Τη δημιουργία επιτροπής που θα υπάγεται στον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα είναι υπεύθυνη προκειμένου να μη... ξεγλιστρούν σε θέσεις γραφείου αστυνομικοί, εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας.
Στο περιθώριο συνάντησης του τελευταίου με Δημάρχους της παραλιακής ζώνης της Αττικής με θέμα την εγκληματικότητα, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε την ανάγκη για ένταση της αστυνόμευσης και της εξοικονόμησης αστυνομικών που βρίσκονταν μέχρι σήμερα σε φρουρές επισήμων. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να μην αποσπώνται σε θέσεις γραφείου αστυνομικοί, ο κ. Τόσκας απάντησε ότι «θα υπάρξει έλεγχος ονομαστικός από επιτροπή υπό τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας (κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο), αλλά μπορεί και οποιοσδήποτε να λάβει γνώση αυτών των καταστάσεων, έτσι ώστε να μην φύγει κάποιος από την ασφάλεια κάποιου προσώπου και πάει σε κάποιο γραφείο».
Ο υπουργός συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη με τους δημάρχους Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, Βάρης –Βούλας –Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλο, Ελληνικού –Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο και Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου.
Μετά το πέρας της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε «σε πολύ καλό κλίμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Τόσκας, έγιναν ερωτήσεις προς τον υπουργό από δημοσιογράφους.
«Συζητήσαμε τα προβλήματα της αστυνόμευσης στην Νοτιοανατολική περιοχή και πάρθηκαν αποφάσεις σε ό,τι αφορά ορισμένα επιμέρους ζητήματα και κλείσαμε ραντεβού για μετά από ένα μήνα, για τις 15 Μαΐου, ώστε να κάνουμε έναν απολογισμό, να δούμε τί διορθώθηκε και τί δεν διορθώθηκε και να προχωρήσουμε σε διορθωτικές κινήσεις. Με τέτοια διάθεση συνεργαζόμαστε με τους Δήμους. Όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα, όλοι ζούμε τις ίδιες καταστάσεις και με τέτοια αντίληψη, εποικοδομητική, το κράτος μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργάζεται για να διορθώσουμε καταστάσεις», δήλωσε ο κ. Τόσκας.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «καταγράφηκαν, αναγνωρίστηκαν τα προβλήματα και θα γίνουν προσπάθειες να υλοποιηθούν λύσεις εντός μηνός. Σε ένα μήνα θα είμαστε εδώ για το αν αυτά τα οποία εντοπίσαμε μπορούν να λυθούν και, αν χρειαστεί, θα ξαναγίνεται ανά μήνα η συνάντηση για να δίνουμε λύσεις και να μη μείνουν τα πράγματα μόνο στη θεωρία».
Σε ερώτηση που ακολούθησε για την εξοικονόμηση αστυνομικών από τις φρουρές επισήμων ο κ. Τόσκας σημειώσε ότι «για πρώτη φορά πέρσι 450 άτομα έφυγαν από αυτήν την ασφάλεια προσώπων και πήγαν στην αστυνόμευση και χθες αποφασίστηκε 800 άτομα, 800 συγκεκριμένα άτομα, να φύγουν από την ασφάλεια προσώπων και χώρων, για να ενισχύσουν την αστυνόμευση των Δήμων, την αστυνόμευση της Αττικής. Η υλοποίηση αυτού του μέτρου θα γίνει τις επόμενες μέρες, θα γίνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος. Για τους 800 αστυνομικούς θα υπάρξει έλεγχος ονομαστικός από επιτροπή υπό τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας, αλλά μπορεί και οποιοσδήποτε να λάβει γνώση αυτών των καταστάσεων, έτσι ώστε να μην φύγει κάποιος από την ασφάλεια κάποιου προσώπου και πάει σε κάποιο γραφείο».
Για το περίγραμμα των μέτρων για την Νοτιοανατολική Αττική πρόσθεσε ότι «συζητήθηκαν επιμέρους μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια της παραλιακής περιοχής η οποία έχει ιδιαίτερη κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ένα μεγάλο μέρος των πολιτών από άλλες περιοχές πάνε για μπάνιο ή για να διασκεδάσουν σε αυτές τις περιοχές. Θα ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα με κάποιους αστυνομικούς από αυτούς που θα φύγουν από την ασφάλεια προσώπων, θα συνεργαστούμε με τους Δήμους στα θέματα των περιπολικών και των μοτοσυκλετών της διοικητικής μέριμνας και θα δοθούν επιπλέον οδηγίες στην συνέχεια στους υπηρεσιακούς αξιωματικούς, προκειμένου να μην διαρρέει προσωπικό για άλλες υποχρεώσεις της Αστυνομίας και να παραμένει το προσωπικό για την ασφάλεια της περιοχής».
Όσο για τις ελλείψεις της ΕΛ.ΑΣ. στο στόλο της ο κ. Τόσκας εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι «από το 2004 ελάχιστα οχήματα έχουν μπει στο στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας. Εμείς κάνουμε προσπάθειες με ευρωπαϊκά χρήματα. Πήραμε πρόσφατα από ό,τι είδατε αρκετά λεωφορειάκια της Αστυνομίας. Θα πάρουμε τους επόμενους μήνες, έναν αριθμό, γύρω στα 450 οχήματα. Ως το 10.000 που είναι ο συνολικός αριθμός, σε όλη την Ελλάδα, των οχημάτων της αστυνομίας, χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες και περισσότερα χρήματα, αλλά αξιοποιούμε κάθε πόρο προκειμένου να βελτιώσουμε καταστάσεις που είχαν συσσωρευτεί για πάρα πολλά χρόνια».
«Οι πιέσεις μας απέδωσαν καρπούς»
«Επιτέλους οι ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ αποδεσμεύονται από τα σταθερά σημεία», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Β/Α Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιώς. Στο κείμενό τους σημειώνουν ακόμα ότι «οι πιέσεις μας, προς πάσα κατεύθυνση, με επιχειρήματα για την φύλαξη στόχων με συνέπεια την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού από μάχιμες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ για την προστασία του πολίτη στις γειτονιές, επιτέλους απέφερε καρπούς».
Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση τεσσάρων ενώσεων αστυνομικών υπαλλήλων:
Ένα πάγιο αίτημα των Ενώσεών μας και του Συνδικαλιστικού κινήματος, για αποδέσμευση Αστυνομικών δυνάμεων από σταθερούς ευπαθείς στόχους, γίνεται πράξη.
Οι πιέσεις μας, προς πάσα κατεύθυνση, με επιχειρήματα για την φύλαξη στόχων με συνέπεια την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού από μάχιμες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ για την προστασία του πολίτη στις γειτονιές, επιτέλους απέφερε καρπούς και με το από 12-04-2018 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, 700 Αστυνομικοί αποδεσμεύονται από καθήκοντα ασφαλείας προσώπων και 100 από υπηρεσίες σε επιτελικά γραφεία.Επιτέλους οι ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ αποδεσμεύονται από τα σταθερά σημεία. Καλωσορίζουμε λοιπόν, το «πολιτικό σύστημα» στην καθημερινή πραγματικότητα. Χρειάστηκαν βέβαια αρκετές πιέσεις, αρκετά δημοσιεύματα, κατακραυγή από την κοινή γνώμη, τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Κυριάκου, ώστε όλοι οι αρμόδιοι να αποδεχτούν ότι δεν ήταν «fake news» τα όσα καταγγέλλαμε.
Σε ένα σύντομο ιστορικό του τι έχει συμβεί και πως φτάσαμε ως εδώ, απλά αναφέρουμε ότι η μείωση των προσλήψεων, η διάλυση υπηρεσιών όπως η ΔΕΛΤΑ και η ρουσφετολογία αφαίμαξαν σχεδόν το σύνολο των μάχιμων υπηρεσιών. Ελπίζουμε όλα τα ανωτέρω να μην είναι, για μία ακόμη φορά, επικοινωνιακά σχέδια επί χάρτου αλλά η επίρρωση όλων αυτών. Το καθεστώς των σταθερών στόχων φύλαξης όπως σήμερα πραγματοποιείται, πέραν του ότι είναι αντιεπιχειρησιακό, είναι και παράνομο σύμφωνα με το Π.Δ. 141/1991 και την Υ.Α. 7001/1994.
Αναμένουμε λοιπόν και οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην Ασφάλεια, στις Διμοιρίες της ΔΑΕΑ και στην Άμεση Δράση, οι οποίοι συνεχίζουν να εκτελούν υπηρεσία υπό αυτό το καθεστώς, της φύλαξης σταθερών στόχων, επίσης να αποδεσμευτούν και να επανέλθουν στην πραγματική τους αποστολή. Θυμίζουμε την προσφυγή των Ενώσεών μας στην Δικαιοσύνη για την φύλαξη ευπαθών στόχων.
Εν κατακλείδι, αν οι υπεύθυνοι λάμβαναν υπόψη τους τις επισημάνσεις των Ενώσεών μας και αντιμετώπιζαν την Ελληνική Αστυνομία διαχρονικά, με βάση όχι την πολιτική τους ιδεολογία, αλλά την πραγματικότητα, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη και ποτέ δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο».