Ο Στόλτενμπεργκ καλωσορίζει επίσημα τη Σουηδία στο NATO: «Ένας για όλους και όλοι για έναν»

Με την έπαρση της σουηδικής σημαίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η Σουηδία έγινε και τυπικά επίσημο μέλος της Βορειατλαντικής συμμαχίας.
Open Image Modal
Στην Έδρα του ΝΑΤΟ λίγο πριν την έπαρση της σουηδικής σημαίας. Από τα αριστερά προς τα δεξιά Η πριγκίπισσα Βικτώρια, ο Σουηδός πρωθυπουργός
Ουλφ Κίρστερσον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ
via Associated Press

Με την τελετή έπαρσης της σουηδικής σημαίας για πρώτη φορά στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (11 Μαρτίου 2024), η Σουηδία έγινε και τυπικά ο 32ος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί στις 7 Μαρτίου, η κατάθεση του εγγράφου προσχώρησής της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον.

«Είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καλωσορίζοντας τη Σουηδία ως το 32ο μέλος της Συμμαχίας, παρουσία του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον και της πριγκίπισσας της Σουηδίας Βικτώρια και πρόσθεσε:

«Η Σουηδία απολαμβάνει πλέον την προστασία του άρθρου 5, την πλήρη εγγύηση για την ελευθερία και την ασφάλεια των μελών της. Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κάνει τη Συμμαχία και τη Σουηδία πιο ασφαλείς και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο. Όλοι για έναν και ένας για όλους!»

Ετσι η σημαία της Σουηδίας, υπό τη συνεχή βροχή, υψώθηκε για να ενωθεί με τις σημαίες των άλλων 31 συμμάχων, ενώ ακούστηκε ο σουηδικός εθνικός ύμνος και ο ύμνος του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, όπως ενημερώνει το ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκαν τελετές έπαρσης των σημαιών στη Συμμαχική Διοίκηση Επιχειρήσεων (SHAPE) στη Μονς (Βέλγιο) και στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια (Ηνωμένες Πολιτείες).

 

Στεκόμενος δίπλα στον Σουηδό Πρωθυπουργό Ουλφ Κίρστερσον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι: «Η προσχώρηση της Σουηδίας δείχνει και πάλι ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή. Κανείς δεν μπορεί να την κλείσει. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δικό του δρόμο, και όλοι μας επιλέγουμε το δρόμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Υπογράμμισε της ικανότητες της Σουηδίας στον τομέα της Άμυνας και επεσήμανε ότι έχει αυξήσει τις δαπάνες της για την άμυνα στο 2% το οποίο είναι και το όρο για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον ο γγ του ΝΑΤΟ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν η Ουκρανία θα γίνει και αυτή μέλος του ΝΑΤΟ απάντησε ότι  δεν τίθεται θέμα για το εάν θα γίνει αλλά για το πότε. «Η Ουκρανία είναι κοντά στην ένταξη όσο ποτέ άλλοτε» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό ήταν και το στρατηγικό λάθος του Πούτιν ο οποίος ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ, καθώς απαιτούσε να υπογράψουμε συμφωνία ότι δεν θα προσχωρήσουν στη Συμμαχία άλλα κράτη. Με την εισβολή στην Ουκρανία πέτυχε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός, σε μια επίδειξη εθνικής ενότητας, συνοδευόταν από υπουργούς της κυβέρνησής του, την πριγκίπισσα της Σουηδίας αλλά και από έξι πολιτικούς ηγέτες της χώρας.

 

 

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη θα είναι τα καθοδηγητικά φώτα της Σουηδίας ως μέλους του ΝΑΤΟ. Θα μοιραστούμε τα βάρη, τις ευθύνες και τους κινδύνους με τους συμμάχους μας επισημαίνοντας ότι η κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή μας ποτέ δεν ήταν τόσο σοβαρή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε και σημείωσε ότι η Ρωσία θα παραμείνει απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια στο ορατό μέλλον.

Open Image Modal
via Associated Press

Ο Κίρστερσον διαβεβαίωσε ότι την υποστήριξή της Σουηδίας στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία αγωνίζεται γενναία για τη δική της ελευθερία, αλλά υπερασπίζεται και την ευρωπαϊκή ελευθερία», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα προετοιμάζεται χρόνια για αυτή τη στιγμή και σήμερα «επέστρεψε σπίτι... στο σπίτι των συνεργαζόμενων χωρών για τη δημοκρατία» ευχαριστώντας όλους του συμμάχους «τους οποίους διαλέξαμε και οι  οποίοι μας επέλεξαν» όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος της Συμμαχίας. Είχε υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2022 λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα αίτηση είχε καταθέσει και η Σουηδία η οποία ωστόσο χρειάστηκε να περιμένει δύο χρόνια για την επικύρωση της ένταξής της με σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία προκειμένου η τελευταία να άρει το βέτο της διαπραγματευόμενη  από την πλευρά της οφέλη και πιο συγκεκριμένα την αναβάθμισή της πολεμικής της αεροοπορίας από τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ