Ο σωστός τρόπος για να διατηρήσουμε τα τρόφιμα στην κατάψυξη εν μέσω καραντίνας

Και ποιές τροφές -που δεν φανταζόμαστε- φυλάσσονται στην κατάψυξη.
Open Image Modal
dejankrsmanovic via Getty Images
Various frozen food in freezer, illuminated details.

Ο τρόπος που κάναμε τις αγορές μας στο σούπερ μάρκετ έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μαζί και η συνήθεια να το επισκεφτόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού η ζωή μας διέπεται από τον κανόνα, «Μένουμε Σπίτι».

Στόχος πλέον είναι τα τρόφιμα που αγοράζουμε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Για να κάνουμε την ζωή μας λίγο πιο εύκολη, η HuffPost προτείνει μία λίστα με τρόφιμα τα οποία μπορούμε να καταψύξουμε και μαζί κάποιες καλές ιδέες που θα μας λύσουν τα χέρια. . 

Γιατί καταψύχουμε τα τρόφιμα

Κατ′ αρχάς, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην κατάψυξη σταματάει ο χρόνος. Με άλλα λόγια, δεν αλλοιώνεται η τροφή και τα περισσότερα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν, άρα μαζί με τις τροφές παγώνουμε και την δράση των παθογόνων οργανισμών.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

Η κατάψυξη πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία στους -18C.

Το φαγητό πρέπει να έχει μαγειρευτεί την ίδια μέρα και όχι να έχει μείνει δύο  ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου.

Τη στιγμή που βάζουμε το φαγητό στην κατάψυξη δεν πρέπει να είναι ζεστό, αλλά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε κατάλληλα σκεύη που κλείνουν με ασφάλεια και σε καμιά περίπτωση δεν αφήνουμε το φαγητό εκτεθειμένο στον παγωμένο αέρα της κατάψυξης. Πάνω στα εκτεθειμένα σημεία δημιουργούνται κρύσταλλοι νερού που αφαιρούν σταδιακά την υγρασία από το φαγητό στην οποία κρύβεται η γεύση του.

Είναι προτιμότερο να καταψύξουμε το φαγητό σε μικρά μπολ -σε ατομικές μερίδες- έτσι ώστε να το αποψύξουμε πιο γρήγορα και στην ποσότητα ακριβώς που χρειαζόμαστε.

Δεν καταψύχουμε φαγητό το οποίο έχουμε παρασκευάσει από κατεψυγμένη και αποψυγμένη πρώτη ύλη (π.χ. φασολάκια λαδερά που φτιάξαμε από κατεψυγμένα λαχανικά ή παστίτσιο από κατεψυγμένο κιμά που αποψύξαμε κλπ).

Δεν ξεχνάμε να κολλήσουμε στο μπολ ετικέτα με το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης. Έτσι θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τόσο τι είχαμε τοποθετήσει στην κατάψυξη, όσο και μέχρι πότε μπορούμε να το καταναλώσουμε με ασφάλεια.

Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Δεν παύει να είναι ασφαλές, απλά όσο μένει στον πάγο, χάνει την θρεπτική του αξία και τη γεύση του.

Καλό είναι να καταναλώνεται εντός 3-4 εβδομάδων και όχι σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τροφές που μπορούμε να βάλουμε στην κατάψυξη

Αυγά: Ξεχωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια.

Γάλα: Μικρότερες ποσότητες παγώνουν καλύτερα και δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να ξεπαγώσουν. Μία καλή ιδέα είναι να βάλουμε γάλα σε παγοθήκες.

Τυρί: Το τριμμένο τυρί παγώνει εξαιρετικά και δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουμε όλη την ποσότητα, παρά μόνο αυτή που χρειαζόμαστε.

Βότανα: Τα φρέσκα βότανα, όπως μαϊντανός, δυόσμος, βασιλικός, δενδρολίβανο και άλλα. Πώς; Τα κόβουμε, τα βάζουμε σε παγοθήκες και προσθέτουμε λίγο νερό.

Λαχανικά: Τα μέρη που συνήθως αφαιρούσαμε από τα λαχανικά και που μέχρι τώρα νομίζαμε πως είναι άχρηστα, όπως οι «κεφαλές» και οι «ουρές», μπορούν κάλλιστα να μπουν σε μία σακούλα που κλείνει αεροστεγώς και να τοποθετηθεί με την σειρά της στην κατάψυξη. Μόλις αυτή γεμίσει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κομμάτια αυτά για να κάνουμε ζωμό.

Ψωμί: Μία καλή ιδέα είναι να το κόψουμε σε φέτες πριν το βάλουμε στην κατάψυξη. Οταν θέλουμε να κάνουμε τοστ, για παράδειγμα, απλά το βγάζουμε, το χτυπάμε από πάνω σε ένα ξύλο κοπής, και έχουμε τις φέτες που χρειαζόμαστε.

Πως κάνουμε απόψυξη

Δεν αποψύχουμε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματιού. Η απόψυξη γίνεται πάντα μέσα στο ψυγείο ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, στο φούρνο μικροκυμάτων στο πρόγραμμα «defrost».

Βεβαιωνόμαστε πως το φαγητό μας έχει αποψυχθεί πλήρως πριν το μαγείρεμα.

Το μερικώς αποψυγμένο φαγητό μπορεί να μην μαγειρευτεί ομοιόμορφα, που σημαίνει ότι τα επιβλαβή βακτήρια θα μπορούσαν να επιβιώσουν κατά τη διαδικασία μαγειρέματος. Αφού αποψυχθεί, πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 24 ώρες.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.