Η κυβέρνηση του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ ήρε νωρίς την Τετάρτη τον στρατιωτικό νόμο που επέβαλε κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης νύχτας πολιτικού δράματος, κατά την οποία στρατεύματα περικύκλωσαν τη Βουλή.
Ο Γιουν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του απέσυρε το στρατιωτικό προσωπικό μετά από μία διακομματική κοινοβουλευτική ψηφοφορία που απέρριψε τον στρατιωτικό νόμο και το μέτρο άρθηκε επισήμως γύρω στις 4:30 π.μ. (τοπική ώρα) κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Λίγο νωρίτερα, ο Γιουν ανέφερε σε τηλεπτικό του διάγγελμα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν και ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει «το συντομότερο δυνατόν».
Ο Γιουν Σουκ Γέολ δέχτηκε έντονες πιέσεις από την αντιπολίτευση, ώστε να άρει τον στρατιωτικό νόμο που επέβαλε νωρίτερα με διάταγμά του. Στρατιωτικός νόμος είχε προκηρυχθεί τελευταία φορά το 1980 στη χώρα. Η Βουλή είχε καταψηφίσει τον νόμο ενώ, ακόμα και το ίδιο το κυβερνόν κόμμα του προέδρου, τον καλούσε να άρει τον στρατιωτικό νόμο.
Μετά τις αναφορές για την απόφαση του προέδρου να άρει τον στρατιωτικό νόμο, πλήθος κόσμου έξω από το Κοινοβούλιο ξέσπασε σε έντονους πανηγυρισμούς.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε «έκτακτο στρατιωτικό νόμο», την Τρίτη, κατηγορώντας την αντιπολίτευση της χώρας, που ελέγχει το κοινοβούλιο, ότι συμπλέει με τη Βόρεια Κορέα και παραλύει την κυβέρνηση με αντιδημοκρατικές δραστηριότητες, πυροδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα. Υποστηρίξε ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του. Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Η αιφνιδιαστική κρίση σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Αμέσως μετά το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας αποφάσισε με ψηφoφορία να αψηφήσει τον πρόεδρο της χώρας και να άρει αμέσως τη διακήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με παρόντα 190 από τα 300 μέλη των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με όλους τους παρόντες να τάσσονται υπέρ της άρσης του.
Ο Γιουν έκανε την ρηξικέλευθη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, υποσχόμενος να «εξαλείψει τις φιλοβορειοκορεατικές δυνάμεις και να προστατεύσει τη συνταγματική δημοκρατική τάξη». Δεν είναι σαφές, για την ώρα, πώς τα βήματα αυτά θα επηρεάσουν τη διακυβέρνηση και τη δημοκρατία της χώρας.
Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, που είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση προκάλεσε σοκ στη χώρα, η οποία θεωρείται δημοκρατική από τη δεκαετία του 1980 αλλά στο παρελθόν έχει γνωρίσει μια σειρά αυταρχικών διακυβερνήσεων. Το κορεατικό γουόν υποχώρησε ραγδαία έναντι του δολαρίου.
Στο διάγγελμά του δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν. Η είσοδος στο κτίριο του κοινοβουλίου έχει αποκλειστεί από κλούβες της αστυνομίας καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που συγκρούονται με την αστυνομία.
«Άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες με όπλα και μαχαίρια θα κυβερνούν τη χώρα», είπε ο Λι Τζάε-μιουνγκ, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DP), το οποίο έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Η οικονομία της Δημοκρατίας της Κορέας θα καταρρεύσει ανεπανόρθωτα. Συμπολίτες μου, σας παρακαλώ, ελάτε στην Εθνοσυνέλευση», είπε στην έκκληση που απηύθυνε μέσω του διαδικτύου.
Ακόμη και ο ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος People Power, στο οποίο ανήκει ο πρόεδρος της χώρας, χαρακτήρισε την απόφαση για την επιβολή στρατιωτικού νόμου «λάθος» και δεσμεύτηκε να «τον σταματήσει με τον λαό».
Ο στρατός στους δρόμους - Επιχείρησε να μπει στο κοινοβούλιο
Οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και επιχείρησαν να εμποδίσουν τους βουλευτές να μπουν στο κτίριο, αποχώρησαν λίγη ώρα αφού η Εθνοσυνέλευση, ομόφωνα, ψήφισε υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ.
Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε αμέσως ότι ο στρατός θα τηρήσει τον στρατιωτικό νόμο μέχρι να τον άρει ο πρόεδρος της χώρας.
Νωρίτερα στρατιώτες επιχείρησαν να μπουν στο κοινοβούλιο.
Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από την τοπική τηλεόραση διακρίνονται οι στρατιώτες, που προφανώς επιχειρούσαν να μπουν στο κτίριο για να επιβάλουν τον στρατιωτικό νόμο, και τους υπαλλήλους της Εθνοσυνέλευσης να προσπαθούν να τους απωθήσουν ψεκάζοντάς τους με πυροσβεστήρες.
Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ελπίζει η Σεούλ να σεβαστεί «το κράτος δικαίου».
Περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.
Η Βρετανία ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα και κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα «να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις». «Προφανώς, είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Βρετανούς «να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να αποφεύγουν τις πολιτικές διαδηλώσεις».
Να σημειωθεί ότι μετά το διάγγελμα του Γιούν, ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο αναστέλλει τη λειτουργία του ενώ απαγορεύονται πολιτικές συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «κοινωνική σύγχυση», σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Ο στρατός είπε επίσης ότι οι απεργοί γιατροί της χώρας θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός 48 ωρών. Χιλιάδες γιατροί απεργούν εδώ και μήνες κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να διευρύνει τον αριθμό των φοιτητών στις ιατρικές σχολές. Ο στρατός είπε ότι όποιος παραβιάζει το διάταγμα θα μπορούσε να συλληφθεί χωρίς ένταλμα.
Δεν είναι σαφές πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει η επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Κορέας, μπορεί να αρθεί με πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όπου το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα κατέχει την πλειοψηφία.
Ο Γιουν επικαλέστηκε μια πρόταση που υπέβαλε το Δημοκρατικό Κόμμα αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο, ζητώντας την παραπομπή σε δίκη ορισμένων κορυφαίων εισαγγελέων της χώρας, καθώς και το γεγονός ότι το κόμμα απέρριψε το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού. Την Δευτέρα, υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του DP να περικόψει περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια γουόν από τον προϋπολογισμό που είχε προτείνει η κυβέρνηση. Ο Γιουν είπε ότι αυτή η ενέργεια υπονομεύει τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Ο Γιουν -του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες- αγωνίζεται να προωθήσει την ατζέντα του έναντι ενός κοινοβουλίου που ελέγχεται από την αντιπολίτευση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2022.
Το συντηρητικό Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν είχε περιέλθει σε αδιέξοδο με το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα για το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Απορρίπτει επίσης τις εκκλήσεις για ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται η σύζυγός του και κορυφαίοι αξιωματούχοι, κάτι που προκαλεί έντονες επιπλήξεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.