Παιδιά που κλαίνε, ισοπεδωμένα κτίρια και νοσοκομεία γεμάτα πτώματα. Ο καταστροφικός σεισμός της Δευτέρας έμοιαζε οδυνηρά οικείος για τις Σύριες οικογένειες που υποφέρουν εδώ και σχεδόν 12 χρόνια από πολέμους, βομβαρδισμούς και εκτοπισμούς.
Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ έστειλε τους Σύρους πανικόβλητους στους δρόμους στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί έχουν ήδη αφήσει πολλά τραύματα τον πληθυσμό αλλά και συνάμα έχουν αποδυναμώσει τα θεμέλια των περισσοτέρων κτιρίων.
Στη Γίνδαρο, πόλη στην επαρχία του Χαλεπίου που ελέγχεται από τους αντάρτες, ένας σωρός από μπετόν, ράβδους από χάλυβα και δέματα ρούχων υπάρχει εκεί όπου κάποτε βρισκόταν ένα πολυώροφο κτίριο.
«Ζούσαν 12 οικογένειες εκεί. Δεν βγήκε ούτε μία ζωντανή. Ούτε μία», είπε στο Ρόιτερς ένας αδύνατος νεαρός άνδρας, με τα μάτια του ορθάνοιχτα από το σοκ και το χέρι του δεμένο.
«Ανασύραμε ανθρώπους μόνοι μας στις τρεις τα ξημερώματα», είπε, με την ανάσα του να αχνίζει στον κρύο αέρα του χειμώνα καθώς μιλούσε.
Νεαροί με τα γυμνά τους χέρια, αναζητούν μέσα στα συντρίμμια επιζώντες και χτυπούν με σφυριά πλάκες από μπετόν για να τις σπάσουν μέσα στα χαλάσματα. Bαθουλωμένα ντεπόζιτα και φωτοβολταϊκά πάνελ είχαν γκρεμιστεί από τις στέγες και προσγειωθεί στο παγωμένο έδαφος.
Tα Λευκά Κράνη, μια υπηρεσία διάσωσης που ιδρύθηκε σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανθρώπων που τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς, ανέφεραν ότι τουλάχιστον 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βορειοδυτική Συρία η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Στην επικράτεια που ελέγχεται από την κυβέρνηση, αξιωματούχοι ανέφεραν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 300 και περισσότερους από 1.000 τραυματίες.
″Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να σώσουμε τις ζωές όσων βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Ακόμα κι αν οι ομάδες μας είναι εξαντλημένες, δεν έχουμε χρόνο να ξεκουραστούμε”, δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο επικεφαλής των Λευκών Κρανών, Ραέντ αλ-Σαλέχ.
Είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια των ετών είχαν αφήσει τα κτίρια δομικά ευάλωτα και έτσι «κατέρρευσαν αμέσως», οδηγώντας τελικά σε περισσότερους θανάτους.
Παγωνιά και τραυματίες στα πατώματα αυτοσχέδιων νοσοκομείων
Εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία έχουν μείνει ευάλωτοι από τον πόλεμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία αναφέρουν ότι 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή έχουν εκτοπιστεί και 1,8 εκατομμύρια ζουν σε καταυλισμούς.
Οι ομάδες διάσωσης εργάζονται εδώ και χρόνια για να σώσουν ανθρώπους από τους βομβαρδισμούς και τις εναέριες επιδρομές των συριακών κυβερνητικών ή των ρωσικών δυνάμεων που συχνά χτυπούν την ίδια τοποθεσία πολλές φορές, διακινδυνεύοντας τις ζωές των παραϊατρικών.
«Τουλάχιστον τώρα, κανείς δεν πρόκειται να μας βομβαρδίσει καθώς εργαζόμαστε», είπε ο Σαλέχ.
Ωστόσο, η χειμωνιάτικη παγωνιά πρόσθεσε μια άλλη πρόκληση για τους διασώστες, οι οποίοι είπαν ότι οι οικογένειες έχουν μείνει εκτεθειμένες σε υπό του μηδενός θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις.
Στην ύπαιθρο της επαρχίας Ιντλίμπ, ο σεισμός κατέστρεψε τις πρόχειρες δομές που είχαν δημιουργηθεί σε καταυλισμούς εκτοπισμένων που φιλοξενούν Σύριους που είχαν πολεμήσει στον πόλεμο όλα αυτά τα χρόνια, είπε ο Aχμάντ αλ-Σεϊχ, κάτοικος μιας κοντινής συνοριακής πόλης.
Πιο δυτικά, το κύριο νοσοκομείο στην πόλη Αφρίν που ελέγχεται από τους αντάρτες ήταν γεμάτο από τραυματίες κατοίκους που σφαδάζουν στο έδαφος και γυναίκες που πάσχιζαν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους μέσω τηλεφώνου καθώς οι γραμμές ήταν κλειστές.
(ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ)
Οι γιατροί έκλειναν με φερμουάρ μαύρες σακούλες σε ένα αιματοβαμμένο πάτωμα καθώς τα βρέφη ούρλιαζαν στο βάθος.
″Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονταν παντού. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος”, δήλωσε ο κάτοικος του Αφρίν, Ιμπραήμ Ομπάιντ. ”Η κατάσταση είναι τόσο τραγική. Υπάρχει τόσος φόβος. Αισθανόμαστε ακόμα τις σεισμικές δονήσεις”.