Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει στον πόλεμο η δυνατότητα της Ουκρανίας να πλήττει με δυτικούς πυραύλους βαθιά μέσα στην Ρωσία θέλει να ανατρέψει η Μόσχα επιχειρώντας να τρομάξει με την πρώτη χρήση, νέου τύπου και αυξημένων δυνατοτήτων βαλλιστικού πυραύλου “Oreshnik”. Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ δηλώνει πως η χρήση του δεν θα αλλάξει τα δεδομένα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο oύτε την στήριξη των Συμμάχων στο Κίεβο. Την Τρίτη πάντως συνεδριάζει εκτάκτως η Συμμαχία σε επίπεδο πρέσβεων κατόπιν αιτήματος του Κιέβου ενώ ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει λόγο για ”ξεκάθαρη και σοβαρή κλιμάκωση”.
Ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης επέλεξε να αναφερθεί στο νέο πύραυλου που έβγαλε από το οπλοστάσιο της αναφερόμενος στις εξαιρετικές δυνατότητες του Oreshnik, που φαίνεται ότι μπορεί να διανύσει ακόμη και 5.500χλμ (φτάνοντας στο μεγαλύτερος μέρος της Ευρώπης και ως τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ) και τονίζοντας πως καθιστά άχρηστες τις δυτικές αντιπυραυλικές άμυνες.
Το δε Κρεμλίνο σήμερα, δηλώνει ξεκάθαρα πως η εκτόξευση του νέου πυραύλου αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την Δύση πως θα λάβει απάντηση για τις πρόσφατες αποφάσεις της. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σχολίασε: «Η χθεσινή ομιλία (του προέδρου Πούτιν) ήταν πολύ, πολύ εξαντλητική, σαφής, λογική...Δεν αμφιβάλλουμε συνεπώς ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί μ′ αυτή τη δήλωση και να την καταλάβει».
Σημειώνεται πως ο Πούτιν, πέραν των αναφορών στον Oreshnik, στο διάγγελμά του τόνισε πως η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά παγκοσμίου πολέμου και προειδοποίησε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χτυπά κράτη τα όπλα των οποίων χρησιμοποιεί εναντίον της η Ουκρανία. Και όλα αυτά, όταν μόλις πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε και το νέο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας που προβλέπει δυνατότητα να απαντήσει με πυρηνικά όπλα ακόμη και εάν υπάρξει «κρίσιμη απειλή» για την ακεραιότητά της μόνο με χρήση συμβατικών όπλων.
Το ΝΑΤΟ δια του εκπροσώπου του, Φάραχ Νταχλάλαχ υποστηρίζει πάντως πως η χρήση του πυραύλου ”δεν θα αλλάξει ούτε την πορεία της σύγκρουσης ούτε την αποφασιστικότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ουκρανία”. ”Η Ρωσία εκτόξευσε ένα πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς εναντίον της Ουκρανίας. Είναι ένα νέο παράδειγμα των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον των ουκρανικών πόλεων. Η Ρωσία επιδιώκει να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία και να εκφοβίσει αυτούς που υποστηρίζουν”.
Ο δε Ζελένσκι, αναφερομενος στον νέο βαλλιστικό πύραυλο υποστήριξε πως σηματοδοτεί ”σαφή και σοβαρή κλιμάκωση” του πολέμου. ”Η χρήση του... είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη”. Πρόσθεσε δε πως ο Πούτιν ”αγνοεί τις εκκλήσεις από την Κίνα, τη Βραζιλία, τις ευρωπαϊκές χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους” και ότι ”κάνει τα πάντα για να παρατείνει” τη σύγκρουση. ”Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει...η έλλειψη σκληρών αντιδράσεων στις ενέργειες της Ρωσίας στέλνει ένα μήνυμα ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι αποδεκτή...Η Ρωσία πρέπει να εξαναγκαστεί σε πραγματική ειρήνη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο δια της επιβολής. Διαφορετικά, θα υπάρξουν ατελείωτα ρωσικά χτυπήματα, απειλές και αποσταθεροποίηση - όχι μόνο κατά της Ουκρανίας”.
Ο νέος πύραυλος «Oreshnik» - Όλα όσα γνωρίζουμε
Ο Πούτιν είπε ότι ο πύραυλος είναι βαλλιστικός μεσαίου βεληνεκούς και φέρει την ονομασία “Oreshnik”, που στα ρωσικά σημαίνει «φουντουκιά» και ότι η πρώτη του αποστολή στέφθηκε με ”επιτυχία”. Η δε ανάπτυξή του, όπως τόνισε, ήταν μια απάντηση στις ΗΠΑ που αναπτύσσουν πυραύλους ανάλογου βεληνεκούς.
Οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς, ή IRBM, μπορούν να πετάξουν σε αποστάσεις από από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα. Θα μπορούσαν δηλαδή να πλήξουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτός που εκτόξευσε η Ρωσία από την περιοχή του Αστραχάν στην Κασπία Θάλασσα 800χλμ. μακριά από την περιοχή του Ντίνπρο που έπληξε.
Αν και η Μόσχα έχει εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ στην Ουκρανία ακόμη μεγαλύτερης εμβέλειας, ο νέος πύραυλος μέσου βεληνεκούς σηματοδοτεί την πρώτη τέτοια χρήση αυτού του είδους βαλλιστικού πυραύλου εδάφους, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει πολύ βαρύτερο συμβατικό ωφέλιμο φορτίο και μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές.
Ο Πούτιν καυχήθηκε ότι ο πύραυλος, ο τελευταίος στο οπλοστάσιο υπερηχητικών όπλων της Ρωσίας, φθάνει στον στόχο του με ταχύτητες 10 Mach, καθιστώντας άχρηστες τις δυτικές αντιπυραυλικές άμυνες.
Ο Ανατόλι Ματβίιτσουκ, ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, δήλωσε πως μπορεί ο Oreshnik μπορεί να φέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές και πιθανόν βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία, σύμφωνα με τον Γιούρι Ποντολιάκα, έναν εξέχοντα γεννημένο στην Ουκρανία φιλορώσο στρατιωτικό μπλόγκερ.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως η τεχνολογία του βασίζεται στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «RS-26 Rubezh».
Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο Royal United Services Institute, σημείωσε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε την Πέμπτη έχει βεληνεκές ”πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχει παρατηρηθεί σε αυτή τη σύγκρουση μέχρι στιγμής και πιθανώς είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε μάχη”.
Πρόσθεσε, σύμφωνα με το Associated Press, πως ο Oreshnik ήταν ικανός να απελευθερώσει πολλαπλές κεφαλές σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, παρόλο που είναι λιγότερο ακριβής από τους πυραύλους κρουζ ή τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας.
Στο βίντεο από το πλήγμα της Πέμπτης, φαίνεται να σχηματίζονται έξι πύρινες ουρές ακολουθούμενες από ισχυρές εκρήξεις – ένα προφανές σημάδι της χρήσης πολλαπλών κεφαλών. Η αυθεντικότητα των βίντεο δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι τα δυτικά συστήματα δεν μπορούσαν να αναχαιτίσουν τον συγκεκριμένο πύραυλο ο Σάβιλ σχολίασε ότι ”είναι πολύ δύσκολο να αμυνθούν εναντίον τους¨ ακόμη και τα προηγμένα συστήματα Patriot των ΗΠΑ. ”Ρίχνει πολλές ανεξάρτητες, MIRV, με εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα, έτσι ακόμη και οι Patriot είναι δύσκολο να τους αναχαιτίσουν”.