Ο Μητσοτάκης απαντά στον τουρκικό εκβιασμό με επίσκεψη στον Έβρο

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο και η αλλαγή τακτικής της Ελλάδας στο μεταναστευτικό - Στήριξη από Μακρόν.
Open Image Modal
Επί τρία 24ωρα χιλιάδες άνθρωποι, υπό την ενθάρρυνση της Άγκυρας, επιχειρούν παρανόμως και δια της βίας να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Anadolu Agency via Getty Images

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη (27/2) να «σπρώξει» πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ελλάδα ανοίγοντας τα σύνορα της Τουρκίας, έχει δημιουργήσει μία νέα κατάσταση στο μεταναστευτικό. Ειδικά από την στιγμή που η τουρκική κίνηση αποδεικνύεται ότι δεν ήταν μικρής διάρκειας.

Επί τρία 24ωρα χιλιάδες άνθρωποι υπό την ενθάρρυνση της Άγκυρας έχουν συγκεντρωθεί στην ελληνική συνοριακή γραμμή και επιχειρούν παρανόμως και δια της βίας να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Κάθε μία από αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκαν δεκάδες συλλήψεις με την «υποσημείωση», ότι οι συλληφθέντες δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ - καταρρίπτοντας στην πράξη τη θεωρία Ερντογάν, περί προσφύγων από συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας. 

Αυτά τα νέα δεδομένα στο μεταναστευτικό απαιτούν και διαφορετική αντιμετώπιση από την ελληνική πλευρά.

Επίσκεψη - μήνυμα στον Έβρο

Αυτήν ακριβώς την αλλαγή τακτικής της Αθήνας σηματοδοτεί και η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ταξιδέψει την Τρίτη στην συνοριακή γραμμή του Έβρου, έχοντας μάλιστα δίπλα του τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ Σαρλ.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο σημείο που οι ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις κρατούν έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, δείχνει ότι πλέον η Αθήνα έχει διαφορετική στρατηγική, η οποία μάλιστα είναι υπό διαμόρφωση.

Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι το χρονικό διάστημα των 30 ημερών προσωρινής αναστολής των αιτήσεων ασύλου που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση, δεν θα αυξηθεί αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Παράλληλα, το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο στέλνει πολλαπλά μηνύματα έξω από τα σύνορα. Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναδειχθεί στο μέγιστο βαθμό το μέγεθος του προβλήματος. Όλα βρίσκονται σε μία εύθραυστη ισορροπία και η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι οι ευρωπαίοι εταίροι να δουν την πραγματικότητα και να δράσουν αναλόγως.

Παρέμβαση μέσω Twitter από τον Μακρόν

Ήδη ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και την πρόθεση του να συνεισφέρει η Γαλλία στη φύλαξη των συνόρων. Πολύ σημαντική εκτιμάται από την ελληνική πλευρά και η επίσκεψη του Μισέλ Σαρλ καθώς διεθνοποιείται ακόμα περισσότερο το πρόβλημα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην ανακοίνωση του για το ταξίδι του στον Έβρο, έκανε σαφή αναφορά για υποστήριξη των ελληνικών προσπαθειών για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. H επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μόλις τρεις ημέρες πριν από το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με θέμα το μεταναστευτικό.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για αδράνεια, ειδικά από την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί απροκάλυπτα με την στάση της. Όχι μόνο παροτρύνει, ακόμα και με fake news, τους πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν προς την Ελλάδα, αλλά ωθεί την κατάσταση στα άκρα ρίχνοντας ¨λάδι στη φωτιά¨ στα όσα ήδη συμβαίνουν στα σύνορα.

 

 

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν καταγεγραμμένες εικόνες που δείχνουν να εκτοξεύονται καπνογόνα από τις τουρκικές γραμμές προς τις ελληνικές δυνάμεις, ενώ αυτές οι ενέργειες κατευθύνονται από drones. Και είναι μάλλον δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν στην κατοχή τους τον ειδικό οπλισμό που απαιτείται για να εκτοξεύσουν ένα καπνογόνο.

Χώρα - διακινητής η Τουρκία;

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν τις βάρκες που είναι γεμάτες από πρόσφυγες και μετανάστες, έως τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μπορεί μέχρι τώρα το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα χερσαία σύνορα του Έβρου, όμως μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θεωρείται βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν οι βάρκες που θα φεύγουν από την Τουρκία με προορισμό τα ελληνικά παράλια. Και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει έντονα την ελληνική πλευρά, γι΄αυτό και έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι περιπολίες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, δεν ήταν καθόλου τυχαίος ο χαρακτηρισμός «διακινητής» που αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για την Τουρκία. Ούτε και ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί ως «πιόνια» χιλιάδες ανθρώπους.