Συνελήφθη τελικά στην Ουκρανία και απελάθηκε στην Πολωνία ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Σαακασβίλι

Συνελήφθη τελικά στην Ουκρανία και απελάθηκε στην Πολωνία ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Σαακασβίλι
|
Open Image Modal
Pyotr Sivkov via Getty Images

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας που στη συνέχεια έφυγε στην Ουκρανία και κατηγορήθηκε για απόπειρα πραξικοπήματος με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ουκρανική υπηκοότητα, συνελήφθη και πάλι σήμερα και απελάθηκε στην Πολωνία.

Νωρίτερα, με post στη σελίδα του στο Facebook, ο ίδιος ισχυριζόταν ότι είχε απαχθεί στο Κίεβο από αγνώστους. Μάλιστα αναρτήθηκε και βίντεο από το συμβάν. Το κόμμα που έχει ιδρύσει ο Σαακασβίλι στην Ουκρανία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο ηγέτης του συνελήφθη σε ένα εστιατόριο, στο κέντρο του Κιέβου, από ένστολους που δεν έφεραν διακριτικά. 

Τελικά, όπως ανακοίνωσε η συνοριοφυλακή, επρόκειτο για σύλληψη.

«Το πρόσωπο αυτό βρισκόταν παράνομα σε ουκρανικό έδαφος, για αυτό (...) απελάθηκε στη χώρα από την οποία ήρθε, παραβιάζοντας την ουκρανική νομοθεσία” όπως ανέφερε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η συνοριοφυλακή.

«Θα αγωνιστώ μέχρι τέλους»

Ο Σαακασβίλι έφτασε στη Βαρσοβία, δηλώνοντας ότι θέλει «να αγωνιστεί μέχρι τέλους».

Η εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής Ανιέσκα Γκόλιας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σαακασβίλι έφτασε στην Πολωνία. «Με δέχτηκαν πολύ καλά από την πολωνική πλευρά, η ουκρανική πλευρά επέδειξε μια απολύτως σκανδαλώδη, παράνομη συμπεριφορά» δήλωσε ο ίδιος βγαίνοντας από το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας. «Ήταν απαγωγή», πρόσθεσε, σύμφωνα με το βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού RMF FM. «Αγαπώ την Πολωνία αλλά ο αγώνας μου βρίσκεται στην Ουκρανία και τη Γεωργία και θα πολεμήσω μέχρι τέλους (...) Θα κερδίσουμε αυτήν τη μάχη», διαβεβαίωσε.

 

Ποιος είναι ο Σαακασβίλι

Ο Σαακασβίλι, που αρχικά ήταν στενός σύμμαχος του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, στη συνέχεια έγινε ένας από τους σφοδρότερους πολέμιούς του. Τον περασμένο Ιούλιο ο Ποροσένκο του αφαίρεσε την ουκρανική υπηκοότητα που του είχε παραχωρήσει το 2015.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 ο Σαακασβίλι μπήκε δια της βίας στην Ουκρανία, από την Πολωνία όπου βρισκόταν έως τότε, με τη βοήθεια πολλών εκατοντάδων υποστηρικτών του. Είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο στο Κίεβο, αλλά αφέθηκε πολύ γρήγορα ελεύθερος. Κατηγορήθηκε τότε ότι επιχείρησε «να καταλάβει δια της βίας την εξουσία» οργανώνοντας διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τις ουκρανικές εισαγγελικές αρχές τις κινητοποιήσεις αυτές χρηματοδοτούσε το περιβάλλον του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο οποίος ανατράπηκε το 2014.

Ο 49χρονος Σαακασβίλι υπήρξε πρόεδρος της πατρίδας του, της Γεωργίας, για 9 χρόνια μέχρι το 2013. Έφυγε στην Ουκρανία μετά τη λαϊκή εξέγερση στη χώρα του και ο Ποροσένκο τον διόρισε κυβερνήτη (2015-16), αλλά στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του και κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές για εκτεταμένη διαφθορά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)