Ο «Optimus» δεν ήταν ακριβώς αυτό που φαινόταν: O «πόλεμος των ρομπότ» του Έλον Μασκ

Επίσης, ο σκηνοθέτης του «I, Robot» κατηγορεί τον δισεκατομμυριούχο πως αντέγραψε τα σχέδιά του
Open Image Modal
Optimus, το ρομπότ της Tesla
via Associated Press

Τα ρομπότ «Optimus» που παρουσιάστηκαν στο event «We, Robot» της Tesla του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ την προηγούμενη εβδομάδα «έκλεψαν την παράσταση», περπατώντας ανάμεσα στους καλεσμένους, χορεύοντας, αναμειγνύοντας ποτά και μιλώντας με τους παρευρισκομένους. Ωστόσο τα προηγμένα κατά τα άλλα ρομπότ δεν ήταν ακριβώς αυτό που φαινόταν, ενώ επίσης ο σκηνοθέτης της ταινίας «I, Robot» («Εγώ το Ρομπότ», που είχε βασιστεί στο ομώνυμο έργο του Ισαάκ Ασίμοφ) κατηγορεί τον Μασκ πως αντέγραψε τα σχέδιά του.

 

 

Δημοσιεύματα του Bloomberg, του The Verge, του TechCrunch και άλλων μέσων του ειδικού Τύπου επισημαίνουν πως τα ρομπότ δεν λειτουργούσαν αυτόνομα μέσω προηγμένης Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά ελέγχονταν μέσω τηλεχειρισμού (ή, έστω, λάμβαναν σημαντική βοήθεια) από ανθρώπους- χειριστές εξ αποστάσεως- κάτι που προκύπτει σχετικά εύκολα από το ότι είχαν διαφορετικές φωνές και το ότι οι χειρονομίες τους ήταν γρήγορες και συγχρονισμένες. Ο Άνταμ Τζόνας, αναλυτής της Morgan Stanley, έγραψε επίσης πως τα ρομπότ «βασίζονταν σε tele-ops (ανθρώπινη παρέμβαση), ενώ πηγές ενημερωμένες για το θέμα είπαν στο Bloomberg πως αν και τα πρωτότυπα του Optimus μπορούσαν να περπατούν χωρίς εξωτερικό έλεγχο μέσω ΑΙ, εργαζόμενοι που βρίσκονταν αλλού επέβλεπαν πολλές από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών και των παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια του event. Σε τουλάχιστον ένα βίντεο από την εκδήλωση ένας Optimus- μπάρμαν φαινόταν να αναγνωρίζει πως «τον βοηθούσε άνθρωπος».

 

 

Ο τηλεχειρισμός από ανθρώπους προκαλεί ερωτήματα όσον αφορά στις δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας και το κατά πόσον μπορούν να βγουν στην αγορά (με τιμή 20.000 με 30.000 δολάρια). Ο Μασκ είχε πει πως «όπως βλέπετε αρχίσαμε με κάποιον σε στολή ρομπότ και μετά προοδεύαμε δραματικά, τον έναν χρόνο μετά τον άλλο...θα έχετε στα αλήθεια κάτι εντυπωσιακό, κάτι που μπορεί να έχει ο καθένας, ώστε να έχετε τον προσωπικό σας R2-D2 ή C-3PO...τι μπορεί να κάνει; Θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλετε».

Παρόλα αυτά, πολλοί επενδυτές δεν πείστηκαν και πολύ, και η μετοχή της Tesla έπεσε 11% την Παρασκευή μετά την εκδήλωση, αν και αυτό ενδεχομένως να οφείλεται και στο ότι ο Μασκ δεν έδωσε στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμη στρατηγική εσόδων για άλλο ένα φιλόδοξο εγχείρημα της εταιρείας του, το ρομποτικό ταξί (Cybercab). Επίσης, σε δημοσιεύματα σημειώνεται πως δεν φάνηκε η Tesla να προσπαθεί να πείσει στα αλήθεια πως τα ρομπότ λειτουργούσαν μόνα τους, κάτι που επεσήμαναν και κάποια από τα ίδια (οι χειριστές τους, για την ακρίβεια).

Πέραν όλων αυτών, ο σκηνοθέτης του κινηματογραφικού «I, Robot» του 2004 κατηγόρησε τον Μασκ πως αντέγραψε τα σχέδιά του: Ο Άλεξ Πρόγιας έγραψε σε ανάρτησή του «Έι, Έλον, μπορώ να έχω τα σχέδιά μου πίσω, σε παρακαλώ». Η ανάρτηση συγκέντρωσε εκατομμύρια views.

 

 

Ο Πρόγιας σημείωσε πως είχε συνεργαστεί με μια πολύ ταλαντούχα σχεδιαστική ομάδα, απαντώντας σε κάποιον στα social media που ρώτησε πόσο πρωτότυπο ήταν το δικό του αρχικό σχέδιο. «Ο Έλον Μασκ, από την άλλη πλευρά, έχει μια όχι και τόσο ταλαντούχα σχεδιαστική ομάδα που έχει δει πολλε΄ς ταινίες, περιλαμβανομένου του “Ι, Robot”, φαίνεται» πρόσθεσε.

Ο Πάτρικ Τατόπουλος, production designer της ταινίας, ανέβασε και αυτός μια εικόνα που συγκρίνει τα σχέδια της ταινίας με τα ρομπότ από το event: «Ίσως να είναι ιδέα μου, ή θα έπρεπε να με τιμά το ότι ο Έλον βρήκε κάποια έμπνευση στα σχέδιά μου για το “I, Robot”» έγραψε, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι διασκεδαστικό να τα βλέπει κανείς.

Βέβαια και ο Πρόγιας δεν απέφυγε τις κριτικές, καθώς κάποιοι online έσπευσαν να δείξουν εικόνες από το ρομπότ του «Μετρόπολις» του Φριτς Λανγκ το 1927.

Με πληροφορίες από BBC,TechCrunch, TheVerge, Bloomberg