Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε (Πέμπτη 23 Ιανουαρίου) ότι το βασίλειο θέλει να επενδύσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα τέσσερα χρόνια,.
Το εντυπωσιακό μήνυμα του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήρθε λίγο μετά τη δημόσια δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι «όρισε τιμή» για την επιστροφή του στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ως το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό.
Είναι κάτι που συνέβη και το 2017: Τότε, με το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, ο Τραμπ ανέτρεψε την παράδοση που θέλει τους προέδρους των ΗΠΑ να πηγαίνουν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό.
«Χρυσό» τηλεφώνημα: Δευτερόλεπτο και...δισεκατομμύριο
Υπογράμμισε επίσης τους στενούς δεσμούς της κυβέρνησής του με τους ηγέτες των πλούσιων σε πετρέλαιο κρατών του Κόλπου, καθώς η ομώνυμη εταιρεία ακινήτων του Ντόναλντ Τραμπ έχει επιδιώξει επίσης συμφωνίες σε όλη την περιοχή.
Τα σχόλια του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τα οποία μετέδωσε νωρίς το πρωί της Πέμπτης το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας, έγιναν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ.
Ήταν η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με ξένο ηγέτη μετά την ορκωμοσία του.
«Ο πρίγκιπας διάδοχος επιβεβαίωσε την πρόθεση του βασιλείου να διευρύνει τις επενδύσεις και το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ενδεχομένως και πέραν αυτού», ανέφερε το αραβικό δημοσίευμα.
Δεν διευκρίνιζε πού θα μπορούσαν να τοποθετηθούν αυτές οι επενδύσεις και το εμπόριο.
«Αν επενδύσουν άλλα 450-500 δισεκατομμύρια, το συζητάω»
Οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη στήριξη στις εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, που αποτελούσε το θεμέλιο της σχέσης τους για πολλές δεκαετίες.
Σαουδαραβικά κρατικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν αποκτήσει μεγάλες συμμετοχές σε αμερικανικές επιχειρήσεις, ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν στον αθλητισμό.
Η Σαουδική Αραβία βασίζεται σε όπλα και αμυντικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν μέρος της επένδυσης.
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε την συνομιλία, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν τις προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
«Επιπλέον, συζήτησαν τις διεθνείς οικονομικές φιλοδοξίες του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς και τις εμπορικές και άλλες ευκαιρίες για την ενίσχυση της συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών και του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο πρίγκιπας διάδοχος, που είναι και ο de facto κυβερνήτης του πλούσιου σε πετρέλαιο βασιλείου, συνομίλησε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
Νωρίτερα, τη Δευτέρα, μετά την ορκωμοσία του ο Τραμπ μίλησε για το ενδεχόμενο να μεταβεί και πάλι στο σαουδαραβικό βασίλειο ως το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, όπως έκανε το 2017.
«Το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό συνήθως ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το έκανα στη Σαουδική Αραβία την τελευταία φορά, επειδή συμφώνησαν να αγοράσουν προϊόντα μας αξίας 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.
«Αν η Σαουδική Αραβία ήθελε να επενδύσει άλλα 450 ή 500 δισεκατομμύρια δολάρια - θα τα χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό - νομίζω ότι μάλλον θα πήγαινα».
Ο «πόνος» της Σαουδικής Αραβίας; H τιμή του πετρελαίου
Σχετικά με ένα πιθανό ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, απάντησε στους δημοσιογράφους που την ρώτησαν σχετικά: «Δεν γνωρίζω για κανένα σχέδιο αυτή τη στιγμή».
Η επίσκεψη του Τραμπ στο βασίλειο το 2017 έθεσε σε κίνηση ένα πολυετές μποϊκοτάζ στο Κατάρ από τέσσερα αραβικά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Τραμπ διατήρησε στενές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, ακόμη και μετά την εμπλοκή του πρίγκιπα Μοχάμεντ στη δολοφονία και τον διαμελισμό του αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, στην Κωνσταντινούπολη το 2018.
Το βασίλειο συζητούσε εδώ και χρόνια με την κυβέρνηση Μπάιντεν για μια ευρύτερη συμφωνία διπλωματικής αναγνώρισης του Ισραήλ με αντάλλαγμα την αμερικανική αμυντική προστασία και άλλη υποστήριξη.
Η υπόσχεση των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία υπερβαίνει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πολλών χωρών, έρχεται επίσης καθώς το βασίλειο αντιμετωπίζει τις δικές του δημοσιονομικές πιέσεις.
Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου παραμένουν καθηλωμένες - τρία χρόνια μετά το αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού - επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα του βασιλείου.
Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ θέλει διακαώς να συνεχίσει το έργο ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη ΝΕΟΜ, μια νέα πόλη που ανοικοδομείται στη δυτική έρημο της Σαουδικής Αραβίας, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Θα πρέπει επίσης να κατασκευάσει νέα γήπεδα και υποδομές αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενόψει της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2034.
πηγή: Associated Press