Ο πλανήτης αντιδρά με σοκ και δέος καθώς ο Τραμπ προσπαθεί να ανατρέψει τη δημοκρατία

Παγκόσμιοι ηγέτες καταδικάζουν τις βίαιες σκηνές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και προτρέπουν τους Αμερικανούς να προστατεύσουν τη δημοκρατία.
|

Καθώς οι ακροδεξιοί υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, το απόγευμα της Τετάρτης, πολιτικοί και ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν τις ταραχές και τον κίνδυνο στον οποίον έθεσαν την αμερικανική δημοκρατία.

«Ο κόσμος παρακολουθεί», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενώ τα βίαια επεισόδια ήταν σε εξέλιξη. Και δεν είχε άδικο.

Οι Σύμμαχοι των ΗΠΑ αλλά και ορισμένες χώρες με τις οποίες είχαν δύσκολες διπλωματικές σχέσεις κατέγραψαν στο Twitter το σοκ και την αποδοκιμασία τους για τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τις σκηνές «ντροπιαστικές».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν την δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και είναι πλέον ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ειρηνική και ομαλή μεταφορά εξουσίας», έγραψε.

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση» τη δημοκρατία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ χθες στο Καπιτώλιο.

«Οταν, σε μία από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου, οπαδοί ενός απερχόμενου προέδρου θέτουν υπό αμφισβήτηση, με τα όπλα, το νόμιμο αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή που πλήττεται είναι η παγκόσμια ιδέα ένας άνθρωπος, μία ψήφος», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουάσινγκτον ασφαλώς δεν είναι αμερικανικό», κατέληξε στην ομιλία του, την οποία εκφώνησε στο προεδρικό μέγαρο και η οποία δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω στις 3 το πρωί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη και τον θυμό της για την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, για την οποία επέρριψε την ευθύνη στο γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, καταδίκασε έμμεσα τον Τραμπ, λέγοντας: Ντροπή σε όσους έχουν υποκινήσει αυτήν την επίθεση στη δημοκρατία.

Ο Τσίρο Γκόμες, ένας αριστερός πολιτικός στη Βραζιλία, εξακόντισε επίσης τα βέλη του προς τον Τραμπ, λέγοντας ότι «είναι ένα κακό παράδειγμα για τον κόσμο και θέτει σε κίνδυνο όλες τις δημοκρατικές χώρες».

Στην Τουρκία, η οποία αντιμετώπισε απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency, έγραψε ότι «ανησυχεί για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ» και ζήτησε ηρεμία.

«Η Τουρκία καλεί όλα τα κόμματα στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν μετριοπάθεια, κοινή λογική για να ξεπεράσουν αυτήν την εγχώρια πολιτική κρίση».

Ο Χόρχε Αρεάζα, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, έγραψε μια δήλωση εκ μέρους της κυβέρνησής του, στην οποία καταδίκασε την «πολιτική πόλωση» στις ΗΠΑ και είπε ότι «ελπίζει» η χώρα «να βρει έναν νέο δρόμο προς τη σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Οπως ανέφερε η HuffPost Canada, ο Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε αρχικά κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης ότι ήταν σίγουρος για τη δύναμη της δημοκρατίας της Αμερικής και ελπίζει ότι «όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό σύντομα».

Αργότερα έγραψε στο Twitter: «Οι Καναδοί είναι πολύ ενοχλημένοι και λυπημένοι από την επίθεση κατά της δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον πλησιέστερο σύμμαχο και γείτονά μας».

Οι περισσότεροι παγκόσμιοι ηγέτες δεν ήταν τόσο ρόδινοι στις εκτιμήσεις τους. «Οι εχθροί της δημοκρατίας θα χαρούν βλέποντας αυτές τις απίστευτες φωτογραφίες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας. «Η περιφρόνηση για τους δημοκρατικούς θεσμούς είναι καταστροφική».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε τις εικόνες και τα βίντεο «σοκαριστικά», προσθέτοντας: «Το αποτέλεσμα αυτών των δημοκρατικών εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό».

Αξιωματούχοι από άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στην καταδίκη, όπως η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Υβ Λε Ντριάν, οι οποίοι έκαναν λόγο για «σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε τιτίβισε ότι οι εικόνες που προέρχονταν από το Καπιτώλιο ήταν «τρομακτικές». Ο Ρουτε προέτρεψε τον Τραμπ να αναγνωρίσει αμέσως τον Μπάιντεν ως πρόεδρο.

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, είπε ότι παρακολουθούσε τα γεγονότα  με «μεγάλη ανησυχία»

Ο Ματέο Σαλβίνι, ο δεξιός πρώην αντιπρόεδρος της Ιταλίας, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, γράφοντας ότι «η βία δεν είναι ποτέ η λύση... Ζήτω η ελευθερία και η δημοκρατία».

«Εξαιρετικά ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον» δηλώνει με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως συμπληρώνει, «Η Αμερικανική Δημοκρατία είναι ανθεκτική, έχει βαθιές ρίζες και θα ξεπεράσει αυτή την κρίση».