Tο ότι ο Stephen King μισούσε τη «Λάμψη» του Κιούμπρικ το ξέραμε - το έχει δηλώσει αμέτρητες φορές, από τότε που κυκλοφόρησε η ταινία το 1980 (η οποία είναι βασισμένη σε ένα από τα πιο ευπώλητα βιβλία του). Το ότι τον ενοχλεί τόσο πολύ ώστε να αποτελέσει αφορμή για το νέο του βιβλίο, είναι κάτι πρωτότυπο - παρόλα αυτά, τα καλύτερα έργα είναι βγαλμένα από τη ζωή, έτσι δεν είναι;
Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο το «The Outsider», ο King ξεκινά να συστήνει έναν από τους βασικούς χαρακτήρες με το να την βάζει να παρακολουθεί την ταινία Paths of Glory του Stanley Kubrick, γιατί, όπως η ίδια λέει στο βιβλίο, «είναι καλύτερη από τη ”Λάμψη”».
Είναι παράξενο που υπάρχει αυτή η αντιγνωμία μεταξύ συγγραφέα και σκηνοθέτη, καθώς «Η Λάμψη» θεωρείται ένα από τα καλύτερα θρίλερ που έχουν γυριστεί ποτέ, παρόλο που ο King δεν σταμάτησε ποτέ να το λοιδορεί.
Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν, θεωρεί ότι ο χαρακτήρας της Wendy την οποία υποδύεται η Shelley Duvall, είναι «ένας από τους πιο μισογυνιστικούς χαρακτήρες που έχουν αποτυπωθεί στη μεγάλη οθόνη», έχει περιγράψει τον Kubrick ως έναν άνθρωπο «που σκέφτεται πολύ και αισθάνεται πολύ λίγο» και το ίδιο το έργο ως «μια μεγάλη, πανέμορφη Κάντιλακ χωρίς μηχανή».
Έχει επίσης εκφραστεί ενάντια στον Jack Nicholson: «Όταν βλέπουμε πρώτη φορά τον Jack, είναι στο γραφείο του Κου Ullman, του διευθυντή του ξενοδοχείου, και είναι ήδη παρανοϊκός. Στην ταινία απλώς βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην τρέλλα του. Στο βιβλίο ωστόσο, είναι ένας άνθρωπος που παλεύει να παραμείνει λογικός και στο τέλος το χάνει. Αυτή είναι μια τραγωδία. Στην ταινία, δεν υπάρχει τραγωδία, γιατί δεν βλέπουμε καμιά κλιμάκωση και ουσιαστική αλλαγή».
Παρ′ όλα αυτά, έχει πει για τον Kubrick ότι είναι ένας «απίστευτα έξυπνος τύπος, που έχει γυρίσει κάποιες ταινίες που έχουν μεγάλη σημασία για μένα».
Ένας, όμως, άνθρωπος που σίγουρα δεν έχει σημασία για τον συγγραφεά, είναι ο πρόεδρος της Αμερικής Donald Trump.
Ο Stephen King, η Margaret Atwood αλλά και ο Morgan Freeman (αμέσως πριν τις κατηγορίες) βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης για το γκαλά λογοτεχνίας του PEN.
Όπως είπε ο King στους 1.000 περίπου παρόντες επισκέπτες, «Οι άνθρωποι που γράφουν βιβλία -και, εξίσου σημαντικοί, αυτοί που τα διαβάζουν- είναι το κύριο αντίβαρο σε αυτούς με παρωπίδες και πικρία».
Με παρόντες διάφορες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και του Michael Douglas και της Catherine Zeta-Jones, είπε: «Πολλοί από αυτούς που είναι σε θέση ισχύος σήμερα, η πνευματική τους φτώχεια εκφράζεται καλύτερα σε αυτή την καμμένη γη που είναι γνωστή ως Twitter, οπού η καθαρή σκέψη και η ευγένεια συνήθως αντικαθίσταται από σχολικού-τύπου νταηλίκια - για να μη μιλήσω για την έλλειψη ορθογραφίας και την κακή γραμματική».