Ο «πατέρας του μποζόνιου» Πήτερ Χιγκς πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Ο νομπελίστας φυσικός που άνοιξε δρόμους πριν από μισό αιώνα στη Φυσική της γέννησης του κόσμου.
Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Σε αυτήν την Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012 φωτογραφία αρχείου, ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς φτάνει για ένα επιστημονικό σεμινάριο για την παροχή της τελευταίας ενημέρωσης στην αναζήτηση του μποζονίου Higgs στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (CERN) στο Meyrin κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας. Ο Francois Englert και ο Peter Higgs τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013. (AP Photo/Denis Balibouse, Pool)
via Associated Press

 

Ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός Πίτερ Χιγκς, ο οποίος υπέθεσε πρώτος την ύπαρξη του σωματιδίου που πήρε το όνομά του, «μποζόνιο Χιγκς», πέθανε σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στην Σκωτία.

Το πανεπιστήμιο, στο οποίο ο Χιγκς ήταν ομότιμος καθηγητής, είπε ότι πέθανε τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 «ειρηνικά στο σπίτι του μετά από σύντομη ασθένεια».

Ο Χιγκς έκανε πρώτος την επιστημονική υπόθεση σχετικά με την ύπαρξη ενός νέου σωματιδίου - του λεγόμενου μποζονίου Χιγκς - το 1964. Αλλά θα περνούσαν σχεδόν 50 χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του σωματιδίου στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων. Είναι μία έρευνα που παραμένει έκτοτε σε εξέλιξη, κυρίως από το CERN.

 

Open Image Modal
MEYRIN, ΕΛΒΕΤΙΑ - 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Μια γενική άποψη του σταθμού αποσύνθεσης ISOLDE, μια μόνιμη εγκατάσταση στο ISOLDE. Eίναι αρθρωτός και μπορεί να αποτελείται από ανιχνευτές σωματιδίων γάμα, βήτα και ακόμη και πρωτονίου ή άλφα. Bρισκεται στο CERN, το μεγαλύτερο στον κόσμο Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων. 19 Απριλίου 2017 (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos via Getty Images

 

Φυσική της γέννησης του κόσμου

Η θεωρία του Higgs σχετίζεται με το πώς τα υποατομικά σωματίδια που είναι τα δομικά στοιχεία της ύλης αποκτούν τη μάζα τους. Αυτή η θεωρητική κατανόηση είναι ένα κεντρικό μέρος του λεγόμενου Καθιερωμένου Μοντέλου, το οποίο περιγράφει τη Φυσική του τρόπου κατασκευής του κόσμου.

Ο Χιγκς κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής το 2013 για το έργο του, μαζί με τον Φρανσουά Ένγκλερ από το Βέλγιο.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Πήτερ Μάθισον, είπε ότι ο Higgs, ο οποίος γεννήθηκε στη σκωτσέζικη πρωτεύουσα, ήταν «ένα αξιόλογο άτομο – ένας πραγματικά ταλαντούχος επιστήμονας του οποίου το όραμα και η φαντασία έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει».

«Το πρωτοποριακό του έργο έχει παρακινήσει χιλιάδες επιστήμονες και η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει πολλούς περισσότερους για τις επόμενες γενιές».