Ο Ρότζερ Γουότερς κάνει λόγο πραξικόπημα των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τα βάζει με τον Σάντερς

«Αre you f-ing kidding me?!».
Open Image Modal
Sipa USA via AP

«Ο λαός της Βενεζουέλας υποφέρει εξαιτίας της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης. Η κυβέρνηση Μαδούρο οφείλει να θέσει ως προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού, να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα και να αποφευχθεί η άσκηση βίας σε βάρος των διαδηλωτών».

Αυτό ήταν το tweet του Μπέρνι Σάντερς ο οποίος για δεύτερη φορά έθεσε υποψηφιότητα για να λάβει το χρίσμα από τους Δημοκρατικούς και να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020. Κάτι που δεν κατάφερε να κάνει στις εκλογές του 2016, αφού ο Δημοκρατικοί επέλεξαν τη Χίλαρι Κλίντον και επέτρεψαν στον Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στη περίπτωση του Σάντερς είναι ότι στην Ουάσινγκτον θεωρείται «σοσιαλιστής», κάτι που δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στις ΗΠΑ.

 

Η υποψηφιότητα του Σάντερς και ο σοσιαλιστική του «διάθεση» ήταν και ο λόγος που η ανάρτησή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του μουσικού και και front man του θρυλικού συγκροτήματος των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς. 

«Μπέρνι με δουλεύεις; (σ.σ. με περισσότερα «γαλλικά»); Εάν έχεις πειστεί από τη γραμμή Τραμπ, Μπόλτον, Έμπραμς, Ρούμπιο (σ.σ. τα γεράκια της διοίκησης Τραμπ), περί “ανθρωπιστικής παρέμβασης” και είσαι συνεργός στην καταστροφή της Βενεζουέλας, δεν είσαι αξιόπιστος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Ή, μπορεί και να είσαι, το ιδανικό ανδρείκελο του 1%». 

Προφανώς ο Γουότερς, όπως και πολλοί ακόμη που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, αντιλαμβάνονται το ξαφνικό ενδιαφέρον της Δύσης για το λαό της Βενεζούλας ως υποκριτικό και προσχηματικό - αφού ήρθε μετά από χρόνια δεινών και στερήσεων του λαούτ-  και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ως έναν «δούρειο ίππο». Έναν τρόπο για να καταφέρουν οι ΗΠΑ να εισβάλλουν - χωρίς όπλα αλλά με κλαδί ελιάς- στη Βενεζουέλα. Και ακόμη και εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό- αφού ο Μαδούρο έχει κλείσει τα σύνορα-  φαίνεται πως «ποντάρουν», στις αναταραχές που ήδη έχουν προκληθεί από πολίτες για να προσεγγίσουν τα φορτηγά με τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Αυτές θα μπορούσαν πιθανότητα να ανατρέψουν το  Μαδούρο και να επιτρέψουν την ανάληψη και της εξουσίας από τον φιλο-αμερικανό Χουάν Γκουαϊντό. 

Ο Γουότερς μάλιστα, χρησιμοποιώντας το hashtag #HandsOffVenezuela (δηλαδή κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα), έχει κάνει πολλές σχετικές αναρτήσεις για το θέμα. 

 

Μεταξύ αυτών και ένα ολιγόλεπτο, ενημερωτικό βίντεο για το «τι πραγματικά» συμβαίνει στη χώρα που απευθύνεται φυσικά στους αμερικανούς (που ως γνωστόν δεν τα πηγαίνουν καλά με την εξωτερική πολιτική) αλλά και γενικότερα σε όλους τους ακολουθους του. 

Ο Γουότερς, που ως γνωστόν είναι πολύ πολιτικοποιημένος και επίσης δεν μασάει τα λόγια του για κανένα λόγο, κάνει μια μικρή αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Αναφέρεται στην αποτυχημένη προσπάθεια των ΗΠΑ να ρίξουν πραξικοπηματικά τον Ούγκο Τσάβες και εξηγεί πως όταν ο στόχος τους δεν ευοδώθηκε ξεκίνησε η επιχείρηση του οικονομικού στραγγαλισμό της χώρας, με το πρόσχημα ότι η Βενεζουέλα αποτελεί «εχθρό» των ΗΠΑ . Όπως τονίζει μάλιστα αυτή τακτική ξεκίνησε από την εποχή που πρόεδρος ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα. 

Με τη χώρα να ασφυκτιά οικονομικά, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε με αποτέλεσμα οι πολίτες της Βενεζουέλας να υποφέρουν, όπως αναφέρει, εξαιτίας της αδυναμίας τους να αγοράσουν τρόφιμα, των διακοπών ρεύματος κλπ.

Αφού όμως και αυτή η μεθόδευση δεν είχε τον επιθυμητό στόχο, οι ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επιχειρούν και πάλι με ένα συγκαλυμμένο πραξικόπημα να διαλύσουν τη χώρα και να φέρουν στην εξουσία τη «μαριονέτα» τους, όπως αποκαλεί τον Γκουαϊντό.