Μέχρι τη νύχτα του Δεκαπενταύγουστου ο λόφος του Φιλοπάππου μετρούσε τραυματίες. Ο 25χρονος φοιτητής είναι ο πρώτος άνθρωπος που χάνει την ζωή του εκεί – κι αν ο λόφος παραμείνει σκοτεινός, είναι πιθανό να μην είναι ο τελευταίος.
Στα 700 στρέμματα του Φιλοπάππου, εκτός από τους χιλιάδες τουρίστες και τους Ελληνες περιπατητές, τον τελευταίο χρόνο κυκλοφορούν και συμμορίες κακοποιών, οι οποίοι δρουν όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, ληστεύοντας - και μερικές φορές βιάζοντας – κυρίως ανύποπτους τουρίστες και νεαρά ζευγάρια που σκαρφαλώνουν στα βραχάκια του λόφου.
Στο έλεος των κακοποποιών
Οι συνεχείς συλλήψεις, προσαγωγές και τα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, καθώς ο λόφος του Φιλοπάππου παραμένει σκοτεινός και ουσιαστικά αφύλακτος.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι ληστείες συμβαίνουν κυρίως τη νύχτα, από τις 9 το βράδυ έως τις 3 τα ξημερώματα και πολλαπλασιάζονται τα σαββατοκύριακα. Εκτός από τον λόφο του Φιλοπάππου, οι ληστές δρουν στον Αρειο Πάγο και στις οδούς Δ. Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου. Κινούνται συνήθως σε ομάδες 3-4 ατόμων και είναι οπλισμένοι με μαχαίρια, σουγιάδες ή σπασμένα μπουκάλια.
Μία τέτοια ομάδα, οπλισμένη με μαχαίρια, επιτέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον 25χρονο φοιτητή και στη νεαρή φίλη του από την Πορτογαλία. Ο Ελληνας φοιτητής σπούδαζε στην Αγγλία, είχε έρθει για διακοπές έως το τέλος Αυγούστου και έμενε στο πατρικό του, στα βόρεια προάστια. Το ζευγάρι έκανε βόλτα στου Φιλοπάππου και κάποια στιγμή ανέβηκε στα βραχάκια, όπου λίγο πριν τις 11 το βράδυ, δέχθηκε την επίθεση των τριών ληστών.
Το σχέδιο της Αστυνομίας
Το ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακρόπολης, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Ανοιξη, προβλέπει 24ωρες περιπολίες από πεζούς αστυνομικούς, μέλη της Ομάδας ΔΙΑΣ, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας με πολιτικά – μέχρι και ποδηλάτες αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί, για να φτάνουν σε περισσότερα σημεία του λόφου. Παράλληλα, προβλέπει την παραμονή στην περιοχή και μιας Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, με εντολή να μην “απομακρύνεται από την περιοχή παρά μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις και υπό την προϋπόθεση αντικατάστασής της από άλλες δυνάμεις”.
Παρ′ όλα αυτά, οι συμμορίες των ληστών εξακολουθούν να λυμαίνονται την περιοχή - κι από το βράδυ της 15ης Αυγούστου έχουν στο ενεργητικό τους και έναν νεκρό.
Εκτός από τους αστυνομικούς, η περιοχή φυλάσσεται και από τους αρχαιοφύλακες της Εφορείας Αθηνών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα, όμως, με την κα. Μαρία Ντούρου, υπεύθυνη του λόφου Φιλοπάππου, η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και δεν μπορεί να διαθέσει αρχαιοφύλακες καθ′ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Περιπολίες στο σκοτάδι
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η αστυνόμευση του Φιλοπάππου είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, που γίνεται ακόμα χειρότερη τη νύχτα. Η έκταση είναι πολύ μεγάλη, οι κακοποιοί έχουν πολλές οδούς διαφυγής και από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη και μετά, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να κινούνται πεζοί. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το μαύρο σκοτάδι που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος των 700 στρεμμάτων της περιοχής, είναι προφανές ότι ο λόφος του Φιλοπάππου είναι ιδεώδες λημέρι για κάθε είδους κακοποιούς.
Ο φωτισμός του λόφου είναι αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων, αλλά όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αποστολόπουλος, αρμόδιος για τεχνικές υπηρεσίες, “δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα μέχρι σήμερα”.
“Σε λόφους με δάσος δεν είναι πρακτικά δυνατό να φωτίζεται κάθε σημείο...” υποστηρίζει ο κ. Αποστολόπουλος. “Σε αυτή τη φάση ασχολούμεθα εντατικά με τον φωτισμό του Λυκαβηττού και του Πεδίου του Αρεως, στο οποίο η προσπάθεια εξελίχθηκε σε δυσάρεστη περιπέτεια. Παραβατικά στοιχεία γκρέμιζαν κάθε βράδυ ο,τι φτιάχναμε το πρωί! Οι δε εργάτες έφτασαν σε σημείο να μου δηλώσουν ότι δεν δουλεύουν χωρίς αστυνομική συνοδεία...”
Τα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού και οι αντιδράσεις των κατοίκων
Το 2002, στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, το υπουργείο Πολιτισμού επιχείρησε να περιφράξει και τα 700 στρέμματα του λόφου Φιλοπάππου, να τοποθετήσει φυλάκια και να επιτρέψει την είσοδο του κοινού κατά την διάρκεια συγκεκριμένων ωρών και με εισιτήριο. Τα σχέδια αυτά εμποδίζουν μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι “η είσοδος στον μεγαλύτερο και ομορφότερο δημόσιο χώρο της Αθήνας πρέπει να παραμείνει ελεύθερη και δωρεάν για όλους, μέρα και νύχτα”.
Μόνο που τη νύχτα, ο μεγαλύτερος και ομορφότερος δημόσιος χώρος της πόλης μετατρέπεται στον μεγαλύτερο και σκοτεινότερο τόπο εγκλήματος.
Ο σκοτεινός λόφος του Φιλοπάππου
Ο σκοτεινός λόφος του Φιλοπάππου