«Καμπανάκι» ήχησε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Προλήψεως Ασθενειών για τον νοροϊό - και συγκεκριμένα το νέο στέλεχος GII.17. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) υπογραμμίζει ότι η τάση αύξησης κρουσμάτων είναι ανησυχητική, καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των επόμενων εποχών. Η ίδια έκθεση αναφέρει επίσης ότι το στέλεχος GII.17 έχει εμφανίσει σημαντική εξάπλωση στις ΗΠΑ για την περίοδο 2023-2024, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των περιστατικών γαστρεντερίτιδας.
...Ενώ ο οργανισμός Health Security Agency του Ηνωμένου Βασιλείου διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οδηγεί σε πιο σοβαρή ασθένεια, είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα για την πρόληψη και τη θεραπεία του νοροϊού, εάν έρθουμε σε επαφή μαζί του.
Σύμφωνα με την ΄Ειμι Ντάγκλας, επιδημιολόγο στον παραπάνω οργανισμό ... «για να βοηθήσουμε στη μείωση της εξάπλωσης του νοροϊού, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να αποφύγουμε τη μετάδοση της λοίμωξης. Εάν έχουμε διάρροια και έμετο, ας μην επιστρέψουμε στην εργασία, στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο μέχρι να περάσουν 48 ώρες μετά τη λήξη των συμπτωμάτων μας και ας μην ετοιμάσουμε τροφή για άλλους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν δεν είμαστε καλά, ας αποφύγουμε να επισκεπτόμαστε άτομα σε νοσοκομεία και οίκους φροντίδας για να αποτρέψουμε τη μετάδοση της λοίμωξης σε αυτά τα περιβάλλοντα».
Ο Ντάγκλας προσθέτει ότι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό, καθώς και η χρήση προϊόντων με βάση το λευκαντικό για τον καθαρισμό των επιφανειών θα εμποδίσει επίσης την εξάπλωση των λοιμώξεων.
Λέει επίσης: «Τα τζελ με αλκοόλ δεν σκοτώνουν τον νοροϊό, επομένως ας μη βασιζόμαστε μόνο σε αυτά».
Πολλοί άνθρωποι έχουν συσχετίσει τον νοροϊό με τη νόσο Kawasaki. Η Ντάγκλας εξηγεί: «Δεν είναι ακριβές να αναφέρεται [το στέλεχος GII.17 του νοροϊούs] ως Kawasaki και αυτός ο όρος προκαλεί σύγχυση με τη νόσο Kawasaki, η οποία είναι μια άσχετη ασθένεια».
Συμπτώματα του νοροϊού
Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και διάρροια.
Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν επίσης υψηλή θερμοκρασία, κοιλιακό άλγος και πόνους στα άκρα.
Οι λοιμώξεις από νοροϊό μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, ειδικά σε ευάλωτες ομάδες όπως μικρά παιδιά και μεγαλύτερα ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα, επομένως εάν αρρωστήσουμε είναι σημαντικό να πίνουμε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
ΤΟ NHS Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας προειδοποιεί να καλέσουμε ασθενοφόρο αν παρουσιάσουμε:
έμετο με αίμα ή έμετο που μοιάζει με αλεσμένο καφέ
έμετο πράσινης απόχρωσης (ενήλικες)
έμετος κιτρινοπράσινης ή πράσινης απόχρωσης (παιδιά)
αν θεωρήσουμε ότι μπορεί να έχουμε καταπιεί κάτι δηλητηριώδες
δύσκαμπτος αυχένας και πόνος όταν κοιτάμε έντονα φώτα
ξαφνικό, σοβαρό πονοκέφαλο ή πόνος στο στομάχι
Μαθαίνουμε περισσότερα για τον νοροϊό και γενικά για την ιογενή γαστρεντερίτιδα και μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ