Ο Μπάιντεν παρουσίασε τις κυρώσεις στη Ρωσία: «Ο Πούτιν και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες»

Τόνισε ότι θα περιοριστεί η δυνατότητα της Ρωσίας για δραστηριότητες σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γεν.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, το βράδυ της Πέμπτης, τονίζοντας πως στόχος είναι η μεγιστοποίηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στη Ρωσία και η ελαχιστοποίηση αυτών στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους.

ΔΕΙΤΕ: 

Live: Η εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Όπως είπε, συμφώνησε με τους ηγέτες του G7 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να περιορίσουν συλλογικά τη δυνατότητα της Ρωσίας για δραστηριότητες σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε χαρακτηρίζοντας την επίθεση στην Ουκρανία ως μια προμελετημένη ενέργεια που σχεδιαζόταν εδώ και μήνες, ενώ σημείωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν απέρριψε όλες τις προσπάθειες για διάλογο από τη Δύση. O Πούτιν «επέλεξε αυτόν τον πόλεμο, και τώρα ο ίδιος και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες» είπε. 

 

 

Όπως είπε, οι ΗΠΑ θα δώσουν τέλος στις δυνατότητες της Ρωσίας να χρηματοδοτούν και να αναπτύσσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους, υποστηρίζοντας πως οι κυρώσεις θα την εμποδίσουν επίσης να είναι ανταγωνιστική στην υψηλής τεχνολογίας οικονομία του 21ου αιώνα. Ως προς τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές συνέπειες της εισβολής, υπέδειξε τον καταποντισμό στο ρούβλι και στο ρωσικό χρηματιστήριο. «Έχουμε βάλει κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες που μαζί έχουν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία» τόνισε. «Αποκόψαμε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, που έχει το 1/3 των τραπεζικών assets της χώρας» είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η αποκοπή της Ρωσίας από το σύστημα Swift δεν προτείνεται «αυτή τη στιγμή»- αν και είπε ότι οι κυρώσεις που ήδη έχουν προταθεί σε όλες τις τράπεζες είναι της ίδιας σημασίας και ίσως να είναι χειρότερες από την «έξωση» της Ρωσίας από το Swift. «Ας ξανασυζητήσουμε σε έναν μήνα περίπου να δούμε αν δουλεύουν» ανέφερε, τονίζοντας πως πρόκειται πάντα για μια επιλογή, μα αυτή τη στιγμή «δεν είναι η θέση που επιθυμεί η υπόλοιπη Ευρώπη». Σημειώνεται πως νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε πει ότι υπάρχει η δυνατότητα κύρωσης σχετικά με το Swift και «τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πάντως ότι αμερικανικές δυνάμεις δεν εμπλέκονται και δεν θα εμπλακούν σε σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία. «Οι δυνάμεις μας δεν πάνε στην Ευρώπη να πολεμήσουν στην Ουκρανία, μα να υπερασπιστούν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και να διασφαλίσουν τους συμμάχους στα ανατολικά...οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε ίντσα επικράτειας του ΝΑΤΟ με την πλήρη έκταση της αμερικανικής ισχύος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προδίδει το «μοχθηρό όραμα» του Πούτιν, σχολιάζοντας πως ποτέ δεν είχε να κάνει με «πραγματικούς» προβληματισμούς ασφαλείας της Ρωσίας, μα με καθαρή επιθετικότητα και την επιθυμία του ίδιου για «αυτοκρατορία».

«Οι ενέργειες του Πούτιν προδίδουν το μοχθηρό του όραμα για το μέλλον του κόσμου μας, ένα όπου οι χώρες παίρνουν αυτά που θέλουν με την ισχύ...μα είναι ένα όραμα στο οποίο θα αντιταχθούν οι ΗΠΑ και τα έθνη που αγαπούν την ελευθερία» είπε.

Όσον αφορά στις κυρώσεις, συμπλήρωσε πως μεγαλώνει η λίστα των μελών των ρωσικών ελίτ και των μελών των οικογενειών τους που δέχονται κυρώσεις. «Αυτοί είναι άνθρωποι που κέρδισαν προσωπικά από τις πολιτικές του Κρεμλίνου και θα έπρεπε να μοιραστούν τον πόνο» είπε, σημειώνοντας πως στοχεύονται επίσης κορυφαίες τράπεζες και εξαγωγές τεχνολογίας.

Ως προς τις συνέπειες της σύγκρουσης στους πολίτες, είπε πως «παρακολουθούμε στενά τις προμήθειες ενέργειας για διαταραχές», ενώ επανέλαβε την προειδοποίηση για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων σε αμερικανικούς στόχους. Παράλληλα, είπε ότι «δεν σχεδιάζει» να μιλήσει με τον Πούτιν, ενώ όσον αφορά στις κεκαλυμμένες πυρηνικές απειλές του, είπε πως «δεν έχω ιδέα τι απειλεί, ξέρω τι έχει κάνει».

Ακόμη είπε πως επιπλέον Αμερικανοί στρατιωτικοί θα αποσταλούν στη Γερμανία, ενώ πρόσθεσε πως ο Πούτιν έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την Ουκρανία, «θέλει να επανιδρύσει την πρώην Σοβιετική Ένωση».