματης οδήγησης Cruise της General Motors είχε δρομολογήσει ρομποταξί στο Σαν Φρανσίσκο ώσπου ένα τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε πέρυσι σε ένα από τα οχήματά της.

Επίσης, η Aurora Innovation δήλωσε ότι θα ξεκινήσει τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλήρως αυτόνομα ημιφορτηγά σε αυτοκινητόδρομους του Τέξας μέχρι το τέλος του έτους. Μια άλλη εταιρεία αυτόνομων ημιφορτηγών, η Gatik, σχεδιάζει να μεταφέρει φορτία αυτόνομα μέχρι το τέλος του 2025.

Η Tesla διέθετε περίπου 20 Cybercabs και προσέφερε στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση την ευκαιρία να κάνουν βόλτες μέσα στο χώρο του κινηματογραφικού στούντιο και όχι στους δρόμους του Λος Άντζελες.

Παρουσιάστηκαν επίσης τα Robovan και τα ανθρωποειδή ρομπότ Optimus «που μπορούν να κάνουν babysit στα παιδιάς σας»

Κατά την παρουσίαση, η οποία ονομάστηκε «We, Robot» και μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα της Tesla και το X, ο Mασκ αποκάλυψε επίσης ένα κομψό όχημα το robovan που μοιάζει με minibus, το οποίο, όπως και το Cybercab, θα είναι αυτοκινούμενο και θα μπορεί να μεταφέρει έως και 20 επιβάτες.

 

 

Η εταιρεία παρουσίασε επίσης πολλά από τα ασπρόμαυρα ανθρωποειδή ρομπότ Optimus, τα οποία περπάτησαν λίγα μέτρα μακριά από τους παρευρισκόμενους πριν επιδείξουν τις χορευτικές ικανότητες σε ένα κιόσκι που έμοιαζε με φουτουριστικό.

Ο Μασκ εκτίμησε ότι τα ρομπότ θα κοστίζουν μεταξύ 28.000 και 30.000 δολαρίων και θα μπορούν να κάνουν μπέιμπι σίτινγκ, να κουρεύουν γκαζόν, να φέρνουν τα ψώνια, μεταξύ άλλων εργασιών.

«Ό,τι μπορείτε να σκεφτείτε, θα το κάνει», είπε.

 

 

Τα αποκαλυπτήρια του Cybercab έρχονται καθώς ο Musk προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι η εταιρεία του αφορά περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, καθώς προσπαθεί να πουλήσει τα βασικά της προϊόντα, μια γερασμένη σειρά ηλεκτρικών οχημάτων.

Η σειρά μοντέλων της Tesla αγωνίζεται και δεν είναι πιθανό να ανανεωθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους το νωρίτερο, έγραψε ο αναλυτής της TD Cowen, Jeff Osborne, σε ερευνητικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Osborne σημείωσε επίσης ότι, κατά την άποψη της TD Cowen, η «πολιτικοποίηση του Μασκ» αμαυρώνει τη μάρκα Tesla μεταξύ των αγοραστών των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Ο Μασκ έχει υποστηρίξει τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ και τάσσεται υπέρ αρκετών συντηρητικών πολιτικών.  Το περασμένο Σαββατοκύριακο ενώθηκε με τον Τραμπ σε μια συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια.

Ο Μασκ υποστηρίζει εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια ότι ένας στόλος ρομποταξί είναι κοντά, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες τους να βγάζουν λεφτά, βάζοντας τα αυτοκίνητά τους να μεταφέρουν επιβάτες, χωρίς τους ίδιους. Ο Μασκ δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες της Tesla θα μπορούν να θέτουν τα αυτοκίνητά τους σε λειτουργία σε ένα δίκτυο ρομποταξί της εταιρείας.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι προηγούμενες προβλέψεις για τη χρήση της αυτόνομης οδήγησης αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες. Το 2019 είχε υποσχεθεί τον στόλο αυτόνομων οχημάτων μέχρι το τέλος του 2020.