Ο Σέρτζιο Γκαμπερίνι δημιούργησε το πρώτο υποβρύχιο κήπο, αυτή είναι η ιστορία του

Εναι ο ιδρυτής της Nemo’s Garden.
Open Image Modal
.
Nemo’s Garden
Open Image Modal
.
Credit: Nemo's Garden

Το 2013, ο Ιταλός αυτοδύτης και κηπουρός Σέρτζιο Γκαμπερίνι αποφάσισε να δει αν θα μπορούσε να καλλιεργήσει βασιλικό σε ένα πλαστικό μπαλόνι κάτω από το νερό. Το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία και έτσι αποφάσισε να βουτήξει βαθύτερα στον κόσμο της υποβρύχιας γεωργίας.

Σήμερα, ο Γκαμπερίνι είναι ο ιδρυτής της Nemo’s Garden, μιας startup που χρησιμοποιεί «βιόσφαιρες» στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας για να καλλιεργήσει μια ποικιλία φυτών, εισάγοντας τον κόσμο σε ένα νέο είδος γεωργίας.

Ο υποβρύχιος κήπος: Οι έξι «βιόσφαιρες» του Nemo’s Garden είναι πλαστικοί θόλοι γεμάτοι αέρα περίπου δύο μέτρα πλάτους. Καθεμία είναι αγκυρωμένη στον βυθό της θάλασσας με αλυσίδες και βίδες έτσι ώστε να κάθεται μεταξύ 4.8 και 10.9 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το φως του ήλιου θερμαίνει τον αέρα στις βιόσφαιρες, αναγκάζοντας το αλμυρό νερό από κάτω να εξατμιστεί και να συμπυκνωθεί ως γλυκό νερό στο πλαστικό εσωτερικό των θόλων. Αυτό το νερό στάζει στη συνέχεια στα φυτά στον υποβρύχιο κήπο, τα περισσότερα από τα οποία καλλιεργούνται υδροπονικά.

Open Image Modal
.
Credit: Nemo's Garden

Οι βιόσφαιρες είναι εξοπλισμένες με κάμερες και αισθητήρες που επιτρέπουν στους ερευνητές του Nemo’s Garden να παρακολουθούν τα επίπεδα CO2, την υγρασία, τη θερμοκρασία και πολλά άλλα από έναν πύργο ελέγχου στην ακτογραμμή. Υπάρχει επίσης ενδοεπικοινωνία για επικοινωνία με δύτες στους θόλους.

Οι ηλιακοί συλλέκτες στην οροφή του πύργου ελέγχου τροφοδοτούν τους ανεμιστήρες που δημιουργούν ροή αέρα μέσα στις βιόσφαιρες και επειδή η θερμοκρασία μέσα και έξω από τους θόλους είναι σταθερή, δεν χρειάζεται να δαπανηθεί ενέργεια στα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης που απαιτούνται για τα παραδοσιακά θερμοκήπια.

Ο υποβρύχιος κήπος δεν απαιτεί φυτοφάρμακα, καθώς τα παράσιτα δεν μπορούν να φτάσουν στα φυτά, και παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα, το Nemo’s Garden σημειώνει στον ιστότοπό του ότι οι συνθήκες υψηλότερης πίεσης κάτω από το νερό φαίνεται να βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν πιο γρήγορα.

Open Image Modal
.
Credit: Nemo's Garden

Κοιτάζοντας μπροστά: Από τότε που ο Γκαμπερίνι είχε για πρώτη φορά την ιδέα να δημιουργήσει το Nemo’s Garden, η startup προσπάθησε να καλλιεργήσει περισσότερους από 50 τύπους φυτών υποβρύχια, τροποποιώντας επιμελώς τις βιόσφαιρες στην πορεία για να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης.

«Αντιμετωπίσαμε πολλαπλές προκλήσεις στην ανάπτυξη της βιόσφαιρας», δήλωσε ο διευθυντής του έργου Γκαμπριέλε Κούτσια. «Πρώτον και κύριον, δεν υπάρχει βιβλιογραφία - δεν υπάρχει κανείς που να έχει κάνει κάτι τέτοιο».

Το Nemo’s Garden είναι πλέον έτοιμο να μεταβεί από την ερευνητική φάση ανάπτυξης στη βελτιστοποίηση των βιόσφαιρών του για εκβιομηχάνιση, με στόχο την ανάπτυξη των δομών εκτός ακτών σε όλο τον κόσμο.

Open Image Modal
.
Credit: Nemo's Garden

Για να κάνει το άλμα, η startup εκμεταλλεύεται τώρα την τεχνολογία «ψηφιακής δίδυμης» που αναπτύχθηκε από τον βιομηχανικό γίγαντα Siemens για να προσομοιώσει με ακρίβεια κάθε πτυχή του υποβρύχιου κήπου της.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί περίπλοκοι νόμοι της φυσικής που αλληλεπιδρούν με τις εγκαταστάσεις μας που είναι πολύ δύσκολο να τους φανταστεί κανείς», είπε ο Λούκα οΓκαμπερίνι, γιος του Σέρτζιο και συνιδρυτής του Nemo’s Garden.

«Στην προσομοίωση, μπορούμε να τα προβλέψουμε και μπορούμε να τα λάβουμε όλα υπόψη ταυτόχρονα».

«Μέχρι τώρα παρακολουθούσαμε την ανάπτυξη και την υγεία των φυτών μας με πολύ παραδοσιακό τρόπο», συνέχισε. «Η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη θα το ενισχύσουν απίστευτα».

 

Η ουσία: Ακόμη και με όλες τις δυνατότητες βελτιστοποίησης που προσφέρει η τεχνολογία, ο Σέρτζιο Γκαμπερίνι παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το προϊόν που καλλιεργείται στις βιόσφαιρες της startup του να ανταγωνίζεται οικονομικά τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Ωστόσο, ελπίζει ότι η βιωσιμότητα του συστήματος θα είναι αρκετή για να προσελκύσει πελάτες.

«Η τιμή για τα φυτά βασιλικού μας δεν θα είναι ποτέ συγκρίσιμη με αυτή που πληρώνετε σε ένα σούπερ μάρκετ», είπε στο Modern Farmer.

Πηγή: Freethink