Ο Τραμπ παρουσίασε το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή - «Ενα τεράστιο βήμα για την ειρήνη»

Στους δρόμους οι Παλαιστίνιοι που απορρίπτουν μαζικά την πρόταση. O χάρτης που σκιαγραφεί το προτεινόμενο σχέδιο.
|
Open Image Modal
Ammar Awad / Reuters

Ολες τις λεπτομέρειες για το ειρηνευτικό σχέδιο της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσε την Τρίτη από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης. Το σχέδιο του Τραμπ στην ουσία προμηνύει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με περιορισμένη κυριαρχία και την διασφάλιση πως η Ιερουσαλήμ θα είναι η «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Ο επικεφαλής των ΗΠΑ ειδικότερα ανήρτησε στο Twitter έναν χάρτη που σκιαγραφεί επί χάρτου το προτεινόμενό του σχέδιο για την Μέση Ανατολή.

Ο χάρτης εμφανίζει εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης, που θα είναι όμως πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ, με οδικές προσβάσεις στην Ιορδανία.

Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη τίθενται υπό ισραηλινό έλεγχο, όπως ολόκληρη η κοιλάδα του Ιορδάνη.

Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων.

Ένα τούνελ θα συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Δυτική Όχθη.

Οι Παλαιστίνιοι «αξίζουν μια καλύτερη ζωή» τόνισε επίσης ο Τραμπ μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το «πιο λεπτομερές» που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη», τόνισε ο Τραμπ

Όπως ανέφερε, το αμερικανικό σχέδιο προσφέρει μια ρεαλιστική λύση για τα δύο κράτη,  σημειώνοντας πως είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο που πρότειναν παλιότερες αμερικανικές κυβερνήσεις.

Ο Τραμπ παράλληλα δεσμεύτηκε πως θα χρηματοδοτήσει με 50 δισεκατομμύρια δολάρια την οικοδόμηση της νέας παλαιστινιακής οντότητας και πως θα ανοίξει μια καινούρια πρεσβεία.

«Το όραμά μου εξασφαλίζει οφέλη και για τις δύο πλευρές και είναι μια ρεαλιστική λύση ανάμεσα στα δύο κράτη. Την ίδια ώρα εγγυάται την ασφάλεια των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο στην οποία έδωσε το παρών και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπεντζαμιν Νετανιάχου. Στην εκδήλωση ωστόσο δεν βρέθηκε κανένας εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ηγεσίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε πως το σχέδιο του ευνοεί τους Παλαιστίνιους. «Πρόεδρε, θέλω να ξέρετε, πως αν επιλέξετε την ειρήνη, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες θα είμαστε εκεί για να σας βοηθήσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», είπε χαρακτηριστικά.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει ως μέρος του Ισραήλ τους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας πως η παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή σηματοδοτεί μια «ιστορική ημέρα».

Το σχέδιο, που σκοπός του οι συντάκτες του ισχυρίζονται πως είναι να φέρει την ειρήνη στην περιοχή, θα δώσει ισραηλινή κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη, πρόσθεσε ο Νετανιάχου, μιλώντας για ένα «ρεαλιστικό μονοπάτι» για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή.

Όπως ανέφερε, το Ισραήλ «θα εφαρμόσει τους νόμους του στην κοιλάδα του Ιορδάνη» και σε όλους τους άλλους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναγνωρίσουν ως μέρος του Ισραήλ, υποδηλώνοντας την προσάρτηση των εδαφών.

Με βάση το σχέδιο Τραμπ, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ, διευκρίνισε.

«Το σχέδιό σας προσφέρει στους Παλαιστίνιους ένα μονοπάτι προς ένα κατάλληλο κράτος», είπε ο Νετανιάχου στον Τραμπ, προσθέτοντας πως «ίσως τους πάρει πολύ χρόνο για να φτάσουν στην αρχή αυτού του μονοπατιού».

’Εθεσε ως όρο για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ένα «Εβραϊκό κράτος», σημειώνοντας πως το Ισραήλ θα διατηρήσει το στάτους κβο σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο Τραμπ.

Η προτεινόμενη παλαιστινιακή πρωτεύουσα στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή είναι το Αμπού Ντις, μια γειτονιά στα προάστια της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε πως θα φέρει προς έγκριση στην επόμενη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, πιθανώς την Κυριακή, πρόταση για εφαρμογή ισραηλινής δικαιοδοσίας στην κοιλάδα του Ιορδάνη, τη Νεκρά Θάλασσα και τους εποικισμούς στην Δυτική Όχθη.

 

Λευκός Οίκος: Η πρόταση του σχεδίου είναι ένα «αποστρατιωτικοποιημένο» παλαιστινιακό κράτος

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή προτείνει ένα «αποστρατιωτικοποιημένο» παλαιστινιακό κράτος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το σχέδιο «εγγυάται ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος να ζει ειρηνικά πλάι στο Ισραήλ», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωσή του που συνοψίζει τα βασικά σημεία του σχεδίου, που έχει ήδη απορριφθεί από τη Χαμάς.

Ανώτεροι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μιλώντας νωρίτερα στο Reuters, τόνισαν πως με βάση το σχέδιο οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε ένας τετραετές πάγωμα νέας εποικιστικής δραστηριότητας, για όσο διάστημα θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για ένα παλαιστινιακό κράτος.

Η κρατική παλαιστινιακή υπόσταση θα εξαρτάται από τα βήματα των Παλαιστίνιων για την αυτοδιοίκησή τους, όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία του Τύπου και να έχουν διαφανείς και αξιόπιστους θεσμούς, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε επίσης ένα προτεινόμενο χάρτη που δίνει το περίγραμμα των δύο κρατών. Το παλαιστινιακό κράτος θα διπλασιάσει το μέγεθος των εδαφών που ελέγχουν τώρα οι Παλαιστίνιοι και τα εδάφη αυτά θα συνδέονται με δρόμους, γέφυρες και τούνελ.

Σε ερώτηση τι είναι διατεθειμένη να πράξει η Ουάσινγκτον για να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου, οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως εναπόκειται στους Παλαιστίνιους να δηλώσουν ότι είναι προετοιμασμένοι να διαπραγματευτούν.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως το Ισραήλ επίσης θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την πρόσβαση των μουσουλμάνων στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και θα σεβαστεί τον ρόλο της Ιορδανίας στους Αγίους Τόπους

 

Open Image Modal
Mohammed Salem / Reuters

 

Aπόρριψη από Χαμάς και Τεχεράνη

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιό του για το Μεσανατολικό είναι «επιθετικές» και οι προτάσεις του για την Ιερουσαλήμ είναι «ανοησίες», δήλωσε αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

«Η ανακοίνωση του Τραμπ είναι επιθετική και θα προκαλέσει πολλή οργή», δήλωσε στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

«Η ανακοίνωση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι ανοησία και η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα μια γη για τους Παλαιστίνιους... Οι Παλαιστίνιοι θα αντιταχθούν σε αυτή τη συμφωνία και η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει παλαιστινιακή γη», πρόσθεσε ο Αμπού Ζούχρι.

«Σήμερα λέμε ότι απορρίπτουμε αυτό το σχέδιο. Δεν θα δεχτούμε υποκατάστατο για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλίλ αλ-Χάγια, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τραμπ. To σχέδιο του Αμερικανού προέδρου προβλέπει να είναι η Ιερουσαλήμ αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σε μια πρώτη απάντηση στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως, «Κανένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να δεχτεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του».

«Είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί, ’Αραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ» πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο πρόεδρος Αμπάς για να δηλώσει το μέγεθος της άρνησης των Παλαιστινίων να δουν την Ιερουσαλήμ να γίνεται «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπως προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Λέω στον Τραμπ και στον Νετανιάχου: η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, όλα τα δικαιώματά μας δεν πωλούνται. Και η συμφωνία σας, η συνωμοσία, δεν θα περάσει», υποστήριξε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές από τη Ραμάλα, στο τέλος μιας συνεδρίασης των παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ισλαμιστικής Χαμάς, στόχος της οποίας ήταν να αποφασιστεί ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού σχεδίου στην Ουάσινγκτον.

Open Image Modal
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή είναι μονάχα μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του προέδρου του Ιράν, απορρίπτοντας το ως πρόταση «επιβολής και κυρώσεων».

«Αυτή είναι μια συμφωνία μεταξύ του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και της Αμερικής. Αλληλεπίδραση με τους Παλαιστίνιους δεν υπάρχει στην ατζέντα της. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο αλλά σχέδιο επιβολής και κυρώσεων», έγραψε ο Χισαμεντίν Ασένα στο Twitter μετά την παρουσίαση στην Ουάσινγκτον λεπτομερειών του σχεδίου.

Open Image Modal
Mohammed Salem / Reuters

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν την Τρίτη σε συγκρούσεις που ξέσπασαν με τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, έγινε γνωστό από την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, περίπου 200 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στην έξοδο της Ραμάλα, ορισμένοι εξ αυτών καίγοντας φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι πετώντας πέτρες προς την κατεύθυνση των Ισραηλινών στρατιωτών, που απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων.

 

Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων χωρών

Η βρετανική κυβέρνηση διατύπωσε την εκτίμηση ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ «θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό βήμα».

Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης την Τρίτη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον.

Η Ρωσία από την πλευρά της προέτρεψετους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν «απευθείας διαπραγματεύσεις» για να βρεθεί ένας «αμοιβαίως αποδεκτός συμβιβασμός» μετά την παρουσίαση του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός αμοιβαίως αποδεκτού συμβιβασμού. Δεν γνωρίζουμε εάν η αμερικανική πρόταση είναι αμοιβαίως αποδεκτή ή όχι. Πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση των μερών», είπε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Το σημαντικό είναι ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες να διατυπώνουν την άποψή τους» συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα «μελετήσει» το αμερικανικό σχέδιο.

Η Τουρκία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Ισραήλ.

«Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο προσάρτησης που στόχος του είναι να σκοτώσει την λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «θνησιγενείς» τις προτάσεις του Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε  ότι ο μόνος δρόμος για συνολική και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του.

«Η Ιορδανία υποστηρίζει κάθε αληθινή προσπάθεια που στοχεύει στην επίτευξη δίκαιης και συνολικής ειρήνης την οποία οι πολίτες θα δεχτούν», δήλωσε ο Αϊμάν Σαφάντι σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Ο Σαφάντι κάλεσε να διεξαχθούν σοβαρές και απευθείας διαπραγματεύσεις που θα επιλύσουν όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των ιορδανικών συμφερόντων, και προειδοποίησε για τις «επικίνδυνες συνέπειες μονομερών ισραηλινών μέτρων ... που αποσκοπούν στην επιβολή νέας πραγματικότητας επί του εδάφους».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναδιατύπωσε σήμερα τη «σταθερή» της δέσμευση για μια «διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση δύο κρατών», λίγο μετά την παρουσίαση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή, πολύ ευνοϊκό για το Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων.

Η ΕΕ «θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική. Αλλά θα το πράξει με βάση τα όσα έχει ήδη εκφράσει, τόνισε, ζητώντας «την επανέναρξη των προσπαθειών που είναι επείγουσα αναγκαίες» ενόψει αυτής της διαπραγματευμένης λύσης.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σχολιάζοντας το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε πως μόνο μια λύση «αποδεκτή και από τα δύο μέρη» μπορεί να «οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

«Η αμερικανική πρόταση εγείρει ερωτήματα που θα συζητήσουμε τώρα με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Μάας σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα τη «συμμετοχή των μερών στη σύγκρουση σε μια διαπραγματευτική διαδικασία».

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης που παρουσίασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μια «απόπειρα εξάλειψης των ιστορικών και νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Αυτή η «συμφωνία της ντροπής», όπως την αποκαλεί η Χεζμπολάχ, «δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συνέργεια και την προδοσία ενός αριθμού αραβικών καθεστώτων», τόνισε ο ισχυρό φιλοϊρανικό κίνημα σε ανακοίνωση.

«Το σχέδιο διευθέτησης (της σύγκρουσης) υπό τη συμφωνία αυτή συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους και αποσκοπεί στην εξάλειψη του δικαιώματος της επιστροφής και στην κλοπή από τον παλαιστινιακό λαό του δικαιώματος στη γη του, καθώς και να δημιουργήσει κοινωνική και δημογραφική ένταση και στάση που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του εχθρού και επεκτατικούς σκοπούς», αναφέρει το σιιτικό κίνημα.

 

(Με πληροφορίες από Reuters, New York Times, ΑΠΕ)