Ο Πούτιν μετά τη νίκη με 88%...στηρίζει Τραμπ: "Γελάει ο κόσμος με αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ"

Το πρώτο σχόλιο Πούτιν για τον θάνατο του Ναβάλνι. Τι αποκάλυψε. "Ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες" οι εκλογές στην Ρωσία λέει η Δύση. Ποιοι έσπευσαν να τον συγχαρούν.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Με ένα ποσοστό που θυμίζει περισσότερο εποχές ΕΣΣΔ που φτάνει σχεδόν το 88% και χωρίς πραγματικούς αντιπάλους στις εκλογές, ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξασφάλισε την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα νίκη του κερδίζοντας μια ακόμη προεδρική θητεία στην Ρωσία. Μάλιστα όχι μόνο, σύμφωνα πάντα με την ρωσική εκλογική επιτροπή, εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες ήταν υποψήφιος αλλά  και η συμμετοχή των πολιτών στις προεδρικές εκλογές έφτασε το 77,44%, που είναι ποσοστό-ρεκόρ για τη μετασοβιετική εποχή. 

Έτσι, ο Πούτιν θα συνεχίσει για ακόμη έξι χρόνια να ηγείται της Ρωσίας όπως κάνει χωρίς διακοπή από το 2000-ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός. Μάλιστα εάν καταφέρει να την ολοκληρώσει θα ″ισοφαρίσει” σε διάρκεια την θητεία του μαρκοβιότερου ηγέτη της χώρας, Ιωσήφ Στάλιν. 

Στην ομιλία του, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Πούτιν σκιαγράφησε το πορτρέτο μιας Ρωσίας που ”δυναμώνει” και τόνισε πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την ”εκφοβίζει”, σαφή προφανώς αναφορά στην Δύση. 

″Δεν έχει σημασία ποιος θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Αυτό δεν έχει αποτέλεσμα σήμερα ούτε θα έχει στο μέλλον” είπε ο 71χρονος ρώσος πρόεδρος.

Στήριξη σε Τραμπ και πρώτη αναφορά σε Ναβάλνι

Δεν έλλειψαν όμως και οι βολές προς τις ΗΠΑ που συνοδεύτηκε από μια έμμεση στήριξη μάλιστα στον Ντόναλντ Τραμπ. 

Ερωτηθείς από το αμερικανό δίκτυο ΝΒC εάν οι εκλογές διεξήχθησαν δημοκρατικά ο Πούτιν επέλεξε να επιτεθεί στο πολιτικό και δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ. 

 

″Όλος ο κόσμος γελάει με αυτό που συμβαίνει (στις Ηνωμένες Πολιτείες)”, είπε. ”Αυτό είναι απλώς μια καταστροφή, όχι μια δημοκρατία...Είναι δημοκρατικό να χρησιμοποιείς διοικητικούς πόρους για να επιτεθείς σε έναν από τους υποψηφίους για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και το δικαστικό σώμα;”, ήταν το ρητορικό ερώτημα το Πούτιν που αποτελεί σαφή αναφορά στις ποινικές διώξεις σε βάρος του Τραμπ. 

Σε ό,τι αφορά την Ρωσία, απάντησε τελικά στους δημοσιογράφου ότι θεωρεί τις εκλογές στην χώρα του ως δημοκρατικές και υποστήριξε ότι η διαμαρτυρία που εμπνεύστηκε ο Ναβάλνι εναντίον του δεν είχε καμία επίδραση στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Ρώσος πρόεδρος όμως χρησιμοποίησε και το όνομα του Ναβάλνι δημοσίως για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και «αποκάλυψε» ότι είχε συμφωνήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων στην οποία περιλαμβανόταν και ο ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι ”είναι λυπηρό που πέθανε”.

Όπως είπε: ”Λίγες ημέρες πριν πεθάνει ο κ. Ναβάλνι, κάποιοι συνάδελφοι μου είπαν … ότι υπήρχε μια ιδέα να ανταλλάξουμε αυτόν με κάποιους ανθρώπους που είναι φυλακισμένοι σε δυτικές χώρες...Μπορεί να με πιστέψετε, μπορεί και όχι. Το άτομο που μου μίλησε δεν είχε τελειώσει ακόμη την πρότασή του και είπα: ‘Συμφωνώ’. Αλλά δυστυχώς, αυτό που συνέβη είναι αυτό που συνέβη. Έτσι είναι η ζωή”..

Τέλος, απευθυνόμενος στους Ρώσους ευχαρίστησε όσους πήγαν να ψηφίσουν και δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε να υπάρξει ”εσωτερική πολιτική σταθεροποίηση και ενίσχυση”, δυο χρόνια μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που ακολούθησαν.

Το κοινό από κάτω φώναζε ρυθμικά ”Πούτιν, Πούτιν, Πούτιν” και ”Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία”.

Open Image Modal
via Associated Press

 

 

Ζελένσκι: Μεθυσμένος από την εξουσία 

Ο  Πούτιν, που δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του έπειτα και από αυτή τη νέα θητεία και να παραμείνει στην εξουσία ως το 2036, αφιέρωσε μέρος της ομιλίες του στους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, που ”διακινδυνεύουν τη ζωή τους” προκειμένου ”να προστατεύσουν ιστορικά εδάφη της Ρωσίας”.

Έκρινε ακόμη πως τα ρωσικά στρατεύματα, που συνεχίζουν να βρίσκονται στην επίθεση αφότου κυρίευσαν την Αβντιίβκα στα μέσα Φεβρουαρίου, αντιμέτωπα με τις ουκρανικές δυνάμεις που στερούνται προσωπικό και πυρομαχικά, έχουν ”την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων” στα μέτωπα.

Η τριήμερη ψηφοφορία σημαδεύτηκε από ουκρανικούς βομβαρδισμούς και εισβολές μαχητών που λένε ότι είναι Ρώσοι που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περιοχές των συνόρων.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ″μεθυσμένος από την εξουσία” και θέλει να ″βασιλεύσει αιώνια”.

″Έγραψα Ναβάλνι” 

Στο μεταξύ η χήρα του υπ’ αριθμόν ένα επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι είχε καλέσει  τους υποστηρικτές του να εμφανιστούν μαζικά στα εκλογικά κέντρα την ίδια ώρα, το μεσημέρι της Κυριακής, σε ένδειξη εναντίωσης στον ένοικο του Κρεμλίνου.

Η ίδια ψήφισε, έπειτα από ώρες αναμονής μαζί με μεγάλο πλήθος στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο.

″Έγραψα (στο ψηφοδέλτιο) το όνομα ‘Ναβάλνι’, διότι δεν είναι δυνατόν (...) έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ο βασικός αντίπαλος του Πούτιν, ήδη φυλακισμένος, να σκοτώνεται”, είπε στον Τύπο αφού ψήφισε.

Σε πολλές άλλες ρωσικές πρεσβείες, πλήθη πήγαν να ψηφίσουν το μεσημέρι, καθώς δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι εξορίστηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, εξαιτίας της καταστολής ή εξαιτίας του φόβου πως θα στρατολογούνταν.

Open Image Modal
Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλα Ναβάλναγια
via Associated Press

Η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι διαβεβαίωσε πως η επίδοση του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ”καμιά σχέση με την πραγματικότητα”.

Το κλίμα στα εκλογικά κέντρα

Σε κάποιες τοποθεσίες στη Μόσχα, όπως και στην Αγία Πετρούπολη, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές την ώρα που είχε ανακοινωθεί. Ωστόσο σε άλλα εκλογικά τμήματα, η προσέλευση δεν έμοιαζε ιδιαίτερα αυξημένη.

Στη μοσχοβίτικη συνοικία Μαρίνο, μπροστά στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφιζε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό μερικές δεκάδες άνθρωποι.

″Μπόρεσα να συναντήσω μερικούς ανθρώπους, κι αισθάνθηκα πως έχουμε τις ίδιες απόψεις. Δεν είμαι μόνη”, είπε η Όλγα, 52 ετών, προτού πάει μαζί με τον γιο της στον τάφο του αντιπολιτευόμενου, που κηδεύτηκε στη συνοικία.

Στο νεκροταφείο πήγαν επίσης μερικές δεκάδες άνθρωποι, που απέθεσαν λουλούδια στο μνήμα, καθώς και ψηφοδέλτια στα οποία είχαν προσθέσει το όνομα του Ναβάλνι.

Συνολικά, οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης διεξήχθησαν σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, όμως η ΜΚΟ OVD-Info, ειδικευμένη στην παρακολούθηση της καταστολής, έκανε λόγο για τουλάχιστον 85 συλλήψεις σε όλη τη Ρωσία εξαιτίας διαμαρτυριών για τις εκλογές που είχαν διάφορες μορφές.

Φίλοι και εχθροί

Η νίκη του Πούτιν σκόρπισα ικανοποίηση στους συμμάχους του και προκάλεσε σχόλια κυρίως μεταξύ των χωρών της Δύσης. 

ΕΕ: Οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες και βασίστηκαν στην καταπίεση και τον εκφοβισμό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα εκδώσουν αργότερα σήμερα κοινή δήλωση για τις εκλογές.

 

 

Γερμανία: «Οι ρωσικές εκλογές ήταν εκλογές χωρίς επιλογή», δήλωσε η δήλωσε  η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ενήμερα της έναρξςη συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου όπως είπε η ΕΕ θα ανοίξει τον δρόμο για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Γαλλία: Η επανεκλογή του  Πούτιν έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο καταπίεσης στην κοινωνία των πολιτών και οι συνθήκες για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές δεν έγιναν σεβαστές, ανέφερε σε ανακοίνωση το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο χαιρέτισε επίσης το θάρρος «πολλών Ρώσων πολιτών που ειρηνικά διαμαρτυρήθηκαν κατά της επίθεσης σε βάρος των θεμελιωδών πολιτικών τους δικαιωμάτων».

Λιθουανία: Η εκλογική νίκη του Πούτιν στερείται νομιμότητας καθώς οι πολίτες δεν είχαν την ελευθερία να επιλέξουν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις. «Σε αυτό το περιβάλλον της μη ελευθερίας, σίγουρα δεν μπορούν να υπάρξουν εκλογές», δήλωσε ο Λαντσμπέργκις πριν από συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Κίνα: Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η επανεκλογή τΠούτιν κατέδειξε ότι έχει την «πλήρη στήριξη» του λαού του. «Αυτά τα τελευταία χρόνια, ο ρωσικός λαός ενώθηκε για να ξεπεράσει τις προκλήσεις…η επανεκλογή σας αποδεικνύει την πλήρη στήριξη των Ρώσων στο πρόσωπό σας», ανέφερε το μήνυμα του Σι Τζινπίνγκ όπως μεταδόθηκε από την κρατική κινεζική τηλεόραση.

Ιράν: Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί συνεχάρη σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του  Πούτιν για την «ισχυρή νίκη» του στις προεδρικές εκλογές. «Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συνεχάρη ειλικρινώς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ισχυρή νίκη του και την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Βόρεια Κορέα: Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν απέστειλε σήμερα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συγχαίροντάς τον για την επανεκλογή του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA. 

Τον Πούτιν συνεχάρησαν επίσης οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας και της Βολιβίας.  

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ ΜΠΕ