Με έναν δημοσιογράφo/εργαζόμενο στα ΜΜΕ να σκοτώνεται κάθε μέρα κατά μέσο όρο από την 7η Οκτωβρίου οπότε άρχισαν οι εχθροπραξίες Ισραήλ - Χαμάς, η δημοσιογραφική κάλυψη του πολέμου στην Γάζα αναδεικνύεται στην πλέον αιματηρή για τον κλάδο και προφανώς ιδιαίτερα ”προβληματική” για την επαρκή κάλυψή του.
Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σκοτωθεί περίπου 60 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αριθμός αντίστοιχος σχεδόν όσων σκοτώθηκαν καθ′ όλη την διάρκεια του 20ετούς πολέμου στο Βιετνάμ (1955-1975). Επίσης, κανένας άλλος πόλεμος στην Μέση Ανατολή, όσο ”σκληρός” και εάν ήταν, δεν έχει στοιχήσει τόσο ζωές εργαζόμενων τον Τύπο.
″Σε έναν πόλεμο, ξέρετε, έναν κλασικό πόλεμο, στη Συρία, στο Ιράκ, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δεν είδαμε τέτοιου είδους σφαγές” λέει ο Άντον Μπάλαντζερ, ΓΓ του Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ), στο Associated Press.
Και από τη λήξη της εβδομαδιαίας παύσης πυρός στη Γάζα την Παρασκευή (1 Δεκεμβρίου) ”Δυστυχώς, λάβαμε και άλλα άσχημα νέα. Το Σαββατοκύριακο —μετά την λήξη της συμφωνίας- τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις (εργαζόμενοι στα ΜΜΕ) σκοτώθηκαν”.
Όπως λέει ο Μπάλαντζερ, η διεθνής δημοσιογραφικό οικογένεια θρηνεί περίπου 60 νεκρούς μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιοι και επίσης Ισραηλινοί και Λιβανέζοι. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ενώ υπήρξάν και ισραηλινοί δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο.
Τονίζει, πως αυτός ο απολογισμός βασίζεται σε όλες τις διαθέσιμες πηγές που χρησιμοποιεί η Ομοσπονδία για την σύνταξη της ετήσιας έκθεσή της.
Μαζί με τους ανθρώπινες απώλειες, οι εγκαταστάσεις πολλών μέσων ενημέρωσης στη Γάζα έχουν καταστραφεί επίσης.
Εκτίμησε ότι υπήρχαν περίπου 1.000 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στη Γάζα πριν από τον πόλεμο και τώρα, κανείς δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον παλαιστινιακό θύλακα.
Και όμως, μέσα στα συντρίμμια οι ντόπιοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, λέει ο ο Νάσερ Αμπού Μπέικερ, πρόεδρος του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων.
″Έχασαν τις οικογένειές τους και συνεχίζουν τη δουλειά τους”, είπε. ”Έχουν μείνει χωρίς σπίτια και συνεχίζουν τη δουλειά τους. ... Χωρίς φαγητό, χωρίς την ασφάλεια, χωρίς τις οικογένειές τους. Επίσης, εάν οι οικογένειές τους είναι ακόμα ζωντανές, δεν είναι μαζί τους τους επειδή μένουν ή κοιμούνται στα νοσοκομεία”.
Ο Μπάλαντζερ, αναφέρει επίσης οτι οι ισραηλινές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν σε προσπάθειες της Οργάνωσης να επικοινωνήσει μαζί τους. ”Τηλεφώνησα στην ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά δεν απάντησαν. Και όταν πήγα στην Παλαιστίνη πριν από λίγες μέρες, πρότεινα στο γραφείο Τύπου της κυβέρνησης να έχουμε μια συνάντηση...Αλλά κανείς δεν απαντά”.
″Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι προστατεύονται. Αυτό που κάνουν στο πεδίο είναι κρίσιμο”, σχολίασε από τη πλευρά της στο AP η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.
Η IFJ και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάλεσαν τους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ερευνήσουν τους θανάτους δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν επισκέφτηκε την περιοχή.
Η εισαγγελία του ΔΠΔ ερευνά ήδη τις ενέργειες των ισραηλινών και παλαιστινιακών αρχών που χρονολογούνται από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς το 2014 και η έρευνα μπορεί επίσης να εξετάσει τη δίωξη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου. Το Ισραήλ βέβαια δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη που στηρίζει το ΔΠΔ και δεν είναι ένα από τα 123 κράτη μέλη του.