Είναι γεγονός: Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος του κόσμου εκτοξεύτηκε στο διάστημα (Βίντεο)

Στόχος η κατασκευή ξύλινων οικημάτων στη Σελήνη και τον Άρη.
Open Image Modal
piranka via Getty Images

Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο, που κατασκευάστηκε από Ιάπωνες ερευνητές, εκτοξεύτηκε στο Διάστημα σε μια πρώιμη δοκιμή χρήσης ξύλινων εργαλείων και υλικών στην εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη.

Ο LignoSat, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κιότο και την εταιρεία κατασκευής σπιτιών Sumitomo Forestry, μεταφέρεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αποστολή της SpaceX και αργότερα θα τεθεί σε τροχιά περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

«Με την ξυλεία, ένα υλικό που μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας, θα μπορέσουμε να χτίσουμε σπίτια, να ζήσουμε και να εργαστούμε στο διάστημα για πάντα», δήλωσε ο Takao Doi, αστροναύτης που μελετά τις ανθρώπινες διαστημικές δραστηριότητες στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Με ένα 50ετές σχέδιο φύτευσης δέντρων και κατασκευής ξύλινων σπιτιών στο φεγγάρι και τον Άρη, η ομάδα του Doi αποφάσισε να αναπτύξει έναν πιστοποιημένο από τη NASA ξύλινο δορυφόρο για να αποδείξει ότι το ξύλο είναι διαστημικό υλικό.

 

 

Οι παροπλισμένοι δορυφόροι πρέπει να επανέλθουν στην ατμόσφαιρα για να αποφύγουν να γίνουν διαστημικά σκουπίδια. Οι συμβατικοί μεταλλικοί δορυφόροι δημιουργούν σωματίδια οξειδίου του αλουμινίου κατά την επανείσοδο, αλλά οι ξύλινοι απλά θα καούν με λιγότερη ρύπανση, δήλωσε ο Doi.

 

 

Το LignoSat είναι φτιαγμένο από honoki, ένα είδος δέντρου μανόλιας που προέρχεται από την Ιαπωνία , και έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική χωρίς βίδες ή κόλλα, αναφέρει το Sky News.

Το ξύλο είναι πιο ανθεκτικό στο Διάστημα από ό,τι στη Γη επειδή δεν υπάρχει νερό ή οξυγόνο για να του προκαλέσουν φθορές. 

Ο Kenji Kariya, διευθυντής στο Sumitomo Forestry Tsukuba Research Institute είπε: «Μπορεί να φαίνεται ξεπερασμένο, αλλά το ξύλο είναι στην πραγματικότητα τεχνολογία αιχμής καθώς ο πολιτισμός κατευθύνεται προς το φεγγάρι και τον Άρη.