«On the Beginnings of Modern Greek Cultural History: Boundaries, Ideological Constructions and Methodological Suggestions» («Οι Απαρχές της Νεότερης Ελληνικής Πολιτισμικής Ιστορίας: Όρια, Ιδεολογικές Κατασκευές και Μεθοδολογικές Προτάσεις»), είναι ο τίτλος της διάλεξης του δρ. Παναγιώτη Ροϊλού, καθηγητή Ελληνικών Σπουδών, κατόχου της Εδρας Γ. Σεφέρη στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 στις 12 μ.μ. (τοπική ώρα Σικάγου) στο Πανεπισήμιο του Σικάγου, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών.
Ακολουθεί ο σύνδεσμος στο zoom link:
Οπως σημειώνει ο ίδιος:
Η διάλεξή μου θα επικεντρωθεί στο πολυσύνθετο ζήτημα των απαρχών του νεότερου ελληνικού πολιτισμού και λογοτεχνίας από μια μεθοδολογική προοπτική που βασίζεται στις έννοιες της Ursprung («προέλευση») και Schismogenesis («σχισμογένεση») που προτάθηκαν σε διαφορετικό πλαίσιο συλλογιστικής από τους Βάλτερ Μπένγιαμιν και Γκρέγκορι Μπάτεσον αντίστοιχα, ενώ ασχολείται κριτικά με πρόσφατες προβληματικές που αφορούν την ιδεολογία και την πρακτική της ιστορίας της λογοτεχνίας.
Αντλώντας από διάφορες πηγές γραμμένες στην αρχαΐζουσα, όσο και στη λεγόμενη δημοτική γλώσσα, και επανεξετάζοντας τη χρήση διαφορετικών (γλωσσικών, γεωγραφικών, ιστορικών, διοικητικών) κριτηρίων περιοδοποίησης σε προηγούμενες μελέτες, θα ισχυριστώ ότι το τέλος του δέκατου πέμπτου και ιδιαίτερα το δέκατο έκτο αιώνα σηματοδότησε μια σημαντική καμπή στη διαμόρφωση ενός ξεχωριστού πρωτοεθνικού και πολιτισμικού φαντασιακού (τοπίου) ανάμεσα στους Έλληνες συγγραφείς και αναγνώστες. Αυτό, όπως θα ειπωθεί, υποστηρίχθηκε από ένα περισσότερο ή λιγότερο συστηματικό «πολιτιστικό πολιτικό κίνημα», το οποίο διακήρρυτε τη σημασία τόσο των όσων διατυπώθηκαν για την πολιτιστική και ιστορική συνέχεια μεταξύ των σύγχρονων και των αρχαίων Ελλήνων όσο και της λογοτεχνικής χρήσης της δημοτικής γλώσσας για τις εκπαιδευτικές και εθνικές προτεραιότητες των Ελλήνων. Το κίνημα αυτό, θα προταθεί περαιτέρω, θα πρέπει να συγκριθεί με τον ελληνικό Διαφωτισμό του τέλους του δέκατου όγδοου-αρχές του δέκατου ένατου αιώνα, και ιδιαίτερα με το πολιτιστικό και παιδαγωγικό πρόγραμμα του Αδαμάντιου Κοραή.
«Στο φαντασιακό των περισσότερων στο εξωτερικό η Ελλάδα συνδέεται ως επί το πλείστον με το κλασικό παρελθόν της. Όσα γνωρίζουν για την μεσαιωνική Ελλάδα, το Βυζάντιο, ή την νεότερη είναι πολύ λιγότερα», είχε πει ο δρ. Ροϊλός σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Huffington Post Greece.