Ο Μπίλ Γέιτς θέλει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν τα .... κλιματιστικά.
Επένδυσε 20 δισ δολάρια σε μια start up εταρεία προκειμένου να κατασκευάσει ένα νέο «πράσινο» κλιματιστικό που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον και δεν θα χρησιμοποιεί πολύ ενέργεια όσο τα συμβατικά κλιματιστικά. Αντίθετα θα χρυησιμοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα είναι προσιτό οικονομικά καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται πλέον τα κλιματιστικά.
Τα συμβατικά κλιματιστικά ευθύνονται για σχεδόν το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με ανάλυση επιστημόνων από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας και του Ερευνητικού Κέντρου Palo Alto της Xerox.
Αυτές οι εκπομπές αναμένεται να επιδεινωθούν καθώς περισσότεροι άνθρωποι εγκαθιστούν κλιματιστικά, σε χώρε όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ινδονησία, γεγονός που επιβαρρύνει σημαντικά τονπλανήτη επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή.
«Το οτι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη μπορούν να έχουν κλιματιστικά είναι καλό και κακό», δήλωσε ο Τζέισον Γουντς, ανώτερος ερευνητής μηχανικός της NREL στο CNBC λέγοντας οτι στην κακή πλευρά είναι η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια η οποία αυξάνει τις εκπομπές άνθρακα».
Πως λειτουργούν τα συμβατικά κλιματιστικά
Η συμβατική τεχνολογία κλιματιστικών χρησιμοποιεί έναν κύκλο συμπίεσης ατμού για την ψύξη του αέρα. Σε αυτό το σύστημα, το ψυκτικό μέσο χρησιμοποιείται για την ψύξη.
Οι χλωροφθοράνθρακες και οι υδροχλωροφθοράνθρακες αποτελούσαν μέρος των πιο κοινών ψυκτικών ουσιών στα κλιματιστικά, αλλά αυτές οι χημικές ουσίες καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος και καταργούνται σταδιακά. Υπάρχουν μερικές δεκάδες εναλλακτικές λύσεις που δεν βλάπτουν το στρώμα του όζοντος, αλλά εξακολουθούν να έχουν υψηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Επιπλέον, η πολλή ενέργεια σε ένα συμβατικό κλιματιστικό χρησιμοποιείται για την υπερβολική ψύξη του αέρα, ώστε να είναι λιγότερο υγρός και πιο άνετος.
Από τους 1.950 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται κάθε χρόνο από την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του κλιματισμού, 531 εκατομμύρια από αυτούς τους τόνους προορίζονται για την ψύξη του αέρα και 599 εκατομμύρια τόνους για την αφαίρεση της υγρασίας, σύμφωνα με την έρευνα.
Επιπλέον 820 εκατομμύρια τόνοι προέρχονται από τη διαρροή ψυκτικών μέσων και από τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά την κατασκευή και τη μεταφορά των κλιματιστικών μονάδων.
«Έχουμε ήδη κάνει την υπάρχουσα τεχνολογία αιώνων σχεδόν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Ωστόσο, για να επιτύχουμε μια μετασχηματιστική αλλαγή στην αποτελεσματικότητα, πρέπει να εξετάσουμε διαφορετικές προσεγγίσεις μακριά από την σημερινή φιλοσοφία» εκτιμα ο Γούντς.
Αυτός είναι ο στόχος της Blue Frontier. Μιας start up εταρεάς τεχνολογίας που προσπαθεί να κάνει τον κλιματισμό πιο αποτελεσματικό με λιγότερα επιβλαβή περιβαλλοντικά υποπροϊόντα, έχοντας στο πλευρό της τον Μπίλ Γκέιτς ο οποίος επένδυσε 20 εκατομμύρια δολάρια μέσω του επενδυτικού ταμείου Bill Gates, Breakthrough Energy Ventures.
Στόχος η μείωση του άνθρακα
Το κλιματιστικό που κατασκευάζει η Blue Frontier χρησιμοποιεί το ένα τρίτο έως το ένα πέμπτο της ποσότητας ψυκτικών που θα απαιτούνταν για ένα συμβατικό σύστημα και επειδή η κατασκευή του μηχανήματος είναι διαφορετική από ένα συμβατικό κλιματιστικό, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ψυκτικό με χαμηλότερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Το συνδυασμένο αποτέλεσμα είναι μια μείωση 85% έως 87% στη συμβολή του συστήματός μας στην υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ντάνιελ Μπετς.
Η τεχνολογία ανακαλύφθηκε στην προσπάθεια να βρεθεί ενας τρόπος για να «εξαφανιστεί» ο αερομεταφερόμενος άνθρακας, ένα εν δυνάμη όπλο βιοτρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Μπετς.
Βασίζεται σε υγρά αποξηραντικά, τα οποία είναι χημικά με χαμηλότερο επίπεδο πίεσης ατμών από το νερό. Όταν περνάει υγρός αέρας πάνω από αυτό το υγρό αποξηραντικό, το νερό τραβιέται προς τα έξω, αφυγράνοντας τον αέρα.
«Τα υγρά αποξηραντικά είναι εξαιρετικά αντισηπτικά και βακτηριοκτόνα. Έτσι η επαφή του άνθρακα με το υγρό ξηραντικό θα τον σκότωνε. Αυτή η αρχική έρευνα οδήγησε σε καινοτομίες και ανακαλύψεις που αποτελούν τη βάση της τεχνολογίας της Blue Frontier», δήλωσε ο Μπετς στο CNBC.
«Στην πραγματικότητα, ένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας κλιματισμού Blue Frontier θα ήταν η γενική βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και ένα πιο υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον».
Ψυκτικό μέσο χρησιμοποιείται στο σύστημα Blue Frontier αλλά δεν χρησιμοποιείται για την ψύξη, χρησιμοποιείται για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας που ρυθμίζει τη συγκέντρωση αλατιού του ξηραντικού.
«Έτσι, ο εξοπλισμός μεταφοράς ψυκτικού δεν συναντά ποτέ τον αέρα που εισέρχεται στο κτίριο ή στο εσωτερικό του κτιρίου», είπε ο Μπετς.
«Αυτό μας δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα να χρησιμοποιούμε άμεσα διαθέσιμα ψυκτικά που είναι ήπια εύφλεκτα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων στο κτίριο».
Κλιματιστικά που θα αποθηκεύουν την ενέργεια
Το υγρό αποξηραντικό που χρησιμοποιεί που χρησιμοποιεί το νέο κλιματιστικό θα μπορεί να αποθηκευτεί μέσα στο μηχάνημα κλιματισμού σε μια μικρή πλαστική δεξαμενή, αποθηκεύοντας ουσιαστικά την ικανότητα ψύξης που θα χρησιμοποιηθεί όταν είναι περισσότερο απαραίτητο.
Αυτό είναι σημαντικό για ένα δίκτυο απανθρακοποίησης που θα εξαρτάται όλο και περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, που είναι και οι δύο διακοπτόμενες πηγές ενέργειας.
«Η αποθήκευση της ενέργειας μας επιτρέπει να καταναλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μας όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι άφθονες και όταν η συμφόρηση του ηλεκτρικού δικτύου είναι χαμηλή. Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε ηλεκτρική ενέργεια κατά τις περιόδους αιχμής της ζήτησης που τροφοδοτούνται από μονάδες αιχμής ορυκτών καυσίμων», αναφέρει ο Μπετς.
«Η μεγάλη ζήτηση το καλοκαίρι δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα γιατί προκαλεί φθορές, αυξάνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Είναι επίσης αιτία δασικών πυρκαγιών.
Εως το 2027 θα είναι διαθέσιμα στην αγορά
Όταν όλοι καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τον κλιματισμό τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου, η μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που ρέει μέσω των γραμμών μεταφοράς και διανομής τους θερμαίνει και τους κάνει να πέφτουν. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τη βλάστηση, προκαλώντας δασικές πυρκαγιές» τονίζει ο Μπετς.
Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες η εταιρεία κατάλαβε οτι για να περάσουμε στη νέα εποχή κλιματιστικών, που θα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, θα πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε τα καινούργιας τεχνολογίας κλιματιστικά να μην ειναι απλά στην εγκατάσταση και τη χρήση όσο ένα συμβατικό κλιματιστικό.
Το επόμενο βήμα, είναι η εγκατάσταση μέσα στο 2022 των κλιματιστικών νέας τεχνολογίας σε εμπορικά κτίρια, ενώ το 2023 θα επεκταθεί και σε άλλα κτίρια ενώ από το 2026 ή το 2027 το προϊόν θα είναι διαθέσιμο στην αγορά ώστε να τοποθετηθεί και στα σπίτια.