Ο πρόσφυγας που πέταξε εκτός Κυπέλλου τη Λίβερπουλ - Η Αγγλία υποκλίνεται στον Μίρον Μούσλιτς

Ο προπονητής της άσημης Πλίμουθ έχει κάνει όλο το νησί να παραμιλάει - Αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη του σε γήπεδο, όχι όμως και της ζωής του.
Open Image Modal
Ο προπονητής της Πλίμουθ Άργκαϊλ, Μίρον Μούσλιτς, κατά τη διάρκεια του νικηφόρου αγώνα της Κυριακής, απέναντι στη Λίβεροπουλ - Πλίμουθ, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025
via Associated Press

Την έκπληξη της χρονιάς πραγματοποίησε χθες (9/2) η άσημη Πλίμουθ απέναντι στη Λίβερπουλ, νικώντας τη με 1-0 και αποκλείοντάς την από τη συνέχεια του Κυπέλου Αγγλίας (FA Cup). Αν και το να νικήσει η ουραγός της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας (Championship), την πρωτοπόρο της Πρέμιερ Λίγκ είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο, για τον προπονητή της, Μίρον Μούσλιτς, δεν αποτέλεσε σίγουρα το μεγαλύτερο εμπόδιο που κλήθηκε να ξεπεράσει στη ζωή του.

Πίσω στο 1992, ο 9χρονος τότε Μίρον, μαζί με την οικογένεια του, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Μπίχατς της Βοσνίας. Δύο μήνες αργότερα, η περιοχή θα υπέκυπτε στην τριετή πολιορκία δυνάμεων, κατευθυνόμενων από τη Σερβία, στο πλαίσιο ενός εμφυλίου πολέμου. 

Open Image Modal
Πανηγυρισμοί για τους παίκτες και το προπονητικό team της Πλίμουθ Άργκαϊλ, μετά την ιστορική νίκη τους απέναντι στη Λίβερπουλ, με 1-0 - Πλίμουθ, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025
via Associated Press

Όπως είχε δηλώσει και στο BBC ο προπονητής της Πλίμουθ: «έπρεπε να φύγουμε από τη Βοσνία εν μία νυκτί, παίρνοντας μαζί μας ό,τι μπορούσαμε να κουβαλήσουμε με τα χέρια μας». Η οικογένεια μετανάστευσε στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. 

«Εχω βρεθεί σε πιο δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μου, από το να είμαι προπονητής και να αντιμετωπίζω μια ισοπαλία ή μια ήττα το Σαββατοκύριακο», όπως εξήγησε ο Μούσλιτς, ο οποίος προσπαθεί να «περάσει» την εν λόγω φιλοσοφία και στους ποδοσφαιριστές του. «Η ζωή είναι ένας αγώνας με όμορφες εκπλήξεις και πάντα υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει να παλέψεις», τους λέει.

Ο Βόσνιος, ο οποίος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, όταν με την οικογένεια του μετανάστευσαν στην Αυστρία, μίλησε για την ομορφιά του αθλήματος και τον ρόλο που αυτό έπαιξε στην προσαρμογή του στο Ίνσμπρουκ. «Το ποδόσφαιρό είναι σημαντικό γιατί είναι παγκόσμιο. Όταν είσαι στο γήπεδο, δεν έχει σημασία το όνομα σου ή το εαν είσαι πρόσφυγας. Σημασία έχει μόνο το παιχνίδι.»

«Η θρησκεία, η εθνικότητα και το εάν η μητέρα μου είναι καθαρίστρια (σ.σ. η μητέρα του Μούσλιτς εργαζόταν ως καθαρίστρια) ή δικηγόρος, δεν παίζουν καμία απολύτως σημασία. Κι αυτή είναι η μαγεία του ποδοσφαίρου». 

Ο Μίρον Μούσλιτς ξέρει και τονίζει πως μέσω του ταραχώδους παρελθόντος του, έχει διαμορφωθεί το ποιος είναι σήμερα ως προπονητής, αλλά κυρίως ως άνθρωπος.

Πριν από μερικές ημέρες ο Μούσλιτς «συστήθηκε» στα βρετανικά ΜΜΕ, όταν η ομάδα του δημοσίευσε ένα βίντεο με μια εμπνευσμένη ομιλία προς τους παίκτες του λίγο μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του στον πάγκο.

 

(με πληροφορίες από το BBC)

-- --