Με ”κόλαση” στην Γάζα απειλεί αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει «όλους» τους ισραηλινούς ομήρους τους οποίους συνεχίζει να κρατά ως το αργότερο το μεσημέρι του Σαββάτου. Η απειλή ήρθε μετά την ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης περί αναβολής μέχρι νεοτέρας της προσεχούς ανταλλαγής ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο. Αιτία, η παραβίαση όπως καταγγέλλει, τον όρων της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός από πλευράς του Ισραήλ.
Η Χαμάς απάντησε δια του υψηλόβαθμου στελέχους της, Σάμι Αμπού Ζούχρι που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Ο Τραμπ πρέπει να θυμάται ότι υπάρχει μια συμφωνία που πρέπει να γίνεται σεβαστή και από τις δύο πλευρές, και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι κρατούμενοι (όμηροι)...Η γλώσσα των απειλών δεν έχει καμία αξία και περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα».
Η δε κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ήδη διέταξε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμαστούν για «όλα τα σενάρια» ενώ η Χαμάς σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι «η πόρτα παραμένει ανοικτή» για την απελευθέρωση ομήρων «όπως προβλέπει το σχέδιο», δηλαδή το προσεχές Σάββατο, «μόλις» το Ισραήλ «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του».
Ο πρόεδρος Τραμπ, μέγας σύμμαχος του Ισραήλ, χαρακτήρισε «φρικτή» την απειλή πως οι απελευθερώσεις ομήρων θα αναβληθούν επ’ αόριστον.
«Σε ό,τι με αφορά, αν δεν έχουν επιστρέψει σπίτια τους όλοι οι όμηροι ως το μεσημέρι του Σαββάτου —νομίζω πως αυτή είναι προσήκουσα ημερομηνία— θα πω: ‘ακυρώστε’» τη συμφωνία, και «ας ξεσπάσει κόλαση», είπε στον Τύπο στον Λευκό Οίκο.
Τι εννοεί με το ”όλους τους ομήρους”;
Η απαίτηση αυτή, περί ”όλων” των ομήρων, πάει πολύ πιο μακριά από ό,τι προβλέπει η συμφωνία και δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ εννούσε το σύνολο των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, η εάν με το ”όλους” εννοεί τα άτομα που ήταν προγραμματισμένο να αφεθούν ελεύθερα το Σάββατο. κατ
Από τους 251 ανθρώπους που έχον απαχθεί η εν ισχύ συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση σε πρώτη φάση 33 με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.900 Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές.
Από όταν τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία έχουν απελευθερωθεί 16 ισραηλινοί όμηροι και πέντε ταϊλανδοί εργάτες γης —που δεν περιλαμβάνονταν στη συμφωνία—, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 765 παλαιστινίων κρατουμένων.
Απομένουν 73 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους τουλάχιστον 34 θεωρείται πως είναι νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Η δεύτερη φάση της συμφωνίας, διάρκειας επίσης έξι εβδομάδων, υποτίθεται πως θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και μία οριστική εκεχειρία. Η τρίτη και τελευταία, τουλάχιστον θεωρητικά φάση, θα εστίαζε στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, που έχει υποστεί τεράστια καταστροφή.
Τι συνέβη τις τελευταίες ημέρες
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Ισραέλ Κατς, καταδίκασε την απειλή της Χαμάς πως θα αναβληθεί η απελευθέρωση των ομήρων ως «απόλυτη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» προσθέτοντας πως δόθηκε διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να «προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια».
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στέλνει «ενισχύσεις στη ζώνη» γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία: «Έπειτα από αποτίμηση της κατάστασης (...) αποφασίστηκε να ενισχυθεί σθεναρά η ζώνη με επιπλέον στρατεύματα για αμυντικές αποστολές».
Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως καθυστερεί να τιμήσει τις δεσμεύσεις του σε κάθε βήμα της διαδικασίας που προβλεπόταν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και, αναφερόμενο στους θανάτους τριών Παλαιστινίων στη Γάζα την Κυριακή, πως παραβιάζει τη συμφωνία.
Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιτρέπει μέχρι τώρα στους διαπραγματευτές που έστειλε στη Ντόχα να συζητήσουν τη δεύτερη φάση της συμφωνίας, όπως προβλεπόταν να γίνει από τη 16η ημέρα της εφαρμογής της.
Το Σάββατο, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Μπασέμ Ναΐμ, κατηγόρησε το Ισραήλ πως «θέτει σε κίνδυνο» την κατάπαυση του πυρός.
Πηγές: Reuters, AFP, AΠΕ ΜΠΕ