Εξοργίζει τους γάλλους καθολικούς η απόφαση το Πάπα να αρνηθεί την πρόσκληση του Εμμανουέλ Μακρόν για ηγηθεί της πρώτης Λειτουργίας στον ανακαινισμένο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Κάποιοι μάλιστα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η στάση του δείχνει πως αντιπαθεί τη χώρα...
Ο γάλλος πρόεδρος, υπολόγιζε στη συμμετοχή του Πάπα Φραγκίσκου στην τελετή της 8ης Δεκεμβρίου που θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση του καθεδρικού ναού πέντε χρόνια αφότου υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά.
Την Παρασκευή, ωστόσο, ο Μακρόν είπε ότι ο ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας επιβεβαίωσε ότι δεν θα παρεβρεθεί.
”Δεν θα πάω στο Παρίσι”, είπε ο ποντίφικας εμφατικά, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση, όπως αναφέρουν οι Times.
Η απόφαση του Φραγκίσκου να...αποφύγει την Παναγία των Παρισίων θεωρήθηκε από πολλούς, ως ”απόδειξη” της απέχθειάς του για τη Γαλλία, η οποία παραδοσιακά υπερηφανεύεται ότι είναι η ”μεγαλύτερη κόρη της καθολικής εκκλησίας» λόγω του πρώιμου εκχριστιανισμού ενός βασιλιά του πέμπτου αιώνα.
″Είναι όλο και πιο προφανές ότι ο Πάπας Φραγκίσκος αγνοεί την Γαλλίλα”, ανέφερε η Le Figaro.
Η φράση “Le Pape n’aime pas la France” (″Ο Πάπας δεν συμπαθεί τη Γαλλία”) έχει γίνει trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σχόλια που εκφράζουν απογοήτευση και εχθρότητα προς τον Πάπα.
″Δεν θα έρθει μέχρι να μετατραπεί η Παναγία των Παρσίων σε ΜΚΟ”, σχολιάζει ένα χρήστης αναφερόμενος ειρωνικά στην εστίαση του Πάπα σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο Ερικ Ζεμούρ, που είχε θέσει υποψηφιότητα για την γαλλική προεδρία και είναι γνωστός για τις αντιφιλελεύθερες θέσεις του και την ακραία ρητορική του κατά των μεταναστών και του Ισλάμ, σχολίασε πως ο Πάπας είχε ξεγράψει τη Γαλλία και ολόκληρη την ήπειρο επειδή ”κατά την άποψή του, η Ευρώπη αποκηρύσσει τον Χριστιανισμό, άρα η Ευρώπη θα πεθάνει”.
Τα μέλη της γαλλικής καθολικής εκκλησίας είναι απογοητευμένα που ο 87χρονος Πάπας δεν έχει κάνει κανένα επίσημο ταξίδι στη Γαλλία μετά την εκλογή του στην Αγία Έδρα το 2013, αν και έχει επισκεφθεί το πλαίσιο εκδηλώσεων θεσμικά όργανα της ΕΕ στο Στρασβούργο το 2014 και την Μασσαλία πέρυσι.
″Θα πάω στη Μασσαλία αλλά όχι στη Γαλλία”, είπε τότε.
Αντίθετα, ο Πάπας όπως κάποιο σχολιάζουν δίνει προτεραιότητα στα ταξίδια τους στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής καθώς και σε εκείνες που βρίσκονται σε πόλεμο.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνου που αμφισβητούν τους ισχυρισμούς ότι ο Φραγκίσκος αντιπαθεί τη χώρα.
Ο Λωρέν Λαντέτ, διευθυντής του Collège des Bernardins, ενός πολιτιστικού κέντρου στην Αριστερή Όχθη του Παρισιού, σχολίασε ότι ο Πάπας βλέπει τη Γαλλία ως πυλώνα της εκκλησίας που δεν απαιτεί την συνεχή και πλήρη προσοχή του.
″Βλέπει στη Γαλλία ως φάρο σταθερότητας”.
Άλλοι λένε ότι το Βατικανό έχει κουραστεί από τις ”δυσλειτουργίες” της γαλλικής εκκλησίας, με τις εσωκομματικές διαμάχες μεταξύ των προοδευτικών και των πιστών σε αυστηρά δόγματα, που μάλλον απολαμβάνουν μεγάλης δημοτικότητας μεταξύ των νέων.
Η Αγία Έδρα θεωρείται επίσης πως είναι δυσαρεστημένη με τις τάσεις στη γαλλική κοινωνία, όπως οι γάμοι ομοφυλοφίλων. Μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού τον Ιούλιο, το Βατικανό δήλωσε πως λυπάται για τις σκηνές που σατίριζαν χριστιανικές τελετές.
Επίσης, υπήρξε ένα μπαράζ αποκαλύψεων υποθέσεων κακοποίησης στους κόλπους της εκκλησίας.Το 2021, μια ανεξάρτητη έκθεση για την παιδεραστία στην εκκλησία επιβεβαίωσε την κακοποίηση τουλάχιστον 216.000 ανηλίκων, σχεδόν όλα αγοριών, από έως και 3.200 ιερείς από τη δεκαετία του 1950. O Ο αριθμός αυτών των δραστών αντιστοιχεί στο 3% των κληρικών.
Στην μια πιο πρόσφατη υπόθεση προέκυψε ότι το Βατικανό γνώριζε εδώ και αρκετά χρόνια ότι ο Αββάς Πιέρ ο ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Emmaus που πέθανε το 2007 σε ηλικία 94 ετών, κατηγορούνταν για δεκαετίες για σεξουαλική επίθεση σε γυναίκες. Ο Πάπας τον χαρακτήρισε ”τρομερό αμαρτωλό” και είπε ότι είχε συμπεριφερθεί ”διαβολικά”, αλλά και ότι τα ”επαίσχυντα εγκλήματά του” ήταν επίσης μέρος της ανθρώπινης κατάστασης.
H υπόθεση έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς ο Πιέρ επί πέντε δεκαετίες ήταν ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα στην Γαλλία.
Η δε Διάσκεψη των Επισκόπων της Γαλλίας ανακοίνωσε πως θα ανοίξει τα αρχεία της για τον Πιέρ-αντιστασιός και βουλευτής εν καιρώ πολέμου-χωρίς να περιμένει την συμπλήρωση 75 ετων ως είθιστε.
Τα αρχεία έδειξαν πως ο Πιέρ, ο οποίος κάποια στιγμή ψηφίστηκε ως ο τρίτος σημαντικότερος Γάλλος όλων των εποχών, είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση και είχε σταλεί για θεραπεία ήδη από τη δεκαετία του 1950. Οι πληροφορίες αυτές δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ποτέ πριν.
Πηγή: Τimes