Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στο κοινοβούλιο, μια μέρα αφότου περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας και κατόπιν των εκκλήσεων από τον κορυφαίο Σιίτη κληρικό της χώρας προς τους βουλευτές να άρουν την στήριξή τους προς το πρόσωπό του.
Σε μια δήλωση, ο Αμπντούλ Μαχντί είπε ότι «άκουσε με μεγάλη ανησυχία» το κήρυγμα του Αλ Σιστάνι και έλαβε την σχετική απόφαση ως απάντηση στο αίτημά του και για να «διευκολύνει και να επιταχύνει την εκπλήρωσή του το συντομότερο δυνατό».
«Θα υποβάλω στο κοινοβούλιο την παραίτησή μου από το σημερινό πρωθυπουργικό συμβούλιο, ώστε η Βουλή να μπορέσει να αναθεωρήσει τις επιλογές του», ανέφερε.
Ο Αμπντούλ-Μαχτί διορίστηκε πρωθυπουργός πριν από ένα χρόνο ως πρόσωπο συναίνεσης μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών ομάδων.
Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάνι δήλωσε ότι το κοινοβούλιο, το οποίο εξέλεξε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντίλ Αμπντούλ-Μαχτί, θα πρέπει «να επανεξετάσει τις επιλογές του» στο εβδομαδιαίο κήρυγμα της Παρασκευής, που πραγματοποιήθηκε στην ιερή πόλη Νατζάφ.
«Καλούμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων από την οποία προέκυψε αυτή η σημερινή κυβέρνηση να επανεξετάσει τις επιλογές της σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Αλ Σιστάνι.
Τρεις ακόμη διαδηλωτές σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας την Παρασκευή, που χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά στη νότια πόλη Νασιρίγια, εν μέσω συνεχιζόμενης βίας μετά την αιματοχυσία της Πέμπτης.
O Αλ Σιστάνι δήλωσε επίσης ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει να διακρίνονται σε ειρηνικούς και σε εκείνους που επιδιώκουν να μετατρέψουν το κίνημα σε βίαιο, μετά από την πυρπόληση ενός κτιρίου του ιρανικού προξενικού στην Νατζάφ την Τετάρτη, για την οποία κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι διαπράχθηκε από σαμποτέρ εκτός του κινήματος διαμαρτυρίας.
Το ισλαμικό κόμμα Ντάουα (Dawa) ζήτησε από το κοινοβούλιο να συγκληθεί αμέσως και να επιλέξει μια εναλλακτική κυβέρνηση.
Σαράντα διαδηλωτές πυροβολήθηκαν θανάσιμα από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Βαγδάτη και στις νότιες πόλεις Νατζάφ και Νασιρίγια την Πέμπτη, σε μια ραγδαία κλιμάκωση της βίας που συνεχίστηκε την Παρασκευή.
Τρεις διαδηλωτές πυροβολήθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν από αστυνομικούς στη Νασιρίγια, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης για να ξαναρχίσουν την καθιστική τους διαμαρτυρία, ανέφεραν οι αξιωματούχοι ασφαλείας και οι υπάλληλοι νοσοκομείων. Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν με αληθινά πυρά την προηγούμενη ημέρα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές από δύο κομβικές γέφυρες, σκοτώνοντας 31 άτομα.
Στη Βαγδάτη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από την ιστορική οδό Ρασίντ, κοντά στη γέφυρα Αχράρ και έκαψαν τη σημαία του Ιράν, φωνάζοντας «Εξω το Ιράν!»
Τέσσερις άνθρωποι πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο ίδιο σημείο την προηγούμενη ημέρα. Οι διαδηλωτές καταλαμβάνουν επίσης τμήματα των γειτονικών γεφυρών Τζουχουρίγια και Σινάρ - οι οποίες οδηγούν στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη, την έδρα της κυβέρνησης του Ιράκ.
Τουλάχιστον 400 διαδηλωτές έχουν πεθάνει από τον Οκτώβριο, όταν χιλιάδες Ιρακινοί βγήκαν στους δρόμους στη Βαγδάτη και κυρίως στις σιϊτικές νότιες επαρχίες για να καταδικάσουν τη διαφθορά, τις κακές υπηρεσίες και την έλλειψη θέσεων εργασίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά, δακρυγόνα και βόμβες καπνού για να διασκορπίσουν τα πλήθη.
Ενας εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε βαθιά ανησυχία σχετικά με τη χρήση των πυρομαχικών εναντίον διαδηλωτών την Παρασκευή.
«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τις ιρακινές αρχές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να προστατεύσουν τη ζωή των διαδηλωτών, να σεβαστούν τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάρθροισης και να διερευνήσουν γρήγορα όλες τις πράξεις βίας», δήλωσε ο Στέφαν Ντουζαρίκ.
Σημειώνεται ότι εδώ και δύο μήνες, οι διαδηλώσεις στο Ιράκ κατά της κυβέρνησης και του υποστηρικτή της, του Ιράν, έχουν προκαλέσει τον θάνατον 420 ανθρώπων στη Βαγδάτη και στον σιιτικό νότο της χώρας.
Αμερικανική παρέμβαση
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την ιρακινή ηγεσία να ανταποκριθεί στις «νόμιμες διεκδικήσεις» των διαδηλωτών, κυρίως όσον αφορά τη διαφθορά.
«Συμμεριζόμαστε τις νόμιμες ανησυχίες των διαδηλωτών», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Συνεχίζουμε να καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί ο λαός, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την ανεργία, τη διαφθορά και την εκλογική μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.
(με πληροφορίες από Associated Press)