Ρωσία: Σχέδιο από τον Κουστό για την απελευθέρωση των φαλαινών

Η ομάδα του Κουστό μαζί με Ρώσους επιστήμονες θα αποφασίσουν το πότε και ποια θηλαστικά θα απελευθερωθούν.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η Ρωσία υπέγραψε σήμερα συμφωνία με ομάδα ξένων επιστημόνων διεθνούς κύρους, στην οποία συμμετέχει ο γνωστός Γάλλος ωκεανογράφος Ζαν Μισέλ Κουστό, υιός του θρυλικού ωκεανογράφου Ζακ Κουστό, για την απελευθέρωση των περίπου 100 ορκών και φαλαινών μπελούγκα, που βρίσκονται επί μήνες αιχμάλωτες σε καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών, στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Οι ξένοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Ζαν Μισέλ Κουστό, υπέγραψαν κοινή συμφωνία με τους Ρώσους επιστήμονες, με την υποστήριξη των τοπικών αρχών, η οποία προβλέπει την σταδιακή απελευθέρωση των θαλάσσιων θηλαστικών.

«Η απόφαση έγκειται στο να απελευθερωθούν όλα τα θαλάσσια θηλαστικά και να επιστρέψουν στις κανονικές συνθήκες διαβίωσης» δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Πριμόρσκογιε μετά την υπογραφή της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι «Οι επιστήμονες από την ομάδα του Κουστό και οι Ρώσοι επιστήμονες θα αποφασίσουν το πότε και ποια θηλαστικά θα απελευθερωθούν».

Ο Ζαν Μισέλ Κουστό δήλωσε, ότι για τον ίδιο και τους επιστήμονες της ομάδας του είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός πως κάνουν οτι μπορούν για να διασώσουν τα θαλάσσια θηλαστικά. «Γνωρίζω ότι χρειάζεται πολύ δουλειά, αλλά δεν αμφιβάλλω ότι θα πετύχουμε» , δήλωσε ο Κουστό.

Οι επιστήμονες υποσχέθηκαν ότι θα εκπονήσουν τον επόμενο μήνα, ένα σχέδιο για την απελευθέρωση των φαλαινών, μερικές από τις οποίες είχαν αιχμαλωτισθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Φωτογραφίες με τις 10 όρκες και 87 μπελούγκες, που βρίσκονται στο καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών σε κόλπο της πόλης Ναχότκα, κοντά στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, είχαν δει το φως της δημοσιότητας το περασμένο καλοκαίρι, όταν κάποιες εταιρείες που τις είχαν αιχμαλωτίσει, επιχείρησαν να τις πουλήσουν στην Κίνα, για να χρησιμοποιηθούν σε θαλάσσια πάρκα ή ενυδρεία.

Οικολογικές οργανώσεις για την προστασία των ζώων, κινητοποιήθηκαν σε όλον τον κόσμο, ζητώντας την απελευθέρωση των φαλαινών. Το συγκεκριμένο κάλεσμα υπέγραψαν 1,5 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Την ίδια στιγμή, γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια στον τομέα της προστασίας των ζώων Πάμελα Άντερσον, είχε ζητήσει με επιστολή της την παρέμβαση του προέδρου Πούτιν για την απελευθέρωση των φαλαινών.

Το Κρεμλίνο παρενέβη και είχε δώσει εντολή στις τοπικές αρχές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την διάσωση των θαλάσσιων θηλαστικών, ενθαρρύνοντας την FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) να ασκήσει διώξεις σε εταιρείες που παραβίασαν την νομοθεσία περί αλιείας.

Το Κρεμλίνο, παρότι είχε παραδεχθεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά κρατούντο σε σκληρές συνθήκες, τόνισε ότι η απελευθέρωση τους θα πρέπει να γίνει προσεκτικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ