Ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις

Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι.
Open Image Modal
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Δεδομένη θεωρείται σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών η μείωση της προκαταβολής φόρους εισοδήματος, προκειμένου να περιοριστεί το βάρος των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πληγή από την πανδημία. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα σενάρια και περιμένει πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις να πάρει και τα τελικά στοιχεία αναφορικά με τον τζίρο που κατέγραψαν οι επιχειρήσεις το κρίσιμο τρίμηνο του Μαρτίου, Απριλίου και Μαϊου.

Η μείωση του φόρου θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται, ανεξάρτητα εάν το υπουργείο Οικονομικών τις είχε εντάξει στον κατάλογο με τους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Αντίστοιχα, η μείωση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο ανεξάρτητα εάν έκαναν χρήση των μέτρων ενίσχυσης ή όχι. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών θα εντάξει κριτήρια προκειμένου το μέτρο να αφορά επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την καραντίνα, είτε εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας, είτε εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης του τζίρου τους.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια σχετικά με το τελικό ύψος της προκαταβολής που θα πληρώσουν τελικά οι επιχειρήσεις. Πιθανότερο φαίνεται η μείωση να διαμορφώσει το τελικό ύψος της προκαταβολής στο 50% ή στο 70% σε σχέση με σήμερα. Ως πρόταση εξετάζεται και το ενδεχόμενο το τελικό ύψος να συνδεθεί με το μέγεθος των απωλειών που κατέγραψε η κάθε επιχείρησης, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται να μην προκρίνεται ένα τέτοιο σενάριο.

Σημαντικό στοιχείο για την εφαρμογή της μειωμένης προκαταβολής θα είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη του τζίρου και των κερδών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Για αυτό και οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν τον Ιούλιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων, αλλά δεν θα έχει καταβληθεί η πρώτη δόση.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει το υπουργείο από τις δηλώσεις ΦΠΑ για το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα σχετικά με την πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων.

Με βάση αυτά τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών θα αποφασιστεί το τελικό ύψος της προκαταβολής που θα κλιθούν να καταβάλλουν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι. Ο τελικός λογαριασμός θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά της εφορίας μετά την υποβολή της δήλωσης εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ως προκαταβολή φόρου βεβαιώνεται το ποσό ίσο με 100% του φόρου που προκύπτει μόνο από την άσκηση επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας καθώς και τυχόν διαφοράς τεκμηρίων, αφού αφαιρεθούν τυχόν παρακρατηθέντες και προκαταβληθέντες φόροι. Ειδικά για όσους υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά η προκαταβολή ισούται με το 50%.

Για τον υπολογισμό της προκαταβολής δεν λαμβάνονται υπόψη οι φόροι των εισοδημάτων που προκύπτουν από άλλες πηγές ενώ όποιος υποβάλει δήλωση για πρώτη φορά, το ποσό της προκαταβολής περιορίζεται στο μισό.